Dnevne zakonodajne novosti / 9. april 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 45/2019 z dne 12.7.2019
TEMA DNEVA
Proti privezovanju psov
Tema dneva

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je včeraj sprejela predstavnike društva za dobrobit živali AniMa, ki so ji predali podpise pod peticijo proti privezovanju psov. Ministrica je zagotovila, da k tematiki pristopajo resno in odgovorno, saj želijo problematiko rešiti celovito. Na ministrstvu po njenih besedah ocenjujejo, da glavni problem niso verige, pač pa neodgovorno ravnanje lastnikov. Danes je sicer predpisana minimalna dolžina priveza oziroma verige, ki mora meriti najmanj tri metre oz. trikratno dolžino živali.

Redna aprilska seja DZ
Redna aprilska seja, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, bo v primerjavi z drugimi kratka oziroma nekajdnevna. Poleg poslanskih vprašanj vladi in mandatno-volilnih zadev je za zdaj predvidenih le nekaj točk, med njimi prvo branje predloga SDS za spremembe zakona o dohodnini ter prvo branje predloga za odpravo administrativnih ovir gasilcem. Poslanci koalicije in opozicije s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC) so predlog novele zakona o voznikih, s katerim želijo gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost, v DZ vložili 3. aprila. Predlog prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B.

Avstrijci podaljšujejo nadzor
Notranji minister Boštjan Poklukar je včeraj zatrdil, da ni nobenega razloga za to, da namerava Avstrija podaljšati nadzor meje. "Tak ukrep je neupravičen in nesorazmeren in ni nobenega razloga zanj," je zatrdil in zagotovil, da Slovenija zelo dobro in učinkovito varuje schengensko mejo. To dokazuje tudi majhno število nezakonitih migrantov, ki jih Avstrija vrne Sloveniji, poudarjajo v Ljubljani. Kot so sporočili z notranjega ministrstva, je Slovenija od avstrijskih varnostnih organov v prvih treh mesecih letos sprejela samo 15 oseb. Ob Avstriji nadzor na notranjih schengenskih mejah, kjer naj ga sicer ne bi bilo, že od leta 2015 izvajajo še Nemčija, Francija, Danska, Švedska in Norveška.

Guverner BS pisal premierju
Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je na premierja Marjana Šarca naslovil odprto pismo, v katerem ga opozarja na problematiko nedovoljenega monetarnega financiranja, ki ga predvideva predlog zakona o izbrisih v bankah. Vasle izpostavlja, da obstaja več možnih rešitev, in Šarca poziva k iskanju kompromisne rešitve pred sprejetjem zakona. Banka Slovenije je v svojih pripombah na predlog najbolj problematizirala rešitev, da bi morala v primeru sodne ugotovitve prikrajšanja nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti plačati odškodnino. Po četrtkovi seji vlade pa so zvedeli, da ta "ključna pripomba ni bila upoštevana".

Mladi parlamentarci o šolstvu
V plenarnem delu zasedanja 29. nacionalnega otroškega parlamenta na temo šolstva in šolskega sistema so mladi parlamentarci predlagali več življenjskih in praktičnih vsebin v učnem načrtu. Med drugim so predlagali izobraževanja o novih tehnologijah in internetni varnosti. Obravnavali pa so tudi odnose v šoli. Ugotovili so, da učitelji izgubljajo avtoriteto, medtem ko je tudi vzgoja doma problematična. Kot rešitev za red v šoli predlagajo večkratno udeležbo ravnateljev pri pouku in več družbeno koristnih del. Predlagali so tudi izobraževanja za starše, da bi razumeli svojo vlogo v šoli. Največ glasov za 30. otroški parlament prihodnje leto pa je dobila tema Moja poklicna prihodnost.

Dovoljenje za rafinerijo
Agencija za okolje (Arso) je družbi Geoenergo izdala okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oziroma rafinerijo v Petišovcih. Vendar pa to še ne pomeni, da bodo obrat res postavili, saj drugemu postopku, ki se nanaša na dovoljenje za hidravlično stimulacijo vrtin, ne kaže dobro, je včeraj poročalo Delo. Arso je dovoljenje za napravo, ki bi lahko predelala 280.000 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan, izdala 28. marca, vendar še ni pravnomočno, saj ima stranski udeleženec v postopku, društvo Alpe Adria Green, možnost pritožbe.(TFL)