Dnevne zakonodajne novosti / 12. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za januar 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu januarju 2020. V prvem mesecu novega desetletja je začelo veljati ali se uporabljati kar 160 aktov, 38 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se jih je 112. Tako je na zadnji dan januarja veljalo 860 zakonov in 20.208 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Pahor za dve sodniški mesti predlaga tri kandidate
Predsednik Borut Pahor je za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU podprl tri kandidate, ki jih je pred tem podprl tudi Sodni svet - Klemena Podobnika, Nino Savin Bossiere in Jureta Vidmarja. Zdaj bo na vrsti državni zbor, ki bo moral dva kandidata za sodnika izbrati z večino vseh poslancev.(več)

O predlogu novele o orožju še javna predstavitev mnenj
Parlamentarni odbor za notranjo politiko je sklenil najkasneje marca organizirati javno predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o orožju. Na slednjega je doslej letelo precej pripomb in kritik, med drugim na račun zaostrovanja pravil nošenja orožja za športne strelce in lovce.(več)

Upravni odbor energetske zbornice o energetskem načrtu
Upravni odbor Energetske zbornice Slovenije je pozitivno ocenil osnutek celovitega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), vendar ob tem podal številne pripombe. Moti jih, da načrt ne vključuje hidroelektrarn na srednji Savi, želijo si tudi odločitve, ki bi bila podlaga za gradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.(več)

Računsko sodišče zadovoljno s popravljalnimi ukrepi ZZZS
Računsko sodišče je popravljalne ukrepe Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pri reviziji računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja v letu 2017 ocenilo kot zadovoljive, je razvidno iz porevizijskega poročila. Popravljalni ukrepi se nanašajo na ureditev dodatkov za dvojezičnost in oddajo nepremičnin zavoda.(več)

Poslanci glede romskih območjih računajo na predloge policije
Odbor DZ za notranje zadeve želi, da policija pripravi poročilo o varnostnih razmerah na območjih, kjer živijo Romi, ter predlog sistemskih sprememb, ki bi jih izboljšale. Vodja pododbora za Rome Predrag Baković sicer meni, da s položajem romske skupnosti vsaj ponekod niso zadovoljni niti Romi niti okoliško prebivalstvo.(več)

Okoljski in gradbeni inšpektorji letos napovedujejo vsaj 13.500 nadzorov
Inšpekcija za okolje in naravo ter gradbena, geodetska in stanovanjska inšpekcija, ki delujejo v okviru državnega inšpektorata za okolje in prostor, bodo v letošnjem letu izvedle vsaj 13.500 inšpekcijskih nadzorov. Več kot 2000 nadzorov bodo opravili v 20 usmerjenih akcijah, so napovedali na inšpektoratu.(več)

Tožilstvo umaknilo obtožnico za Črnigoja o oškodovanju upnikov
Tožilka je na sojenju nekdanjemu direktorju Primorja Dušanu Črnigoju umaknila obtožnico, ki ga je bremenila oškodovanja upnikov Primorja. Za nekdanjega izvršnega direktorja družbe Roberta Brajdiha pa je obtožnico spremenila tako, da mu sedaj očita poskus oškodovanja upnikov, do katerega sicer ni prišlo.(več)

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole in fakultete
Na univerzah in višjih strokovnih šolah se danes začenja prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21. Za bodoče študente je na voljo 18.636 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.719. Prijavijo se lahko do 18. marca. Največ mest razpisuje ljubljanska univerza.(več)