Dnevne zakonodajne novosti / 8. marec 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Zakon za zagotavljanje pravnega varstva po izbrisih v bankah neustaven
Tema dneva

Zakon, s katerim je država želela poplačilo odškodnine po izbrisih lastnine fizičnih oseb v saniranih bankah naložiti Banki Slovenije, je po odločitvi ustavnega sodišča neustaven. Čeprav vse določbe niso protiustavne, je sodišče zakon razveljavilo v celoti, ker je ugotovilo neustavnost 40. člena. Strokovnjaki, ki jih je za razrešitev vprašanja angažirala centralna banka, naj bi v kratkem predstavili predlog pravno vzdržnega zakonskega predloga. Tudi ministrstvo je napovedalo prednostno pripravo novega zakona.(več)

Odbor DZ podprl predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z devetimi glasovi za in štirimi proti podprl dopolnjen predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. V koaliciji so ocenili, da gre za nujen ukrep do sprejetja novega zakona, opozicija pa jim je očitala, da brez prave strategije ukinjajo dobre rešitve.(več)

Na odboru zelena luč noveli zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti
Odbor DZ za izobraževanje, znanost in mladino je na nujni seji na zahtevo poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica opravil drugo obravnavo novele zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Na seji so se opredeljevali do koalicijskih dopolnil, ki so upoštevala predloge zakonodajno-pravne službe DZ, in jih v celoti sprejeli.(več)

Do izboljšav na področju pravic živali s spremembami zakona, letos tudi nov zakon
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sprejela predstavnike Kinološke zveze Slovenije. Po njenih besedah je na področju pravic živali mnogo odprtih vprašanj, nekatere izboljšave pa bodo kratkoročno prinesle spremembe zakona o zaščiti živali, ki so v pripravi. Še letos pa bo predvidoma vložen tudi nov, sistemski zakon.(več)

Novi lastnik hotela Kanin bo začel obnovo, v pripravi zakon o kaninskem smučišču
Pod taktirko novega lastnika Ivana Fornazariča se bo letos predvidoma vendarle nadaljevala obnova največjega bovškega namestitvenega objekta, hotela Kanin. Na gospodarskem ministrstvu medtem nastaja predlog zakona o smučišču Kanin. Država je namreč obljubila, da bo kaninsko smučišče kot najvišje v državi obnavljala s sredstvi iz proračuna.(več)

Zagovornik ugotovil še en primer diskriminacije pri izplačilu božičnice
Zagovornik načela enakosti je ugotovil še en primer diskriminacije pri merilih za izplačilo božičnice. Kot je zapisal v sporočilu, je podjetje višino nagrade vezalo na prisotnost na delovnem mestu. Tisti, ki so bili med letom odsotni več kot 24 dni, so prejeli nižjo božičnico.(več)

Nove smernice prehranjevanja v šolah najverjetneje že v naslednjem šolskem letu
Strateški svet za prehrano je včeraj obravnaval prehrano otrok in mladostnikov v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in nove smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki naj bi v veljavo stopile v prihodnjem šolskem letu. Ideje so šle v smer sistemskega uvajanja ekovrtnarjenja v šole in vzpostavljanja centralnih regionalnih kuhinj.(več)

Mol bo glede Plečnikovega stadiona vložila pobudo za revizijo
Mestna občina Ljubljana bo na odločitev višjega sodišča, ki je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča in parcelo z vrtovi, ki jo je Mol kot svoj delež vložila v podjetje Bežigrajski športni park, prisodilo naselju Fond, vložila pobudo za revizijo. Kot je na novinarski konferenci spomnil župan Zoran Janković, pritožba namreč ni več možna.(več)

Začel delovati prenovljeni schengenski informacijski sistem
Začel je delovati prenovljeni schengenski informacijski sistem, največji sistem za izmenjavo informacij za varnost in upravljanje meja v Evropi, so sporočili iz Evropske komisije. Prenovljeni SIS deluje v 30 evropskih državah, vključno s Slovenijo.(več)

Evropska komisija zaostruje notranja pravila glede službenih poti
Evropska komisija zaostruje pravila glede službenih poti svojih uslužbencev. Od poti, ki jih ne plača komisija, bodo lahko odobrene zgolj tiste, katerih stroške krijejo članice EU, skupini G7 oziroma G20 in ZN. Nova pravila so v Bruslju objavili, potem ko je evropska ombudsmanka od komisije zahtevala pojasnila glede poti enega od uradnikov v Katar.(več)