Dnevne zakonodajne novosti / 11. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 4/2020 z dne 24.1.2020
TEMA DNEVA
Javni denar zasebnim šolam le za obvezni program
Tema dneva

DZ je z 42 glasovi za in 36 proti potrdil predlagano novelo zakona o financiranju izobraževanja, ki spreminja način financiranja zasebnih osnovnih šol. Po noveli bo država obvezni del javnega programa v zasebnih šolah financirala v celoti, razširjenega dela pa ne bo financirala. V razpravi so poslanci SDS, NSi in SMC opozarjali, da novela ne sledi odločbi ustavnega sodišča iz leta 2014, medtem ko so bili poslanci LMŠ, SD, DeSUS in SAB nasprotnega mnenja. Minister Jernej Pikalo je z izidom zadovoljen, starši so razočarani.(več)

Načrte vlade lahko še vedno pokvari državni svet
S sprejetjem novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja se njena pot najverjetneje še ni končala. V primeru veta DS bo za potrditev zakona potrebnih 46 glasov, na katere pa za zdaj ne kaže, stranke stališč ne nameravajo spreminjati. "Sedaj se začne kalvarija za koalicijo, predsednika vlade in ministra," meni poslanka SDS Jelka Godec.(več)

Starši polnoletnih dijakov ne bodo več potrebovali soglasja
DZ je z večino glasov sprejel noveli zakonov o gimnazijah in o poklicnem izobraževanju, ki polnoletne dijake izenačujeta z mladoletnimi ter predvidevata stopnjevanje vzgojnih ukrepov. Starši polnoletnih dijakov za vpogled v ocene tako več ne bodo potrebovali soglasja dijaka, učitelji pa bodo lahko dijaku ob motenju pouka prepovedali prisotnost.(več)

Novela zakona o skupnosti študentov uživa široko podporo
DZ je včeraj obravnaval novelo zakona o skupnosti študentov, pri tem pa soglasno podprl dopolnilo SDS in strank koalicije, po katerem se bodo za vodenje poslovnih knjig in izdelavo letnih poročil ŠOS uporabljala pravila računovodstva za javne zavode. S tem je DZ zaključil drugo obravnavo predloga, tretjo obravnavo pa bo opravil na naslednji seji.(več)

V svetu ATVP še Damjanovič in Jurančič Bratina
DZ je v tajnem glasovanju v svet Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) imenoval Primoža Damjanoviča in Katjo Jurančič Bratina. Skupaj z Gorazdom Čibejem in Draganom Kesičem, ki sta bila v svet ATVP imenovana junija, bosta šestletni mandat nastopila 15. julija.(več)

Furs bo nadziral obračun DDV v spletnih trgovinah
Furs bo v drugi polovici leta poostril nadzor nad pravilnostjo obračunavanja DDV v dejavnosti spletne trgovine v povezavi s stalnimi poslovnimi enotami v Sloveniji ter pri kurirskih in drugih službah v Sloveniji, ki za te zavezance opravljajo storitve. Za to se je odločil, ker je na tem področju ugotovil številne nepravilnosti.(več)

Za ustanovitev pokrajin pripravljen osnutek zakona
Skupina strokovnjakov, ki jo vodi Boštjan Brezovnik z mariborske pravne fakultete, je pripravila osnutek zakona o pokrajinah. Razmišljajo o uvedbi 11 pokrajin, vezanih na mestne občine. Kako bodo potekale nadaljnje aktivnosti, pa so govorili na delovnem sestanku strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje, ki je bil včeraj v DS.(več)

Sodnik Omerzu obsojen na pogojno kazen
Mariborsko okrajno sodišče je izdalo sodbo, ki dolgoletnemu predsedniku delovnega sodišča v Mariboru Stanku Omerzuju zaradi lanske grožnje nekdanji intimni prijateljici določa pogojno kazen dva meseca zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodna odločba še ni pravnomočna, na spletni strani poročata časnika Večer in Dnevnik.(več)

Na Hrvaškem načrtujejo nov sistem cestninjenja
Na hrvaških avtocestah načrtujejo uvedbo novega sistema pobiranja cestnin, ki naj bi zaživel leta 2022, so napovedali na hrvaškem ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo. Poleg mikrovalovne tehnologije (DSRC) bo v uporabi tudi sistem samodejnega prepoznavanja registrskih oznak vozil (ALPR).(več)

Članice EU s svojim predlogom proračuna za 2020
Svet EU je v sestavi stalnih predstavnikov članic pri uniji sprejel svoj predlog proračuna povezave za 2020. Ta po višini porabe ne odstopa močneje od predloga Evropske komisije z začetka junija. Zdaj bo svoj predlog dal še Evropski parlament, nato pa bodo pogajanja predvidoma potekala skupaj s tistimi o novem večletnem proračunu EU.(več)