Dnevne zakonodajne novosti / 16. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Pred prazniki še pestro v državnem zboru
Tema dneva

DZ bo ta teden zasedal na zadnji redni seji v letošnjem letu. Na dnevnem redu je več odmevnih točk, med drugim predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, poroštveni zakon za dva infrastrukturna projekta, novela, s katero izboljšujejo položaj družin, in razprava o poročilu Knovsa glede prisluškovalne afere v arbitraži. Premier Marjan Šarec bo odgovarjal na poslanska vprašanja, med drugim o neaktivnosti vlade pri soočanju s podnebno krizo, o ogrožanju javnega zdravstvenega sistema ter zakonu o nalezljivih boleznih.(več)

Minimalna plača z različnimi manevri hitro nižja za nekaj deset evrov
GZS je močno razburila s priporočili delodajalcem za ublažitev posledic zakona o minimalni plači. V ZSSS se bojijo zniževanja in ukinjanja dodatkov, zato ne izključujejo kazenskih ovadb. Za STA so pripravili hipotetičen izračun, po katerem bi delavec samo s črtanjem delovne uspešnosti izgubil okoli 50 evrov bruto. Podobne izračune ima tudi Levica.(več)

Predlog novele zakona o davku na tonažo nadaljuje pot
Odbor DZ za finance je podprl predlog novele zakona o davku na tonažo. Ker je zakonodajnopravna služba DZ nanj pripravila nekaj pripomb, je odbor na predlog LMŠ sprejel nekaj dopolnil, v katerih so upoštevali te pripombe. Sprememba je bila slovenska zaveza Evropski komisiji, ki je pred letom dni slovenski sistem davka na tonažo podaljšala za 10 let.(več)

Zadeva Marina na sodišče prihaja brez Racmana
Na koprskem sodišču sta za ta teden razpisana predobravnavna naroka v zadevi Marina, povezani z zlorabo prostitucije. Med obdolženimi pa ni poslovneža Sergeja Racmana, za katerim je še vedno razpisana mednarodna tiralica. Sodišče je namreč postopek zoper Racmana zaradi njegove nedosegljivosti izločilo in bo dokončan posebej.(več)

ZZZS predlaga nove cen zdravstvenih storitev, bolnišnice proti
ZZZS je na podlagi analize stroškov v slovenskih bolnišnicah pripravil predlog novih cen zdravstvenih storitev za bolnišnične obravnave. Tako naj bi prišli do slovenskih cen zdravstvenih storitev, saj se je pokazalo, da so nekatere storitve sedaj podcenjene, nekatere pa precenjene. Bolnišnice nasprotujejo uveljavitvi novih cen v prihodnjem letu.(več)

Davčne spremembe kot palica in korenček
Z namenom večje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva se lestvica za odmero dohodnine že nekaj let bolj ali manj odločno preoblikuje v smeri razbremenitve stroškov dela. Nove spremembe prihajajo tudi v letu 2020, a kar bo na račun teh sprememb več ostalo v žepih zavezancev, bo morda pobralo povečanje obdavčitve kapitala.(več)

Nerešenih ostaja še 134 (najtežjih) denacionalizacijskih zahtevkov
Čeprav bi moralo biti reševanje denacionalizacijskih zahtevkov po načrtu vlade zaključeno leta 2005, se to še ni zgodilo. Konec septembra letos je bilo nerešenih še 134 zadev. Te sicer predstavljajo le še 0,34 odstotka vseh zahtevkov, a gre povečini za najtežje primere. Do zdaj je bilo izplačanih za 1,72 milijarde odškodnin.(več)

Na podnebni konferenci le načeloma za izpolnitev obljub
Na podnebni konferenci ZN v Madridu so po 40-urnem podaljšku pogajanj le dosegli kompromisni dogovor o sklepni izjavi, da si bodo države prihodnje leto "prizadevale" za zaostritev podnebnih ciljev do leta 2030. Odločanje o knjigi pravil za izvajanje pariškega sporazuma so prestavili na leto 2020.(več)