Dnevne zakonodajne novosti / 15. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Tožba proti odločitvi informacijske pooblaščenke
Tema dneva

Policija je vložila tožbo zoper odločitev informacijske pooblaščenke, da mora policija razkriti dokumente o ravnanju z migranti na meji. V njej se sklicuje na varnost Slovenije in EU, piše Dnevnik in navaja, da so dokumente na pobudo Dnevnika in Amnesty International Slovenija delno že razkrili, a so ključni deli ostali cenzurirani. Po mnenju informacijske pooblaščenke in na pobudo nevladne organizacije bi morala biti javnost seznanjena z vsebino dokumentov, da bi se prepričala, ali so postopki obravnave migrantov in prosilcev za azil zakoniti, poroča časnik.

Samooskrba z električno energijo tudi za skupnosti
Ministrstvo za infrastrukturo je predlagalo prenovo uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki bi večjemu številu ljudi omogočila sodelovanje pri proizvajanju čistejše energije. Skupina odjemalcev znotraj iste postaje se bo lahko povezala in postavila skupno sončno elektrarno, recimo na strehi bližnjega vrtca. Kot so navedli na ministrstvu, predlog, ki je v javni obravnavi, predvideva, da samooskrba ne bo omogočena zgolj lastnikom enostanovanjskih hiš ali poslovnih objektov (individualna samooskrba), ampak tudi različnim tipom skupnosti, kot so stanovalci v večstanovanjskih stavbah (skupinska samooskrba) ter odjemalcem, ki so med seboj v bližini.

Višja solidarnostna pomoč velja za vse delavce
Višje delovno in socialno sodišče je pritrdilo ljubljanskemu sodišču, ki je v tožbi vojaka zoper obrambno ministrstvo odločilo, da je pri izplačilih solidarnostne pomoči nedopustno razlikovati med člani sindikatov, podpisnikov aneksa h kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti, in preostalimi zaposlenimi. Sodba prve stopnje je z odločitvijo višjega sodišča postala pravnomočna in izvršljiva, so izpostavili v Sindikatu vojakov Slovenije, kjer bodo za vse svoje člane obrambno ministrstvo pozvali, da izplača razliko do višje jubilejne nagrade, če so jo prejeli, in solidarnostno pomoč tudi tistim, ki bi jo morali prejeti, pa je zaradi članstva v sindikatu niso.

Peter Svetina kandidat za varuha človekovih pravic
Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval pismo, v katerem državnemu zboru za varuha človekovih pravic predlaga Petra Svetino. Pahor ocenjuje, da kandidat izpolnjuje strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije, so sporočili iz urada predsednika republike. Predsednik je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ ugotovil, da ima Svetina tudi potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Za izvolitev varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina glasov vseh poslancev, torej 60 ali več.

Srečanje Vlaste Nussdorfer z ministrom za kulturo
Aktualna varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa se je včeraj srečala z ministrom za kulturo Dejanom Prešičkom. Govorila sta o zaščiti kulturne dediščine, izboljšanju položaja samozaposlenih v kulturi, se posvetila spremembi medijske zakonodaje v luči etike javne besede ter se dotaknila vprašanja primernosti knjig za otroke. Glede problematike gradnje in obnove objektov v zasebni lasti, ki so kulturno zaščiteni, varuh meni, da vlada med drugim krši 69. člen ustave, ker naj ne bi zagotavljala ustreznega nadomestila oz. odškodnine. Glede položaja samozaposlenih pa se je minister med drugim strinjal, da je mogoče začetek bolniškega staleža, ki bi šel v breme države, premakniti na četrti dan.

Prehranska dopolnila v spletnih trgovinah
V zimskih mesecih pogosteje posežemo po prehranskih dopolnilih, ki pa jih številni kupijo kar prek spleta, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije. Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) so ugotovili, da nekateri ponudniki na nedovoljen način oglašujejo izdelke na spletu in da nekaterim manjka ustrezna označba sestavin. Štirje od osmih ponudnikov prehranskih dopolnil so na spletu upoštevali pravilnik o prehranskih dopolnilih in zakonodajo na področju zdravstvenih trditev, zato so jih ocenili z zelo dobro. Ugotovili pa so tudi, da je kar nekaj ponudnikov, ki na nedovoljen način predstavljajo in oglašujejo izdelke na spletu.(TFL)