Dnevne zakonodajne novosti / 9. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Neprejemanje preživnine je mogoče dokazovati tudi z bančnim izpiskom
Tema dneva

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opominja, da je pri uveljavljanju denarne socialne pomoči mogoče kot dokaz o neprejemanju preživnine upoštevati tudi bančni izpisek. Ker zakon ustrezna dokazila našteva le primeroma, je namreč glede na konkreten primer mogoče upoštevati tudi druga dokazila. Centrom za socialno delo so že posredovali ustrezno obvestilo. Ključni cilj ministrstva je poenotiti prakse in doseči čim bolj ažurno odločanje o pravicah, so navedli.(več)

Odbor DZ prek novele o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma
Odbor DZ za finance je potrdil predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katerim želi vlada med drugim v pravni red vnesti pravila glede nadzora izvora premoženja pri politično izpostavljenih osebah in gotovine pri čezmejnem prenosu.(več)

Predlog zakona o testiranju funkcionarjev na prepovedane droge še drugič v tem mandatu zaključil zakonodajno pot
Člani odbora DZ za zdravstvo so z 10 glasovi proti in petimi glasovi za zavrnili predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SDS. Po predlogu zakona bi se morali izbrani funkcionarji na prepovedane droge nenapovedano testirati vsaj enkrat na leto.(več)

Odbor DZ proti posvetovalnemu referendumu o dvigu olajšav
Odbor DZ za finance je zavrnil predlog NSi, da bi se izvedel posvetovalni referendum o predlogu novele zakona o dohodnini, s katerim v NSi predlagajo zvišanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Vlada pravi, da je sprejetih vrsta ciljanih ukrepov ob draginji, predlagana rešitev pa da bi koristila predvsem tistim z višjimi plačami.(več)

Golob: Prihodnji teden prihajajo novi ukrepi za pomoč gospodarstvu
Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo. Prinesli bodo ustrezno raven cen plina in elektrike za podjetja, obenem pa subvencije gospodarskim subjektom iz javnih sredstev. Ukrepi bodo začeli veljati 1. januarja, je v pogovoru za STA povedal predsednik vlade Robert Golob.(več)

MZZ: Vnovično avstrijsko podaljšanje nadzora na meji neutemeljeno
Odločitev Avstrije o vnovičnem podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo za še šest mesecev do maja prihodnje leto je neutemeljena, saj Dunaj za to ni dokazal obstoja nove varnostne grožnje, so včeraj sporočili z zunanjega ministrstva. Slovenija pričakuje, da bo Avstrija izvajanje začasnega nadzora na meji s Slovenijo ukinila.(več)

Peruško: Z vidika evropskega prava prodaje Fortenove ni bilo
Z vidika evropskega prava prodaja Fortenove ni bila izvedena, je v prvem intervjuju po prodaji 43-odstotnega lastniškega deleža ruske banke Sberbank v Fortenovi arabskemu vlagatelju Saifu bin Marhanu Alketbiju dejal glavni izvršni direktor skupine Fortenova Fabris Peruško. V registru je kot lastnica še vedno vpisana Sberbank, je dodal.(več)

Fiat Chryslerju po odločitvi Sodišča EU Luksemburgu ne bo treba plačati dodatnega davka
Sodišče EU je razveljavilo sodbo Splošnega sodišča iz septembra 2019, ki je potrdila sklep Evropske komisije iz 2015, da mora italijansko-ameriški avtomobilski proizvajalec Fiat Chrysler, oziroma njegova finančna enota, zaradi preveč ugodne davčne obravnave Luksemburgu vrniti okoli 30 milijonov evrov. Sklep komisije pa je razglasilo za ničen.(več)

Sodišče EU: Okoljska združenja morajo imeti možnost izpodbijati ES-homologacijo s prepovedano opremo opremljenih vozil
Sodišče EU je presodilo, da morajo priznana združenja za varstvo okolja imeti možnost pred sodiščem izpodbijati ES-homologacijo vozil, ki so opremljena s prepovedanimi odklopnimi napravami. Odločitev sodišča sodi v okvir afere dieselgate, ko je prišlo do razkritja, da je avtomobilski proizvajalec Volkswagen goljufal na testih izpušnih plinov.(več)

Poročilo: V več članicah EU nezakonito uporabljali vohunsko programsko opremo
Vohunsko programsko opremo so nezakonito uporabljali v najmanj štirih državah članicah Evropske unije - Poljski, Madžarski, Grčiji in Španiji - ugotavlja odbor Evropskega parlamenta v včeraj objavljenem vmesnem poročilu o zlorabah vohunske opreme v aferi Pegasus, ki je prišla na dan lansko poletje. Pozvali so k moratoriju na to tehnologijo.(več)