Dnevne zakonodajne novosti / 10. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Vlada v nadaljnji zakonodajni postopek poslala novelo zakona o tujcih
Tema dneva

Vlada je včeraj potrdila predlog novele zakona o tujcih in ga po nujnem zakonodajnem postopku poslala v nadaljnjo obravnavo v DZ. Z novelo želi notranje ministrstvo odpraviti administrativne ovire pri izdaji dovoljenj za začasno prebivanje tujcem in omogočiti njihovo vročanje po pošti. Zanje znova uvaja brezplačne tečaje slovenščine. Predlog spreminja tudi koncept odločanja o tujčevi zamenjavi delovnega mesta, v smislu da ukinja obveznost izdaje pisne odobritve s strani upravne enote oz. zavoda za zaposlovanje.(več)

Vladni predlog novele zakona o zaposlovanju tujcev najprej na ESS
Vlada je na včerajšnji seji obravnavala tudi predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev. Pred potrditvijo ga bo danes obravnaval še Ekonomsko-socialni svet (ESS), nato pa ga bo vlada predvidoma potrjevala na dopisni seji.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada se je včeraj med drugim še seznanila s stanjem črpanja sredstev evropske kohezijske politike v prejšnji finančni perspektivi; do konca leta bo treba opraviti še 14 odstotkov izplačil. Andreja Gnezdo je imenovala za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za podnebne politike. Sprejela je tudi dodatek k načrtu razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030.(več)

Po oceni vlade paket ukrepov za pomoč občinam in vrtcem zaradi višjih stroškov dela ni potreben
Po oceni vlade paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju, ni potreben. Povprečnina za leto 2023 pokriva stroške dviga plač zaposlenih, so zapisali v odgovoru na sklepe, ki jih je sprejel odbor DZ.(več)

Vlada uresničuje zavezo, dano ob ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov
Vlada je sprejela odgovor Varuhu človekovih pravic s področja usklajenosti zakonodaje na področju invalidskega varstva in s tem uresničila zavezo, dano ob ratifikaciji Konvencije o pravicah invalidov. V odgovoru na dopis Varuha pa je vlada zagotovila tudi, da bo pripravila poročilo o učinkovitosti delovanja centrov za socialno delo.(več)

Glavni stavkovni odbor Sviza potrdil stavkovni sporazum, stavka zamrznjena
Glavni stavkovni odbor šolskega sindikata Sviz je včeraj potrdil v sredo parafiran stavkovni sporazum. Splošna stavka je s tem zamrznjena do 30. junija. Po besedah glavnega tajnika sindikata Branimirja Štruklja sporazum predvideva izboljšanje vrednotenja pedagoškega dela, pa tudi dela administrativnega, tehničnega in računovodskega osebja.(več)

Ministrstvo direktorje zdravstvenih zavodov vabi k posredovanju predlogov za ureditev njihovih plač
Ministrstvo za zdravje se zaveda neustreznih razmerij med plačami javnih uslužbencev in direktorjev, do česar je prišlo tudi zaradi parcialnih rešitev ob pritiskih za povečevanje plač. Zato bo direktorje zdravstvenih zavodov povabilo k posredovanju konkretnih predlogov glede ureditve plač plačne skupine B v javnih zdravstvenih zavodih.(več)

Toženci ne priznavajo razžalitve davčnega svetovalca Roka Snežiča
Na ljubljanskem sodišču je bil včeraj razpisan predobravnavni narok v eni od številnih tožb, ki jih je proti novinarjem portala Necenzurirano.si sprožil davčni svetovalec Rok Snežič. Novinarji krivde ne priznavajo. Žaljive obdolžitve Snežiča pa ne priznava niti minister za delo in koordinator Levice Luka Mesec. Obramba ministra je v sodni spis vložila vrsto medijskih objav, s katerimi dokazuje, da je bil Snežič že obsojen in tudi v več kazenskih postopkih.(več)

Bruselj s poenostavljenimi pravili državnih pomoči v spodbujanje zelenega prehoda
Evropska komisija je sprejela posodobljena pravila na področju državnih pomoči, ki bodo omogočila pospešitev naložb in financiranja proizvodnje okolju prijaznih tehnologij. Nova pravila bodo veljala do konca leta 2025.(več)

V EU politični dogovor o zmanjšanju porabe energije
Svet EU in Evropski parlament sta danes dosegla politični dogovor o spremembi direktive o energetski učinkovitosti. Med drugim je predvideno, da se bo končna poraba energije v EU do leta 2030 znižala za 11,7 odstotka, so sporočili iz Sveta EU. Evropska komisija je dogovor pozdravila.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Aneks št. 1 k Začasnemu dogovoru o izvajanju 4. točke prvega odstavka 22.n člena Kolektivne pogodbe za policiste in zagotavljanju fonda plačanih ur za sindikalno delo sindikalnih zaupnikov, ki delujejo v stalnem organu sindikata
Pravilnik o plačevanju in razporejanju obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov
Pravilnik o preizkusu znanja slovenskega strokovnega jezika za zdravstvene delavce in zdravstvene sodelavce, ki opravljajo dejavnosti v zdravstveni in babiški negi
Priporočilo Državnega zbora v zvezi s Posebnim poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o dostopnosti centrov za socialno delo za gibalno in senzorno ovirane invalide
Sklep o uskladitvi in zneskih dodatka za pomoč in postrežbo od 1. marca 2023
Zakon o nadzoru izvoza blaga z dvojno rabo (ZNIBDR)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba VIII Ips 35/2022 - državna štipendija - vračilo štipendije - oprostitev obveznosti vrnitve
VSRS Sodba III Ips 25/2022 - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) - zdravstvena dejavnost - cena zdravstvenih storitev - kalkulacija cen - plače javnih uslužbencev...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti (ZSDV-A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 0556-IX
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID-A) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 0571-IX
Ostali dokumenti
Dividende – izplačana vrednost delnic ali deležev v primeru odsvojitve delnic ali deležev v okviru pridobivanja lastnih delnic oziroma deležev družbe (Podrobnejši opis)