Dnevne zakonodajne novosti / 12. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za september 2021
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v septembru 2021. V prvem mesecu po koncu poletnih počitnic je začelo veljati ali se uporabljati 126 aktov, 26 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 68 predpisov. Tako je na zadnji dan septembra veljalo 892 zakonov in 20.876 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Vlada potrdila predlog sprememb zakona o državni upravi
Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela predlog zakona o spremembah zakona o državni upravi. Z njim namerava naloge s področja verske svobode z ministrstva za kulturo prenesti na vladno službo, pristojno za verske skupnosti, področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij pa z ministrstva za javno upravo na službo za digitalno preobrazbo.(več)

Novi predlog novele o javnem redu brez spornega člena o globah za nedostojno vedenje
Ministrstvo za notranje zadeve je v javno obravnavo dalo predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki sicer večinoma ohranja rešitve iz predloga, ki ga je DZ zavrnil. Ne vsebuje pa več določbe, ki je predpisovala novo globo za nedostojno vedenje, če ga zazna policist. Pripombe na predlog je mogoče podati do 7. novembra.(več)

Iz vrst SD pobuda za nadomestilo plače za karanteno tudi za samozaposlene
Samozaposleni, ki jim je odrejena karantena, niso vključeni v kategorijo delavcev, za katere je predvideno nadomestilo plače za odrejeno karanteno, zato mora vlada nemudoma pripraviti spremembe zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki bodo to popravile, je pozval poslanec SD Marko Koprivc. Ob tem se je zavzel za uvedbo nujnega postopka.(več)

Vlada in pet ministrstev glede na revizijo neučinkoviti pri normativni ureditvi javne službe
Računsko sodišče meni, da vlada in revidirana ministrstva v letih od 2016 do 2018 niso bili učinkoviti pri zagotavljanju normativne ureditve javne službe in razmejevanja javne službe od drugih dejavnosti javnih zavodov na področju socialnega varstva, zdravstva, izobraževanja in raziskovanja. Od vlade in treh ministrstev zahteva odzivno poročilo.(več)

Člani obora DZ čez proračuna ministrstev za infrastrukturo in okolje
Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor so na včerajšnji seji pretresli predloga proračunov ministrstev za prihodnji dve leti. Koalicijski poslanci so pohvalili razvojno naravnana dokumenta, iz vrst opozicije pa je bilo slišati predvsem opozorila o visokem javnofinančnem primanjkljaju in dolgu.(več)

Odbor DZ za kulturo skozi proračunska predloga za leti 2022 in 2023
Tudi odbor DZ za kulturo se je seznanil s predlogom sprememb proračuna za leto 2022 in predlogom proračuna za leto 2023. Področje bi po predlogu prihodnje leto dobilo 8,4 milijona evrov več glede na sprejeti proračun, in sicer 238 milijonov evrov. Za leto 2023 pa je v predlogu predviden proračun v višini rekordnih 244 milijonov evrov.(več)

Nitrati še vedno onesnažujejo vode v EU
Nitrati so še vedno vzrok za škodljivo onesnaževanje vode v EU, kaže zadnje poročilo Evropske komisije o izvajanju direktive o nitratih na podlagi podatkov za obdobje 2016-2019. Vseeno pa podatki kažejo, da so se koncentracije v površinskih in podzemnih vodah zmanjšale v primerjavi s stanjem pred sprejetjem direktive o nitratih leta 1991.(več)

Poljska in Madžarska na Sodišču EU proti pogojevanju evropskega denarja z vladavino prava
Na Sodišču EU v Luksemburgu je včeraj potekala ustna obravnava v primeru tožbe Poljske in Madžarske proti EU zaradi nove uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki je začela veljati januarja. Sodba se pričakuje prihodnjo pomlad.(več)

Bruselj za spremembo proračuna za pospešitev cepljenja v revnejših državah
Evropska komisija je včeraj predlagala spremembo proračuna za leto 2021, da bi zagotovila dodatno podporo politikam, ki jih je treba okrepiti v luči nedavnih dogajanj in dodatnih potreb, denimo pandemije covida-19. Predlagana sprememba bo zagotovila dodatnih 450 milijonov evrov in bo pripomogla k pospešitvi cepljenja na globalni ravni.(več)