Dnevne zakonodajne novosti / 13. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za februar 2023
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v februarju 2023. V najkrajšem mesecu leta je začelo veljati ali se uporabljati 134 aktov, 22 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 85 predpisov. Tako je na zadnji dan februarja veljalo 744 zakonov in 21.313 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ministrstvo za spremembo višine nadomestila za plačilo prispevkov verskim uslužbencem
Ministrstvo za kulturo je pripravilo predlog sprememb zakona o verski svobodi, ki spreminja višino nadomestila za plačilo prispevkov verskim uslužbencem. Po predlogu bi država pokrila 60 odstotkov prispevkov od povprečne plače, z uveljavitvijo zakona pa bi prenehala veljati uredba, po kateri je država prispevke od povprečne plače krila v celoti.(več)

Bančni razlaščenci bi po predlogu strokovnjakov sredstva terjali od novoustanovljenega državnega sklada
Razlaščeni vlagatelji v bančni sanaciji bi po predlogu skupine pravnih strokovnjakov tožbe vložili zoper sklad, ki bi ga ustanovila država. Sodišče, pristojnost katerega bi predlagalo vrhovno sodišče, bi pravde lahko združilo. Če bi odločilo, da so utemeljene, bi višino odškodnine izračunale upravne enote, predlaga skupina. Društvo MDS medtem predlaga, da se v posebnem zakonu opredeli izvensodno poravnavo.(več)

Za večjo letalsko povezljivost v prvem krogu subvencioniranje 10 prog
Ministrstvi za infrastrukturo ter za gospodarstvo, turizem in šport želita še ta mesec objaviti razpis za subvencioniranje letalskih povezav za večjo povezljivost. Na prednostnem seznamu je 10 prog, in sicer Dunaj, Bruselj, Koebenhavn, Atene, Madrid, Amsterdam, Helsinki, Praga, Berlin in Skopje. Za tri leta je na voljo skupno 16,8 milijona evrov.(več)

V parlamentu na izredni seji o predlogu resolucije o Rusiji
DZ bo ta teden na zahtevo SDS na izredni seji razpravljal o predlogu resolucije za uvrstitev Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Na pristojnih delovnih telesih pa bodo imeli poslanci na mizi zahtevo za ponovno odločanje o noveli zakona davčnem potrjevanju računov ter predlog za imenovanje članov nove preiskovalne komisije.(več)

Varuh človekovih pravic opozoril na prepočasno uveljavljanje ustavne pravice do pitne vode
Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v četrtkovem nagovoru Svetu Združenih narodov (ZN) za človekove pravice poudaril, da se v Sloveniji ustavna pravica do pitne vode prepočasi uveljavlja. Strinjal se je tudi s posebnim poročevalcem ZN Davidom Boydom, ki opozarja, da je javnost pogosto izključena iz sprejemanja predpisov na tem področju.(več)

Koalicijski vrh v iskanje soglasja o napovedani davčni reformi
Vladna ekipa premierja Roberta Goloba in koalicijski poslanci se bodo po mesecu in pol jutri znova sestali na Brdu pri Kranju. Tokrat bo na tapeti davčna reforma, koalicijski partnerji pa naj bi poskušali predvsem najti soglasje o iskanju novih davčnih virov. Na dnevnem redu pa bodo po napovedih tudi izhodišča šolske reforme.(več)

Tudi področje ortodontije bo po zagotovilih ministrstva del zdravstvene reforme
Na ministrstvu za zdravje so se odzvali na predloge odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in Slovenskega ortodontskega društva za izboljšanje razmer v ortodontiji, kjer so čakalne dobe dolge. Področje ortodontije je še eno od področij, ki bo del širše zdravstvene reforme in ostalih sistemskih sprememb, so poudarili na ministrstvu.(več)

Sojenje v zadevi Teš ta teden nadaljujejo brez Rotnika
Na celjskem okrožnem sodišču bodo jutri nadaljevali sojenje v zadevi Teš, a brez prvoobtoženega Uroša Rotnika, ki ga je sodišče začasno izločilo iz sojenja. Na celjskem okrožnem sodišču bodo v zadevi Branko Krklec, ki mu tožilstvo očita umor dveh pomočnikov sodnega izvršitelja, zaslišali izvedenca sodne-medicinske stroke.(več)

Članice naklonjene uvrstitvi kršenja sankcij med kazniva dejanja EU
Države članice EU so naklonjene predlogu Evropske komisije, s katerim bi kršenje evropskih sankcij uvrstili med kazniva dejanja EU, sta po petkovem zasedanju pravosodnih ministrov članic povedala švedski minister Gunnar Strömmer in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Pogajanja z Evropskim parlamentom bi lahko začeli že poleti.(več)