Dnevne zakonodajne novosti / 25. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
V primeru karantene zaposleni dobi nadomestilo
Tema dneva

Zaposleni, ki se po odredbi zdravnika znajdejo v karanteni, so upravičeni do bolniškega nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove. To gre v breme ZZZS. V primeru razglasitve epidemije ali drugačnih izrednih razmer, pa bi več stroškov krila država, so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Zakon o nalezljivih boleznih določa, da izredno situacijo, kot je epidemija, razglasi minister za zdravje. V takem primeru na vladi aktivirajo načrt ukrepanja na ravni države.(več)

Pahorjeva dokončna odločitev glede mandatarja predvidoma jutri
Predsednik republike Borut Pahor bo danes z vodji poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS opravil drugi krog posvetovanj o možnosti sestave nove vlade. O njej so se po neuradnih informacijah TVS v ponedeljek tudi že dogovorili, končno besedo pa naj bi danes dali organi strank. Pahorjevo dokončno odločitev o mandatarju je tako pričakovati v sredo.(več)

O aktivnostih zaradi koronavirusa tudi odbor DZ za zdravstvo
Zaradi izbruha okužb s koronavirusom v sosednji Italiji je po ocenah ministrstva za zdravje možnost pojava tega virusa pri nas velika. Danes bo tako potekalo srečanje z vodstvi bolnišnic, sklican pa je tudi odbor DZ za zdravstvo. Z informacijami o trenutnem stanju in preventivnih ukrepih bodo člane odbora seznanili predstavniki ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.(več)

V SMC s predlogom novele za dvig ravni precepljenosti
Poslanci SMC so v parlamentarni postopek vložili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero želijo dvigniti stopnjo precepljenosti na vsaj 95 odstotkov. Med drugim predlagajo omejitev dostopa do javnega in javno sofinanciranega zasebnega vrtca necepljenim brez medicinskega razloga in obvezno cepljenje proti gripi za zdravstvene delavce.(več)

5000 podpisov za ukinitev obveznega cepljenja
Neparlamentarna stranka Za zdravo družbo je medtem z zbranimi 5000 podpisi v DZ vložila predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, s katero bi ukinili obvezno cepljenje in ga nadomestili s prostovoljnim. V stranki po besedah predsednika Gregorja Kosa verjamejo, da jim bo po pogovoru s poslanskimi skupinami uspelo zbrati zadostno podporo.(več)

Osnutek energetskega načrta pripravljen za sprejem na vladi
Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo novo različico osnutka Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) ter njegovega okoljskega poročila, ki sledi javni obravnavi in ga mora zdaj potrditi še vlada. Javna obravnava načrta se je končala 16. februarja, ministrstvo pa je prejelo 64 sklopov pripomb in predlogov.(več)

Tovšakovi pogojna zaporna kazen za še eno oškodovanje Vegrada
Celjski okrožni sodnik Marko Brišnik je nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak, ki je priznala kaznivo dejanje, povezano z oškodovanjem tega gradbenega podjetja, izrekel enotno pogojno kazen štirih let in petih mesecev zapora s preizkusno dobo osmih let. Prvoobdolženi v tej zadevi Matej Košič pa krivde na predobravnavnem naroku ni priznal.(več)

Bruselj proti novemu koronavirusu z 232 milijoni evrov
Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je včeraj v Bruslju napovedal 232 milijonov evrov za ukrepanje za zajezitev novega koronavirusa. Mednarodna misija strokovnjakov bo danes odpotovala v Italijo, da oceni tamkajšnje razmere. Poleg tega se je včeraj sestal odbor EU za varovanje javnega zdravja.(več)

ECB zbira predloge o vodenju denarne politike do konca aprila
Evropska centralna banka (ECB) v okviru letošnjega postopka pregleda strategije denarne politike vabi k oddaji mnenj in zamisli o tem, kako naj jo centralna banka izvaja v okviru, ki ga določa pogodba o delovanju EU. Zainteresirani lahko predloge in mnenja oddajo do 24. aprila na portalu ECB vas posluša.(več)