Dnevne zakonodajne novosti / 11. junij 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 51/2024 z dne 17.6.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za maj 2024
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v maju 2024. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 125 aktov, 21 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 46 predpisov. Tako je na zadnji majski dan veljalo 758 zakonov in 21.843 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Po evropskih volitvah v DZ dva nadomestna poslanca, menjava na čelu obrambnega ministrstva in kočevske občine
Po evropskih volitvah se iz nacionalnega v Evropski parlament selita Branko Grims (SDS) in Matej Tonin (NSi). Grimsa bi glede na volilni izid na volitvah v DZ leta 2022 za preostanek mandata lahko nadomestil Andrej Poglajen, prvaka NSi pa Franc (Francisco Estanislao) Medic. Menjava bo tudi na čelu obrambnega ministrstva in kočevske občine.(več)

Jure Leben v Golobov kabinet
Vlada je nekdanjega okoljskega ministra in kandidata Gibanja Svoboda na letošnjih volitvah slovenskih poslancev v Evropski parlament Jureta Lebna na dopisni seji imenovala za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Zadolžen bo za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami, so sporočili z vlade.(več)

Na posvetu o zdravstvu tudi opozorila o korupcijskih tveganjih pri javnem naročanju
Na posvetu Uradnega lista o tem, kako izboljšati javno naročanje v zdravstvu, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila tudi na korupcijska tveganja pri javnem naročanju. Med tveganji je višji svetovalec na KPK Žarko Lipovec med drugim izpostavil drobljenje javnih naročil in oddajanje naročil tik pod zakonsko mejno vrednostjo.(več)

Uprava za varno hrano preklicala ukrepe zaradi ptičje gripe
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina obvešča, da so preklicani ukrepi, ki so jih februarja uvedli zaradi visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah. Za celotno Slovenijo medtem še vedno velja več priporočil.(več)

Maljevac o sistemski rešitvi za gradnjo javnih najemnih stanovanj
Ministrstvo za solidarno prihodnost bo po besedah ministra Simona Maljevca predlog zakona o financiranju gradnje javnih najemnih stanovanj pripravilo v prihodnjih mesecih. Zakon, ki bo določal pogoje financiranja, zemljiško politiko in izračun najemnin ter bo prinesel kadrovsko in tehnično pomoč, naj bi bil sprejet do konca leta.(več)

Najnovejši operacijski sistem za iPhone tudi v slovenščini
Uporabniški vmesnik operacijskega sistema za pametne telefone ameriškega proizvajalca Apple iPhone iOS 18 bo na voljo tudi v slovenščini. Ključna sprememba, ki je Apple prisilila v prevod, je bila novela zakona o javni rabi slovenščine, poroča portal Uporabna stran. Aprila sprejeta novela podjetjem daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku.(več)

Na voljo sredstva za naložbe v proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov
Borzen je objavil javni poziv za dodelitev nepovratnih sredstev za investicije v nove naprave za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov in za hranilnike električne energije v kombinaciji s proizvodnjo energije. Ločeno ponuja tudi finančno pomoč za nakup in vgradnjo naprav za samooskrbo z električno energijo, pridobljeno iz sonca.(več)

V Evropskem parlamentu se kljub vzponu desnice znova obeta velika koalicija
Po večdnevnih evropskih volitvah se izrisuje podoba naslednjega Evropskega parlamenta - delne ali začasne izide so objavile vse članice EU razen Irske. Vzpon skrajne desnice ni dosegel napovedi, je pa povzročil pretrese, zlasti v Franciji in Nemčiji. Na ravni EU se znova obeta velika koalicija desne sredine, socialistov in liberalcev.(več)

Črna gora z novim zakonodajnim paketom korak bližje EU
Črnogorska skupščina je v petek sprejela paket zakonov, pomembnih za nadaljevanje pristopnih pogajanj z EU, ki so v zadnjih letih zastala. Gre za zakone s področij boja proti kriminalu, medijev in sodišč. Dva od njih je predsednik države Jakov Milatović v nedeljo vrnil v ponovno odločanje, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.(več)