Dnevne zakonodajne novosti / 24. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
PCT ni več nujen za delavce na domu in na odprtih prostorih črpalk
Tema dneva

Od danes izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno za delavce, ki delo opravljajo na domu, uporabniki na bencinskih servisih pa ga morajo izpolnjevati le pri kupovanju blaga v zaprtih prostorih. Vlada je namreč sinoči na dopisni seji spremenila odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja. Ob tem je določila tudi, da se športna vadba lahko izvaja brez uporabe zaščitne maske, pri čemer ni treba zagotavljati medosebne razdalje, če udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT.(več)

Prenovi gradbeno-prostorske zakonodaje se v prvem branju obeta podpora
DZ je včeraj opravil prvo branje predlogov novega gradbenega zakona in zakona o urejanju prostora. Prinesla naj bi enostavnejše in hitrejše postopke gradnje objektov in umeščanja v prostor. Večina poslanskih skupin jima je v prvi obravnavi napovedala podporo ali da jima ne bo nasprotovala. Proti pa bodo v Levici. DZ se bo o tem izrekel danes.(več)

DZ se je seznanil s koncem postopka za predlog o 11. novembru kot državnem prazniku
DZ se je v uvodu včerajšnjega zasedanja seznanil, da je postopek za predlog novele zakona o praznikih končan. Vse člene je namreč zavrnil že odbor, zato je sledila le še predstavitev stališč poslanskih skupin. Z novelo so v SAB predlagali, da bi bil 11. november, praznik sv. Martina, državni praznik, ki ne bi bil dela prost dan.(več)

Konec postopka za deklaracijo o prepovedi smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov
V DZ se je končal tudi postopek obravnave predloga deklaracije o podpori prizadevanjem za mednarodno prepoved smrtonosnih avtonomnih orožnih sistemov, ki ga je vložil poslanec SD Samo Bevk. Ker predlog deklaracije že na matičnem odboru ni dobil zadostne podpore, so imele poslanske skupine na seji DZ zgolj možnost predstaviti svoja stališča.(več)

Sloveniji iz Bruslja opomini glede presoje vplivov na okolje, elektronskih komunikacij in avdiovizualnih medijskih storitev
Evropska komisija je v okviru svežnja postopkov zaradi kršenja evropske zakonodaje Sloveniji poslala tri opomine - v povezavi s presojo čezmejnih vplivov na okolje ter elektronskimi komunikacijami in avdiovizualnimi medijskimi storitvami. V vseh primerih ima država dva meseca časa za ustrezen odziv, sicer lahko komisija zadeve predloži Sodišču EU.(več)

V DZ vložen predlog, da občina Krško postane mestna občina
Poslanec SNS Dušan Šiško je v imenu župana občine Krško Mirana Stanka in krškega občinskega sveta v DZ vložil predlog, da občina Krško dobi status mestne občine. Za to izpolnjuje vse pogoje, manjka ji samo bolnišnica, ima pa velik urgentni center, je zapisal v sporočilu za javnost.(več)

Okoljevarstveniki za razpravo o izstopu iz pogodbe o energetski listini v DZ
Mreža Plan B za Slovenijo vztraja pri zahtevi, da Slovenija izstopi iz pogodbe o energetski listini, saj ta po njihovih navedbah ne prinaša nikakršnih koristi, medtem ko so negativne posledice zelo očitne. Potem ko razprave o izstopu na Brdu pri Kranju niso opravili ministri EU za energetiko, so se v mreži obrnili na pristojni odbor DZ.(več)

Fiskalni svet svari pred politično motiviranimi ukrepi pred volitvami
Pogoji za obstoj izjemnih okoliščin bodo po ocenah fiskalnega sveta izpolnjeni tudi v prihodnjem letu. "Obstoj takšnih okoliščin pa predvsem ne sme biti izkoriščen za sprejemanje ukrepov, ki odražajo zaključno fazo političnega cikla," so poudarili.(več)

Društvo mediatorjev ob 15-letnici opominja na pomen mediacije
Društvo mediatorjev Slovenije ob 15-letnici društva opominja na pomembnost sodelovanja in mirnega reševanja sporov. V društvu so ob obletnici pripravili dvodnevno spletno konferenco z naslovom Mediacija danes. Ob obletnici so podelili tudi priznanja društva.(več)

Bruselj predlaga enoten polnilnik za elektronske naprave
Evropska komisija je včeraj predstavila zakonodajni predlog za vzpostavitev enotne rešitve za polnjenje elektronskih naprav. V skladu s predlogom bodo USB-C postala standardna napajalna vrata za vse naprave. Uporabnikom bo s tem prihranjen nakup različnih polnilnikov, zmanjšala pa naj bi se tudi količina e-odpadkov.(več)

V EU javno posvetovanje o reviziji pravil na področju kakovosti zraka
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o reviziji pravil EU na področju kakovosti zunanjega zraka. V evropskem zelenem dogovoru je bila ta pobuda napovedana v okviru cilja ničelnega onesnaževanja za okolje brez strupov. Posvetovanje bo trajalo do 16. decembra, so sporočili v Bruslju.(več)