Dnevne zakonodajne novosti / 13. marec 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2019 z dne 22.5.2019
TEMA DNEVA
Kazenske točke poglejte na internet
Tema dneva

Na portalu eUprava je državljanom od 11. marca 2019 dalje omogočen vpogled v lastno število izrečenih kazenskih točk v cestnem prometu, ki so vpisane v skupno evidenco kazenskih točk v cestnem prometu, so sporočili z ministrstva za pravosodje in ministrstva za javno upravo. Upravljavec skupne evidence je ministrstvo za pravosodje, vpogled pa je omogočen registriranim uporabnikom državnega portala eUprava. "Z navedeno novostjo zasledujemo cilj državljanom prijazne uprave," so sporočili z omenjenih ministrstev.

Država prevzema stroške
Delovna skupina vlade in združenj občin se je po navedbah ministrstva za javno upravo v ponedeljek dogovorila za 30 milijonov evrov zmanjšanja stroškov občin. Stroške družinskega pomočnika, zdravstvenega zavarovanja brezposelnih in pogrebnin, ki so zdaj obveznost občin, je očitno pripravljena prevzeti država. So pa dodali, da je v nadaljevanju pogovorov glede na predloge občin po oceni ministrstva "odprtih predlogov še vsaj za 70 milijonov evrov, ki se nanašajo na oskrbo v domovih za starejše, subvencioniranje stanarin in mrliško pregledne službe". Delovna skupina bo sicer skupno obravnavala predloge za spremembo 61 predpisov, ki so jih predlagala združenja občin.

Kmalu dajatev za odjavljeno vozilo
Ministrstvo za infrastrukturo je opomnilo, da bo z aprilom za odjavljeno vozilo treba plačati posebno dajatev. Lastnike vozil, ki so vozila odjavili po 1. aprilu lani, pozivajo, naj pravočasno ustrezno poskrbijo za odjavljeno vozilo, da ne bodo prejeli plačilnega naloga. Kot določa zakon o dajatvah za motorna vozila, bodo dajatev morali plačevati tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem v skladu s predpisi o varstvu okolja. Dajatev velja za osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in za trikolesne mopede.

Zaščita žvižgačev
EU je dosegla dogovor o direktivi, ki bo žvižgačem v EU zagotovila, da o kršitvah prava unije glede utaje davkov, korupcije, varovanja okolja ter javnega zdravja in varnosti poročajo brez strahu pred maščevanjem in povračilnimi ukrepi. Dogovor sta med drugim že pozdravila Društvo novinarjev Slovenije in Transparency International Slovenia. Začasni dogovor morata uradno odobriti še Svet EU in Evropski parlament. Slednji naj bi o predlogu direktive predvidoma glasoval aprila, torej še pred evropskimi volitvami. Direktiva bo vzpostavila enotne standarde za zaščito žvižgačev na ravni EU, kjer imajo države članice to področje urejeno različno.

EU bo počakala na OECD
Finančni ministri EU tudi včeraj niso uspeli doseči soglasja o davku na digitalne storitve, potem ko so se decembra dogovorili, da bodo poskušali zagotoviti kompromis na podlagi nemško-francoskega predloga, ki močno krči prvotno predlagani obseg tega davka in s tem slabi prvotno ambicijo. Počakali bodo na rešitev, ki se pripravlja v okviru OECD. ZDA pa so ob tem opozorile, da zaradi "diskriminacijskega" novega davka na ameriške spletne velikane, kot sta Google in Facebook, razmišljajo o pritožbi pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Francoski gospodarski minister je v odzivu na ameriške grožnje poudaril, da to nikakor ne postavlja pod vprašaj francoskega zakonodajnega predloga.

Nedovoljene prakse v trgovini s hrano
Evropski parlament je včeraj s 589 glasovi za in 72 proti potrdil nova pravila o nedovoljenih trgovinskih praksah v verigi preskrbe s hrano. Med nepoštenimi trgovinskimi praksami so odslej tudi pozno plačilo in kratki odpovedni roki za pokvarljive živilske proizvode ter enostransko spreminjanje pogojev naročila. Kupci ne bodo več mogli zahtevati plačil dobaviteljem za poslabšanje stanja živilskih izdelkov v prostorih kupca, ki jih ni povzročila malomarnost ali napaka dobavitelja, ali zahtevati, naj dobavitelj plača za postopek preverjanja utemeljenosti pritožb strank. Nova pravila bodo ščitila male in srednje dobavitelje, katerih letni prihodek znaša manj kot 350 milijonov evrov.(TFL)