Dnevne zakonodajne novosti / 2. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Bruselj predlaga enotno digitalno vozniško dovoljenje za vso EU
Tema dneva

Evropska komisija predlaga uvedbo enotnega digitalnega vozniškega dovoljenja na ravni EU, ki je del enega od treh včeraj predstavljenih zakonodajnih predlogov, namenjenih izboljšanju varnosti prometa v EU. "V ne tako daljni prihodnosti bo vaše vozniško dovoljenje na vašem mobilnem telefonu, pri čemer boste lahko obdržali tudi fizično različico," je povedala komisarka za promet. Komisija poleg tega predlaga še okrepljeno sodelovanje med državami članicami pri kaznovanju prometnih prekrškov in odvzemu vozniškega dovoljenja.(več)

Tožilcem zaradi znižanja plač pritrdili tudi na delovnem in socialnem sodišču
Potem ko je ustavno sodišče sredi februarja odločilo, da je bilo 30-odstotno znižanje plač državnim tožilcem v času epidemije covida-19 v neskladju z ustavo, je zdaj tožilcem pritrdilo tudi delovno in socialno sodišče. Kot je za STA povedal predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Valenčič, je sodišče izdalo prve sodbe, s katerimi je ugodilo zahtevkom posameznih tožilcev. Delovni spor je sprožilo več kot 50 tožilcev.(več)

Otroški dodatki in državne štipendije s 1. marcem višji
Meje dohodkov za letne pravice, med katerimi je denimo otroški dodatek, in zneski otroškega dodatka, državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji so se s 1. marcem uskladili za 10,3 odstotka. Takšna je bila namreč rast cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Nove meje dohodkov se uporabljajo od prve naslednje odločbe dalje. V veljavi pa je tudi višja urna postavka za delo upokojencev.(več)

Poslanske skupine vložile predlog sprememb poslovnika DZ
Poslanske skupine so v proceduro vložile predlog sprememb poslovnika DZ. Te med drugim predvidevajo možnost korespondenčnih sej delovnih teles DZ, neobvezno obravnavo zadev EU na delovnih telesih in črtanje avtentične razlage zakona iz poslovnika. Podpisov ni prispevala le poslanska skupina NSi, saj njihove pripombe niso bile upoštevane.(več)

Ukrajincem bodo v soboto za leto dni samodejno podaljšali začasno zaščito
Ukrajincem, ki imajo začasno zaščito v Sloveniji, bodo na podlagi odločitve vlade v soboto status samodejno podaljšali do 4. marca 2024. Iz Upravne enote Ljubljana so sporočili, da za podaljšanje veljavnosti izkaznic ne potrebujejo vloge, saj jo bodo upravne enote, kjer imajo začasno prebivališče, samodejno podaljšale po uradni dolžnosti.(več)

Furs poziva zavezance k pozornosti pri prijavi na eVročanje
Finančna uprava RS (Furs) ob začetku vročanja odločb za uporabo stavbnega zemljišča ugotavlja, da zavezanci, ki so prijavljeni v eVročanje in dokumente dobivajo v eDavke, to radi spregledajo. Zato naj preverijo, ali so za obveščanje o novih dokumentih v eDavkih potrdili svoj elektronski naslov. Sicer se lahko zgodi, da bodo zamudili s plačilom.(več)

Državni svet o vetu na ponovno obveznost izročanja računov
Državni svetniki bodo danes na nujni seji odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero se vnovič uvaja obveznost izročanja računa kupcu za kupljeno blago oz. prejeto storitev. Nesprejemljivo se jim zdi prelaganje odgovornosti izdaje računa na kupca, s tem ko mu za morebiten neprevzem računa grozi globa.(več)

AZN zavarovalnice opozarja na pomen zaščite pred kibernetskimi napadi
Zavarovalnice so priljubljene tarče kibernetskih napadalcev, saj delajo z občutljivimi podatki. Zato morajo upoštevati stroge zahteve glede varstva teh podatkov in izvajati najboljše prakse kibernetske varnosti, sicer se lahko soočijo z globami, opozarja Agencija za zavarovalni nadzor.(več)

VZMD s kolektivno tožbo še zoper T-2
Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) je kolektivno tožbo zaradi domnevnega oškodovanja naročnikov skladno z napovedmi vložilo še proti četrtemu od velikih telekomunikacijskih operaterjev. V primeru T-2 ocenjuje, da je bilo preko 180.000 naročnikov oškodovanih za 34,9 milijona evrov, z zamudnimi obrestmi pa za nekaj več kot 39 milijonov.(več)

Transparency International: Strateške SLAPP tožbe so grožnja demokraciji
Strateške t. i. SLAPP tožbe zoper družbeno izpostavljene posameznike so grožnja demokraciji, so na torkovem dogodku v organizaciji Transparency International Slovenija ugotavljali sogovorniki. Zavzemajo se za osnovanje opornih točk za oblikovanje direktiv in posledično zakonodaje, ki se pripravlja tudi na ravni EU.(več)

Evropsko tožilstvo lani v Sloveniji sprožilo preiskave suma zlorabe 40 milijonov evrov sredstev EU
Evropsko javno tožilstvo EPPO je lani v Sloveniji sprožilo 12 preiskav zaradi suma zlorabe evropskih sredstev v skupni vrednosti 40,4 milijona evrov, kaže poročilo EPPO. V EU pa je bilo sproženih 865 preiskav suma zlorabe sredstev v vrednosti 9,9 milijarde. Evropska tožilka Laura Kövesi je pozvala k spremembam delovanja EPPO.(več)