Dnevne zakonodajne novosti / 7. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Najuglednejši strokovnjaki 2021: Začetek izbora
Tema dneva

Na portalu Tax-Fin-Lex začenjamo letošnji izbor Najuglednejših - že 16. izbor najuglednejšega strokovnjaka na davčnem, finančnem in pravnem področju po mnenju obiskovalcev portala. Glasovanje je razdeljeno na dva dela: v prvem do vključno 3. novembra zbiramo vaše predloge, v drugem pa boste izbirali med tremi kandidati, ki bodo prejeli največ glasov v svoji kategoriji. Vabimo vas k oddaji predlogov - vi boste tisti, ki boste določili, kdo izmed davčnih, finančnih in pravnih strokovnjakov je Slovenijo v letu 2021 popeljal višje na lestvici ugleda!

Predlogu sprememb pri obdavčitvi podjetij zelena luč odbora DZ
Člani odbora DZ za finance so predlogu novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb prižgali zeleno luč. Eden od zakonov iz paketa sprememb davčne zakonodaje, ki ga je vlada pripravila z namenom spodbujanja gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19, med drugim nadgrajuje veljavne olajšave in dodaja nove.(več)

Odbor DZ prikimal pravni podlagi za koriščenje evropskih sredstev
Odbor DZ za finance je potrdil tudi predlog sprememb zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto, s katerimi je vlada v besedilo zapisala ustrezne pravne podlage za učinkovito porabo evropskih sredstev za projekte, vključene v načrt za okrevanje in odpornost.(več)

Odbor DZ z več dopolnili k zakonu o oskrbi z električno energijo
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je v drugi obravnavi z nekaj dopolnili nadgradil predlog zakona o oskrbi z električno energijo. Člani odbora so tudi prikimali predlogu zakona o prepovedi prodaje nekaterih plastičnih proizvodov, še tretjič pa so zavrnili opozicijski predlog razglasitve podnebne krize.(več)

Odbor podprl predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je podprl predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Ta zagotavlja boljšo organiziranost in delovanje policije, so prepričani predlagatelji. V opoziciji novele niso podprli, saj ocenjujejo, da odpira vrata političnemu vmešavanju v policijo.(več)

Vprašanje ureditve položaja poslank v primeru porodniškega dopusta bo obravnavala delovna skupina
Komisija DZ za poslovnik bo pobudo LMŠ za spremembo poslovnika DZ za ureditev položaja poslank in poslancev ob odsotnosti zaradi materinskega, očetovskega in starševskega dopusta obravnavala v okviru obstoječe delovne skupine za pripravo sprememb poslovnika DZ. LMŠ sicer rešitev za te primere vidi v možnosti sodelovanja na sejah na daljavo.(več)

Pri nekaterih upravičencih do letnih pravic po navedbah ministrstva za delo prišlo do napake
Pri nekaterih upravičencih, ki se jim po protikoronskem zakonu iz konca leta 2020 covidni dodatki za delo v rizičnih razmerah ne upoštevajo pri izračunu letnih pravic iz javnih sredstev, so bili ti dodatki pomotoma posredovani s strani Finančne uprave RS (Furs) na centre za socialno delo (CSD) in nato upoštevani pri izračunih.(več)

Ministrstvo za pravosodje: Nekatera priporočila Greca že upoštevana v zakonodaji
Ministrstvo za pravosodje je v odzivu ob ugotovitvah Greca, da Slovenija ni zadovoljivo izpolnila priporočil s področja preprečevanja korupcije, pojasnilo, da so večino priporočil Greco naslovili z novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Poročilo je bilo namreč pripravljeno, preden je DZ sprejel novelo omenjenega zakona, so pojasnili.(več)

Lekarniška zbornica po razveljavitvi skupnega naročila opozarja na neustrezno zakonodajo
Lekarniška zbornica je razveljavitev drugega skupnega javnega naročila zdravil s strani državne revizijske komisije označila za "nedopustno in povsem nelogično". Opozorili so na nezdružljivost zakonov o lekarniški dejavnosti in o zdravilih z zakonodajo, ki ureja javno naročanje. To po njihovi oceni očitno nakazuje na potrebo po sistemskih spremembah.(več)

Eko krog predlaga uvedbo kavcijskega sistema za odpadno embalažo
Eko krog je zagnal pobudo Zaprimo krog, v okviru katere se zavzema za uvedbo kavcijskega sistema za odpadno embalažo v Sloveniji, saj ta po njihovem mnenju prinaša številne prednosti. V društvu si tako želijo, da se Slovenija pridruži desetim evropskih državah, ki že imajo vzpostavljen tak sistem za zbiranje embalaže za pijače.(več)

Sodišče EU: Nadzor notranjih mej v schengnu lahko tudi daljši od pol leta
Podaljševanje nadzora na notranjih mejah schengna lahko tudi presega obdobje šestih mesecev, saj grožnje za javni red ali notranjo varnost niso nujno časovno omejene, v mnenju, ki zadeva nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo, ugotavlja pravobranilec Sodišča EU. A ob tem poudarja, da je to mogoče le ob izpolnjevanju strogih kriterijev.(več)