Dnevne zakonodajne novosti / 22. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Vlada na seji o različnih gospodarskih temah
Tema dneva

Vlada je v včerajšnjem nadaljevanju sredine dopisne seje med drugim izdala uredbo o koncesiji za obratovanje mariborskega letališča, družbi RTC Žičnice v Kranjski Gori je podelila koncesijo za gradnjo žičniške naprave Vitranc 1, določila je tudi ponudnike za vzdrževanje državnih cest. Izdala je odlok o določitvi tehničnih pogojev za izmenjavo elektronskih obvestil z informacijskim sistemom za vročanje, sprejela pa je tudi operativni program oskrbe s pitno vodo za obdobje od 2022 do 2027.(več)

Vlada sprejela uredbo o podelitvi koncesij za opravljanje zdravstvene službe
Vlada je na seji sprejela tudi uredbo o podelitvi koncesij za opravljanje zdravstvene službe na področjih čeljustne in zobne ortopedije, parodontologije, oralne kirurgije, oftalmologije, dermatovenerologije, vaskularne medicine in klinične psihologije, je sporočil Ukom. Koncesije bodo podeljene za 15 let z možnostjo podaljšanja, poroča Dnevnik.(več)

Vlada ponovno razrešila člane upravnega odbora ARRS
Vlada je včeraj ponovno sprejela sklep, da se kot predstavnike ustanovitelja v upravnem odboru Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) na predlog ministrstva, pristojnega za znanost, razrešijo Emilija Stojmenova Duh, Tonček Kregar, Jana Kolar in Justina Erčulj. Vlada jim je že izdala odločbe o predčasni razrešitvi.(več)

Invalidnine za telesno okvaro višje za 4,9 odstotka
Finančna uprava RS (Furs) je lani na podlagi izdanih sklepov o davčni izvršbi izterjala za skoraj 28,9 milijona evrov dolga zaradi neplačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, so predstavniki Fursa povedali na seji sveta pokojninskega zavoda. Svet je na seji tudi uskladil invalidnine za telesno okvaro, in sicer za 4,9 odstotka.(več)

Ljubljansko volišče omnia prestavljeno na Gospodarsko razstavišče
Ljubljansko volišče omnia, na katerem lahko glasujejo volilni upravičenci zunaj okraja stalnega prebivališča, ki so za to pravočasno oddali vlogo, bo zaradi velikega števila prijav na Gospodarskem razstavišču, in ne na sedežu ljubljanske upravne enote na Linhartovi cesti, kot je bilo to sprva predvideno, so sporočili iz DVK.(več)

Strateški svet GZS za kolektivno dogovarjanje o plačnem modelu
Strateški svet GZS za kolektivno dogovarjanje je včeraj razpravljal o problematiki minimalne plače in najnižjih osnovnih plač v dejavnostih s kolektivno pogodbo. Po oceni članov bi bila prava smer reševanja te problematike modernizacija plačnega modela v smeri vnosa dodatkov v najnižje osnovne plače. Zbornica si želi socialnega dialoga v okviru ESS.(več)

Aktivnosti združenja bank lani zaznamovali epidemija in regulatorne spremembe
Skupščina Združenja bank Slovenije, katerega članice so banke, hranilnice in lizinške družbe, je imenovala nov nadzorni svet, ki ga sestavljajo predsedniki ali člani uprav članic. Sektor in aktivnosti združenja so lani zaznamovale epidemija, regulatorne spremembe in konsolidacija, so sporočili iz združenja.(več)

SID banka ob ohranjeni visoki ravni kreditiranja lani z močno rastjo dobička
SID banka je lani ustvarila nekaj več kot 24 milijonov evrov čistega dobička, kar je 183 odstotkov več kot leto prej. Kot odziv na potrebe gospodarstva ob okrevanju po koronskem šoku 2020 je ohranila visoko raven financiranja. Obseg kreditov je narasel za okoli desetino. Bilančna vsota se je nekoliko zmanjšala, a ostala bistveno nad letom 2019.(več)

DUTB lani s 63,2 milijona evrov dobička pred davki
DUTB je leto 2021 sklenila s 178,4 milijona evrov prilivov iz upravljanja premoženja in 63,2 milijona evrov dobička pred davki. Ciljna vrednost povprečne letne donosnosti na kapital, ki jo zakon predvideva pri osmih odstotkih, je dosegla 25 odstotkov. DUTB nadaljuje dobičkonosno poslovanje tudi letos, so sporočili iz t. i. slabe banke.(več)

Višje sodišče potrdilo, da je privezovanje na mrtvo sidro nezakonito
Višje sodišče je v začetku aprila sklenilo, da je privezovanje na t. i. mrtva sidra, ki jih je pred leti začela odstranjevati uprava za pomorstvo, nezakonito, poročajo Primorske novice. Uprava lahko zdaj ne le nadaljuje z odstranjevanjem omenjenih privezov, temveč lahko tudi z globo kaznuje tiste, ki te nelegalne priveze uporabljajo.(več)