Dnevne zakonodajne novosti / 12. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Odbor tokrat zavrnil ukinitev dodatka za delovno aktivnost
Tema dneva

Na odboru DZ za delo včeraj ni bilo dovolj glasov, da bi ta potrdil mnenje, da je predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost, ustrezen. Za takšno mnenje je namreč glasovalo šest od 17 članov odbora, moralo pa bi jih vsaj devet. Ker DZ o predlogu novele po vetu državnega sveta odloča znova, je za njegovo potrditev potrebna absolutna večina. Ključno bo glasovanje na plenarni seji DZ, zato bo ministrstvo za delo še naprej poskušalo pridobiti zadostno podporo med poslanci.(več)

Odbor za finance znova o bančnih izbrisih in plačilu študentskega dela
Odbor DZ za finance bo danes znova pretresal zakon o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank ter novelo zakona za uravnoteženje javnih financ, na katera je državni svet prav tako sprejel veto. Državni zbor bo moral o zakonu in noveli odločati ponovno, za potrditev bo potrebnih najmanj 46 glasov.(več)

Načrt za repatriacijo Slovencev iz Venezuele pripravljen
Akcijski načrt za izvedbo repatriacije Slovencev iz Venezuele je pripravljen. Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu pričakuje, da ga bo vlada obravnavala na četrtkovi seji. Ko ga bo vlada potrdila, bodo stekle priprave na izvedbo repatriacije prvih posameznikov v Slovenijo, so v uradu povedali za STA.(več)

Knovs v javnem delu poročila o arbitraži obremenil Drenikovo
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je včeraj objavila javni del poročila o zapletih v arbitražnem postopku za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Knovs v poročilu ugotavlja, da slovenska agentka Simona Drenik ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.(več)

Slovenija za nadaljnje intenzivno uresničevanje sporazuma o nasledstvu
V Zagrebu se bodo jutri po štirih letih sešli visoki predstavniki za nasledstvo po nekdanji SFRJ, ki bodo pregledali izvajanje sporazuma o nasledstvu in pripravili priporočila vladam. Slovenija se bo zavzela za stalen dialog visokih predstavnikov in nadaljevanje intenzitete dela po prilogah sporazuma, ki poteka v okviru odborov.(več)

Poštni sindikat uresničil grožnjo s stavko
Sindikat poštnih delavcev (SPD), eden od dveh reprezentativnih na Pošti Slovenije, je po neuspešnih pogajanjih včeraj uresničil grožnjo in začel stavkati. V SPD vztrajajo pri desetodstotnem dvigu plač, uprava državnega podjetja pa pravi, da bi z ugoditvijo zahtevi pošta že naslednje leto poslovala negativno. Razlikujejo se tudi ocene glede udeležbe.(več)

SDS za izredno sejo DZ glede zaščite ljubljanskega vodonosnika
Poslanska skupina SDS zahteva sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog priporočila v zvezi z zaščito pitne vode na območju ljubljanskega vodonosnika. V največji opozicijski stranki so namreč prepričani, da ljubljanski župan Zoran Janković z gradnjo kanalizacijskega kanala C0 ogroža pitno vodo.(več)

Raziskava: Podjetja v Sloveniji na plačila čakajo 81 dni
Podjetja v Sloveniji na plačilo računa, ki jih izstavijo poslovnim kupcem, čakajo v povprečju 81 dni, kar je najdlje med 17 državami, vključenimi v raziskavo mednarodne skupine za upravljanje terjatev EOS. Vseeno pa dolgega obdobja čakanja na plačila in precejšnega deleža neplačanih računov večinoma ne doživljajo kot grožnjo poslovanju ali obstoju.(več)

V Evropskem parlamentu danes pravna ocena komisarskih kandidatov
Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve bo danes v Bruslju ocenil finančne izjave novih komisarskih kandidatov Francije, Madžarske in Romunije. Brez pozitivne ocene odbora kandidati ne smejo na zaslišanje. Prvotna kandidata Madžarske in Romunije sta padla prav zato, ker ju je ta odbor zaradi navzkrižja interesov zavrnil.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da sedmi odstavek 109. člena Zakona o medijih ni v neskladju z Ustavo Odločba o razveljavitvi prvega odstavka 86. člena in prvega do petega odstavka 86.a člena Zakona o medijih
Zakon o matičnem registru (ZMatR)
Zakon o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba III Ips 8/2019 - uprava banke - odškodninska odgovornost članov uprave bank - povrnitev premoženjske škode - skrbnost ravnanja uprave - skrbnost kreditodajalca - ba...
VSRS Sodba II Ips 147/2018 - kupoprodajna pogodba - pes - skrita napaka - jamčevalni zahtevek - odstop od pogodbe - vrnitev kupnine - kondikcijski zahtevek za vračilo že plačan...
Sodba Sodišča (prvi senat) z dne 7. novembra 2019.#Alain Flausch in drugi proti Ypourgos Perivallontos kai Energeias in drugi.#Predlog za sprejetje predhodne odločbe, ki ga je vložilo Symvoulio tis Epikrateias.#Predhodno odločanje – Okolje – Presoja vplivov nekaterih projektov na okolje – Sodelovanje javnosti v postopku odločanja in dostop do pravnega varstva – Začetek teka rokov za vložitev tožbe.#Zadeva C-280/18.
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja (ZPVPJN-C) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0762-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe Republike Slovenije v kulturi (ZZSPDNPK) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0778-VIII
Ostali dokumenti
Sodni sistem na Japonskem (John Owen Haley: The Spirit of Japanese Law)