Dnevne zakonodajne novosti / 28. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
S posebno elektronsko identiteto do lažjega e-poslovanja
Tema dneva

Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek zakona o elektronski identiteti in storitvah zaupanja, ki prinaša možnost pridobitve enotne nacionalne elektronske identitete. Ta bo državljanom doma in tudi drugod po EU omogočila identifikacijo pri vseh postopkih, ki se izvajajo na elektronski način. Opozorili so še, da osnutek v povezavi s trenutnim osnutkom novele zakona o osebni izkaznici predvideva, da se osebna elektronska identiteta lahko zapiše tudi na novo biometrično izkaznico. Zakon bo v javni obravnavi do 30. marca.(več)

Z menjavo vlade tudi spremembe v sestavi DZ
Z menjavo vlade se obetajo tudi nekatere spremembe v sestavi državnega zbora. Poleg dosedanjega premierja Marjana Šarca se bo v poslanske klopi vrnilo še nekaj ministrov njegove vlade, iz DZ pa se bodo v ministrske kabinete preselili prvak SDS Janez Janša in še nekateri aktualni poslanci.(več)

Vlada potrdila Nacionalni energetski in podnebni načrt
Vlada, ki opravlja tekoče posle, je na včerajšnji seji sprejela Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki določa energetske cilje, politike in ukrepe Slovenije do leta 2030. Dokument, ki je bil deležen številnih kritik in ga bo vlada poslala v Bruselj, je po mnenju ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek "realno ambiciozen".(več)

Vlada sprejela ukrepe za soočanje z novim koronavirusom
Vlada je obravnavala tudi ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Sprostila je blagovne rezerve, da ne bi zmanjkalo zaščitne opreme izvajalcem zdravstvenih storitev. Na podlagi dogovora s sosednjimi državami pa ugotavlja, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa, bi pa ohromilo državo.(več)

Vlada še o drugih gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim sklenila družbi 2TDK s sredstvi iz naslova pribitka k cestnini za leto 2019 povečati osnovni kapital za 12,3 milijona evrov. Dala je soglasje k finančnemu načrtu ZPIZ za letos in se seznanila s poročilom ministrstva glede opravljenega nadzora nad DUTB v zadnjem lanskem četrtletju. Sprejela pa je tudi letni program odprave posledic potresa v Posočju za izvedbo v letošnjem letu.(več)

V Sloveniji ni napredka glede dolgotrajne oskrbe
V Sloveniji ni napredka pri sprejemanju in izvajanju reform na področju dolgotrajne oskrbe, ki bi zagotovile kakovost, dostopnost in dolgoročno fiskalno vzdržnost, ugotavlja Evropska komisija v poročilu o gospodarskih razmerah v državi. Na splošno je napredek Slovenije pri uresničevanju lanskih evropskih priporočil omejen.(več)

Razlike v dohodkih so nizke, socialni indikatorji se izboljšujejo
Poročilo o Sloveniji sicer po mnenju ministrstva za finance vsebuje več spodbudnih podatkov, tako na makroekonomski ravni kot pri izpolnjevanju ciljev trajnostnega razvoja. Izpostavili so, da so razlike v dohodkih nizke, socialni indikatorji pa se izboljšujejo.(več)

AVK v primeru žilnih opornic ni potrdila sumov
Agencija za varstvo konkurence ni potrdila sumov kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence ob obravnavi poročila parlamentarne komisije o ugotavljanju zlorab na področju prodaje in nakupa žilnih opornic. Poročilo obravnava tudi finančna uprava, ki bo v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepala, so zapisali na vladi.(več)

Višje sodišče zvišalo prenizko kazen za posilstvo
Koprsko višje sodišče je zvišalo kazen reševalcu iz vode, ki je skupaj s še dvema storilcema junija 2015 posilil močno opito 17-letnico, je poročal Dnevnik. Višji sodniki so pri tem presodili, da je prvostopenjsko sodišče neupravičeno izreklo kazen, ki je bila celo nižja od najnižje zagrožene kazni.(več)