Dnevne zakonodajne novosti / 8. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 21 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Vrtci in šole zaprti vsaj do 18. januarja, omejitve podaljšane
Tema dneva

Vlada je včeraj sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer v zadnjih dneh večkrat napovedala možnost, da bi šole znova odprli za učence prvega triletja, a je že sredin sestanek premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja nakazal, da vlada in zdravstvena stroka skorajšnjemu odpiranju nista naklonjena.(več)

Vlada prikimala zvišanju neprofitnih najemnin
Vlada je potrdila novelo stanovanjskega zakona, ki predvideva prvo zvišanje neprofitnih najemnin po letu 2007. Da bi ob tem zaščitili socialno ogrožena gospodinjstva, se hkrati prilagaja sistem subvencioniranja. Vlada je potrdila tudi predlog zakona o katastru nepremičnin, ki bo združil sedanja zemljiški kataster in kataster stavb.(več)

Telovadnice za rekreativne športnike znova zaprte
Vlada je včeraj sprejela nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Kot so zapisali na ministrstvu, so treningi dovoljeni samo vrhunskim in poklicnim športnikom ter v starostnih kategorijah kadeti in mladinci za člane reprezentanc. Odlok velja za obdobje sedmih dni od sobote naprej.(več)

Od sobote spet zaprti muzeji in galerije
Vlada je na včerajšnji seji izdala tudi odlok, ki glede na trenutno epidemiološko sliko zapira vse muzeje in galerije v državi, ne glede na stopnjo okuženosti v posameznih statističnih regijah. V knjižnicah ostaja mogoč prevzem vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.(več)

Vlada ob novih izjemah podaljšala omejitve v trgovini in ponujanju storitev
Trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev je vlada podaljšala do 15. januarja, še naprej pa so dovoljene nekatere izjeme. Med te se bodo poleg geodetskih storitev, čistilnih servisov in medicinske pedikure od sobote štela še gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah ali stanovanjih. Za sedem dni je vlada podaljšala tudi prepovedi na področju voznikov in vozil.(več)

Čez mejne prehode in kontrolne točke z negativnimi tako PCR kot hitrimi testi
Vlada je sklenila tudi, da bo od sobote mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke tako z negativnimi PCR kot negativnimi hitrimi antigenskimi testi. Bo pa ukinjeno hitro testiranje na petih mejnih točkah, je po seji povedal notranji minister Aleš Hojs.(več)

Uporaba žičniških naprav razen za profesionalne športnike prepovedana
Že z današnjim dnem je po celotni državi znova prepovedana uporaba žičniških naprav, razen za profesionalne športnike, je včeraj sporočil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Rekreativne smučarje in lastnike žičniških naprav je prosil za razumevanje. Kot je izpostavil, je epidemiološka slika namreč zelo zaskrbljujoča, takšne pa so tudi napovedi.(več)

Vlada tudi o kmetijstvu in drugih gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim obravnavala več zadev s področja kmetijstva. Izdala je novelo uredbe o sofinanciranju zavarovalnih premij, spremenila je tudi uredbo o izvajanju ukrepa odpravljanja zaraščanja na kmetijskih zemljiščih. Evropski investicijski banki je vlada dala pozitivno mnenje pri odobritvi kredita Javnemu skladu RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja v višini do 30 milijonov evrov.(več)

SD za nujno sejo odbora DZ glede nakupa antigenskih testov
Poslanci SD so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo glede zakonitosti in preglednosti pri javnem naročilu za dobavo hitrih antigenskih testov za novi koronavirus ter glede ustreznosti dobavljenih testov. Od samega začetka projekta za množično testiranje se v javnosti namreč pojavljajo upravičeni dvomi, so zapisali.(več)

Podjetniki za podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo
Klub slovenskih podjetnikov glede na zaostrene razmere in še kar trajajočo epidemijo vladi predlaga podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače za delavce na čakanju najmanj do 31. marca z možnostjo še dodatnega podaljšanja. Ukrep se skladno s šestim protikoronskim zakonom izteče konec januarja.(več)