Dnevne zakonodajne novosti / 5. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Otroci s posebnimi potrebami se vračajo v šole
Tema dneva

Otroci s posebnimi potrebami se po skoraj treh mesecih učenja na daljavo danes vračajo v šole in zavode. Potem ko so se šole včeraj pripravljale na vrnitev otrok, zaposleni pa so se preventivno testirali na covid-19, se bo po predvidevanjih v šole in zavode za otroke s posebnimi potrebami vrnila večina učencev in gojencev. Kdaj se bodo v šole vrnili ostali šolarji, medtem še vedno ni znano. Ministrica Simona Kustec je kot možni datum navedla 11. januar, več pa naj bi vedeli v sredo ali četrtek.(več)

Žičničarji za ukinitev hitrih testov, sicer v ustavno presojo
Združenje žičničarjev po včerajšnjem sestanku vseh slovenskih smučarskih centrov od vlade zahteva umik obveznega hitrega testiranja pred vstopom na smučišča, je za STA povedala predsednica združenja Manuela Božič Badalič. Zahtevo so naslovili na ministrstvo in predsednika vlade, če ne bo posluha, pa bodo vložili pobudo za ustavno presojo.(več)

Nekateri upravičenci morajo vložiti novo izjavo za kritje fiksnih stroškov
Sedmi protikoronski zakon je nekoliko spremenil pogoje za uveljavljanje ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov. Upravičenci, ki so vlogo oddali že pred uveljavitvijo zakona minuli četrtek, a so zdaj pogoji zanje ugodnejši, morajo pri Finančni upravi RS (Furs) vložiti novo vlogo.(več)

Za sofinanciranje obratovalnih stroškov v gostinstvu in turizmu 36,2 milijona evrov
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za razpis sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije, drugi poziv. Višina sredstev za ta razpis znaša 36,2 milijona evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 26,2 milijona evrov.(več)

Okoljsko ministrstvo bo v 2021 pohitelo z zakonodajnimi spremembami
Ministrstvo za okolje in prostor za leto 2021 načrtuje številne zakonodajne spremembe, ki bodo iskale ravnotežje med varstvom okolja in razvojem. Že v prvi polovici leta napovedujejo spremembe gradbenega in stanovanjskega zakona, zakonov o urejanju prostora ter o vodah, do poletnih parlamentarnih počitnic pa tudi sprejem podnebne strategije.(več)

Na avtocesti A1 prepoved prehitevanja za tovornjake s 15. januarjem
Prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1) bo začela veljati s 15. januarjem, je v nedeljo na Twitterju zapisal Prometno-informacijski center za državne ceste. Prepoved prehitevanja bo veljala čez dan, v nočnem času bodo tovornjaki še vedno lahko prehitevali.(več)

Ob prelomu leta: Nekateri protikoronski ukrepi v presoji ustavnega sodišča
Epidemija covida-19 je razkrila nepripravljenost držav na dogodek takih razsežnosti. Sprejemanje nepriljubljenih ukrepov za zamejevanje epidemije je pri nekaterih sprožilo nezadovoljstvo, nekateri ukrepi pa so se znašli v presoji na ustavnem sodišču. Dodatno so se pod drobnogledom pristojnih institucij znašli postopki nabav zaščitne opreme.(več)

Odločba ustavnega sodišča o volilni zakonodaji ostaja neuresničena
Odločba ustavnega sodišča o volilni zakonodaji tudi po izteku roka in dveh propadlih poskusih ukinitve volilnih okrajev ostaja neuresničena. Sedaj bodo poslanci odločbo poskusili implementirati s spremembo meja okrajev, a tudi iskanje potrebnih 46 glasov za sprejem takšnega predloga utegne biti težji zalogaj, kot se zdi na prvi pogled.(več)

Informacije o spremembah v zvezi z brexitom dostopne na spletnih straneh vlade in EU
Potem ko je Združeno kraljestvo izstopilo iz Evropske unije, je s 1. januarjem zapustilo še evropski enotni trg in carinsko unijo, veljati pa je začel sporazum o prihodnjih odnosih med Otokom in EU. To prinaša številne spremembe za državljane in podjetja. Informacije o spremembah je med drugim mogoče najti na različnih spletnih straneh slovenske vlade, finančne uprave in EU.(več)

Britansko sodišče zavrnilo izročitev ustanovitelja Wikileaksa Assangea ZDA
Prvostopenjsko sodišče v Londonu je včeraj zavrnilo izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi objave zaupnih dokumentov. Kot je pojasnilo, so se tako odločili zaradi pogojev, ki bi ga čakali v ZDA. Sodnica Vanessa Baraitser je izrazila skrb za Assangeovo duševno zdravje in odredila njegovo oprostitev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela
Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah
Tarifa za izvajanje storitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije
Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2
Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2)
Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE)
Zakon o javnih uslužbencih (ZJU)
Zakon o sodiščih (ZS)
Zakon o zdravstveni dejavnosti (ZZDej)
Odločbe sodišč
VSC Sklep Cp 410/2020 - stroški postopka - nujni enotni sosporniki - pripoznava zahtevka - povrnitev pravdnih stroškov - povod za tožbo - stroški, ki jih povzročijo posame...
VSC Sklep II Ip 391/2020 - zanikanje obstoja terjatve - standard obrazloženosti ugovora - izvršba na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa
Ostali dokumenti
Dohodek iz delovnega razmerja (Podrobnejši opis)
Priprava in dostava podatkov o izplačanih dodatkih, ki se v skladu z 59.členom Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE) ne vštevajo v davčno osnovo za letno odmero dohodnine za odmerno leto 2020 in 2021 (Podrobnejši opis)
Odtujitev otroka od starša v času epidemije