Dnevne zakonodajne novosti / 12. februar 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 14/2024 z dne 16.2.2024
TEMA DNEVA
Izteka se rok za prijavo dobičkov, obresti in najemnin
Tema dneva

Čez dobra dva tedna se izteče rok za oddajo kar nekaj napovedi za odmero davkov od dohodkov iz kapitala. Do konca meseca je treba prijaviti prihodke od najemnin, kot tudi lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Z izjemo najemnin ostajajo davčne stopnje na te prihodke nespremenjene. Napovedi za odmero davka je mogoče najbolj enostavno oddati elektronsko preko Fursovega sistema eDavki, možna pa je tudi oddaja obrazca v papirni obliki osebno ali po pošti na enega od finančnih uradov.(več)

V DZ predvidoma o novelah zakona o spodbujanju digitalne vključenosti in zakona o osnovni šoli
Konec tedna se obeta izredna seja DZ na zahtevo koalicije, predvidena je obravnava več zakonskih predlogov, tudi novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti in novele zakona o osnovni šoli. Ustavna komisija pa bo v torek nadaljevala razpravo o predlogu za ustavne spremembe glede pristojnosti ustavnega sodišča.(več)

Volilno pravico imajo odslej tudi osebe pod skrbništvom
Veljati je začela novela zakona o volitvah v DZ, ki pravico voliti in biti voljen omogoča polnoletnim, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Prav tako uvaja pravico do pomočnika, ki lahko tem volivcem pomaga izraziti volilno voljo. Nova ureditev bo veljala že na junijskih volitvah v Evropski parlament.(več)

SDS vložila predlog dopolnitve zakona za ponovno določitev referenčnih cen v zdravstvu
SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog zakona o dopolnitvah zakona o javnem naročanju, s katerim bi določili referenčne cene medicinskih pripomočkov in medicinske opreme. Referenčne cene pa bi uradno določal urad za centralno cenovno evidenco, ki bi ga vzpostavili. Predlagajo obravnavo po skrajšanem postopku, je razvidno iz gradiva.(več)

Ministrstvo odobrilo enkratni solidarnostni dodatek kmetom po poplavah
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 14 kmetom izdalo odločbe za enkratni solidarnostni dodatek zaradi škode na stanovanjskih objektih po lanskih poplavah. Prejeli bodo po približno 670 evrov. Prejeli so sicer 55 vlog, so sporočili z ministrstva.(več)

Delovni inšpektorji pri turških izvajalcih del na drugem tiru zaznali številne kršitve
Inšpektorat RS za delo je pri treh od štirih turških izvajalcev del pri projektu drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, katerih delavci so za 15. februar napovedali stavko, opravil že več deset nadzorov, pri tem pa ugotovil tudi več kršitev, med njimi v zvezi z delovnim časom, regresom in varstvom pri delu.(več)

Koprsko višje sodišče ta teden o oprostilni sodbi Bavčarju
Koprsko višje sodišče bo v četrtek obravnavalo pritožbo tožilstva zaradi oprostilne sodbe nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenz Igorju Bavčarju in predsedniku uprave Maksime Holding Miroslavu Golubiću za obtožbe o zlorabi položaja pri prodaji delnic Intereurope na škodo Istrabenza. V Novem mestu pa se bo nadaljevalo sojenje za umor v Brezju.(več)

Evropsko združenje Slovenijo poziva k uvedbi opozorila 112 znotraj bazne postaje mobilnega operaterja
Evropsko združenje številke za klic v sili (EENA) je v poročilu o stanju številke 112 v državah članicah EU Sloveniji priporočilo nujno uvedbo opozorila 112 pred naravnimi in drugimi nesrečami znotraj bazne postaje mobilnega operaterja. To je v EU obvezno že od leta 2022, uredbo pa je komisija izdala že leta 2018, so spomnili.(več)

Evropski migracijski pakt korak bližje dokončnemu sprejetju
Države članice so v četrtek podprle dogovor o migracijskem paktu EU, ki so ga decembra lani dosegle z evropskimi poslanci. Sledilo bo potrjevanje v Evropskem parlamentu, pakt pa bodo morale uradno potrditi tudi še članice v Svetu EU. Unija je tako korak bližje zakonodaji, katere cilj je celovito upravljanje migracij.(več)

V EU dogovor o novih evropskih javnofinančnih pravilih
Predstavniki Evropskega parlamenta in držav članic EU so dosegli politični dogovor o novih evropskih javnofinančnih pravilih, ki so jasnejša in prožnejša od sedanjih ter prilagojena posamezni članici. Te bodo morale prve fiskalne načrte v Bruselj posredovati do 20. septembra. Nova fiskalna pravila se bodo sicer začela uporabljati prihodnje leto.(več)