Dnevne zakonodajne novosti / 3. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Odbor podprl posodobitev napotitev delavcev v tujino in vodenja evidenc
Tema dneva

Odbor DZ za delo je dopolnil in podprl predloga novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev ter novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Prvi predlog predvideva črtanje določbe o znižanju davčne osnove za prispevke za nekatere napotene delavce, drugi pa uvedbo elektronskih evidenc delovnega časa za kršitelje. Hkrati novela za vse delodajalce uvaja obveznost vpisovanja časa prihoda in odhoda delavca, obseg izrabe odmora med delovnim časom, opravljene ure v posebnih pogojih ipd.(več)

Varuh vložil zahtevo za presojo ustavnosti spornega določila novele zakona o Fursu
Varuh človekovih pravic je uresničil napovedi in na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti v javnosti spornega določila novele zakona o finančni upravi, po katerem lahko v Finančna uprava RS (Furs) v finančnih preiskavah brez sodne odločbe uporablja tehnične pripomočke za pridobivanje podatkov o položaju in gibanju blaga.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada je na redni seji včeraj med drugim sprejela strategijo razvoja trga kapitala v Sloveniji do leta 2030, ki bo po mnenju vlade pripomogla k njegovi večji prepoznavnosti. Seznanila se je tudi s spomladansko gospodarsko napovedjo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ter z informacijo o izvajanju načrta za okrevanje in odpornost.(več)

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov
Državni svet je na izredni seji z 20 glasovi za in osmimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa potrošniku za kupljeno blago oz. prejeto storitev. DZ bo moral zdaj o noveli glasovati še enkrat. Takrat jo bo morala podpreti več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46.(več)

Ministrstvo: Izročanje računov je pomembno tudi zaradi varnosti kupcev
Obvezno izročanje računov je pomembno tako z vidika obvladovanja sive ekonomije kot z vidika varovanja pravic kupcev, so v luči izglasovanega veta državnega sveta na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov zapisali na finančnem ministrstvu. Kot so dodali, želijo kupce predvsem ozaveščati, da je račun treba vzeti.(več)

Notranje ministrstvo za skrajšanje devetmesečnega roka za dostop prosilcev za azil do trga dela
Notranje ministrstvo pripravlja zakonodajne spremembe skrajšanja devetmesečnega roka za dostop prosilcev za mednarodno zaščito do trga dela, so na ministrstvu potrdili za STA. Ob tem so napovedali, da se bo vodstvo ministrstva v prihodnjih tednih srečalo s predstavniki nevladnih organizacij, tudi s področja mednarodne zaščite.(več)

Odbor DZ z dnevnega reda umaknil predlog novele zakona o RTVS koalicijskih poslancev
Odbor DZ za kulturo je z dnevnega reda včeraj umaknil predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina koalicijskih poslancev s prvopodpisano Mojco Pašek Šetinc iz Svobode. Za umik je glasovalo devet članov odbora, proti pa so bili štirje.(več)

SDS pripravila predlog novele zakona o štipendiranju
SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o štipendiranju. Njen cilj je odprava diskriminacije mladih, saj bi bili lahko upravičeni do hkratnega prejemanja tako državne kot Zoisove štipendije. Z dvigom štipendij za deficitarne poklice pa želijo pridobiti zaposlitvene kapacitete, predvsem v turizmu in gostinstvu.(več)

Sodišče zavrnilo Rotnikovo pritožbo na začasno izločitev iz zadeve Teš 6
Celjsko okrožno sodišče je zavrnilo pritožbo prvoobtoženega v zadevi Teš 6, nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, o njegovi začasni izločitvi s sojenja. Izločilo ga je sicer sredi februarja, potem ko je svojemu zagovorniku Mitji Jeleniču Novaku zaradi finančne stiske preklical pooblastilo o zastopanju.(več)

Članice podpirajo vzpostavitev evropskega okvira za zbiranje podatkov o kratkoročnem oddajanju nastanitev
Ministri članic EU, pristojni za konkurenčnost, so dosegli soglasje o izhodišču Sveta EU za pogajanja o uredbi o zbiranju in deljenju podatkov o kratkoročnem oddajanju nastanitev. Svet podpira vzpostavitev okvira za zbiranje in deljenje podatkov na ravni EU, pri čemer je treba bolj upoštevati obstoječe registracijske sisteme v članicah.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles Državnega zbora (OdUNDTDZ-8)
Pravilnik o postopkih in pogojih vodenja računov neposrednih in posrednih uporabnikov državnega in občinskih proračunov pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila
Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane
Uredba o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2024 izdajo priložnostni kovanci
Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob 110. obletnici rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja
Uredba o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob državnem prazniku dan slovenskega športa
Odločbe sodišč
VSL Sklep II Cp 6/2023 - prekinitev pravdnega postopka - predhodno vprašanje - rešitev predhodnega vprašanja - izpraznitev stanovanja - izselitev iz stanovanja - skupno pre...
VSL Sklep II Cp 174/2023 - sodna taksa - plačilo sodne takse kot procesna predpostavka - nastanek obveznosti plačila sodne takse - nastanek taksne obveznosti - taksna obvezno...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUNPEOV), prva obravnava, EPA 0654-IX
Predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika Državnega zbora (PoDZ-1H), skrajšani postopek, EPA 0656-IX
Ostali dokumenti
Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja (Podrobnejši opis)