Dnevne zakonodajne novosti / 11. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče: Sankcije zaradi neuporabe mask brez zakonske podlage
Tema dneva

Vrhovno sodišče je presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni bilo zakonske podlage, so sporočili s sodišča. Ker odlokov vlade ni mogoče šteti za predpis, s katerim se določa vsebina prekrškov, je vrhovno sodišče odgovor iskalo v razlagi določbe 39. člena zakona o nalezljivih boleznih. Sodni senat je ugotovil, da se zapoved nošenja zaščitne maske po svoji vsebini odločilno razlikuje od posegov v svobodo gibanja.(več)

Na redni seji DZ v prvo branje predloga zakonov o debirokratizaciji in o dolgotrajni oskrbi
Državni zbor bo na oktobrski redni seji med drugim obravnaval predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti ter predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. Poslanci bodo med drugim opravili tudi prvo branje predloga zakona o debirokratizaciji in predloga zakona o dolgotrajni oskrbi.(več)

Na delovnih telesih DZ obravnava predlogov proračunov za leto 2022 in 2023
Zainteresirana delovna telesa DZ bodo v tem tednu obravnavala predlog sprememb proračuna za leto 2022 in predlog proračuna za leto 2023. Prav tako se bo do predlogov proračunov na seji opredelil državni svet. Preiskovalni komisiji, ki se ukvarjata z ukrepi v času pred in med epidemijo covida-19, pa bosta zaslišali več prič.(več)

Vrhovno državno tožilstvo zaskrbljeno nad odločitvijo vlade
Na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT) so izrazili zaskrbljenost nad četrtkovo odločitvijo vlade, da ne bo upoštevala sodbe upravnega sodišča glede dveh kandidatov iz Slovenije za evropska delegirana tožilca Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja. Vlada je namreč na četrtkovi seji sklenila, da "izreka sodbe" ni mogoče izvršiti.(več)

Dikaučič: Interpelacijo, ki ni niti o mojem delu, zavračam
Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je v DZ posredoval odgovor na interpelacijo, v katerem predlagateljem med drugim očita, da je interpelacija vsebinsko neutemeljena in ni niti o njegovem delu v manj kot 100 dnevih ministrovanja. Zato jo v celoti zavrača.(več)

Tožba zaradi izdaje energetskega soglasja za drugi blok nuklearke; Vrtovec jo obžaluje
Tri okoljevarstvene organizacije so po poročanju 24ur.com zaradi izdaje energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem vložile tožbo proti ministrstvoma za infrastrukturo ter okolje in prostor. Menijo, da je bilo dovoljenje izdano nezakonito. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec tožbo obžaluje in ocenjuje, da gre za veliko nagajanje.(več)

Pet kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča
Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča je prispelo pet kandidatur. O tem je Pahor danes obvestil vodje poslanskih skupin, izbranega kandidatka pa bo državnemu zboru predlagal najpozneje do 3. novembra.(več)

Na sodiščih tudi prvi narok v tožbi STA zoper državo in nadaljevanje sojenja Zaviršku
Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo v sredo prvi narok v tožbi STA zoper državo za izplačilo zapadlih obveznosti za opravljeno javno službo. Nadaljevali bodo tudi sojenje Martinu Zaviršku, obtoženemu umora žene avgusta lani. Na celjskem sodišču bo predvidoma pred sodnika znova stopila četverica z odvetnikom Mirom Senico na čelu v zadevi Delamaris.(več)

EU za prepoved uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih
Članice EU so v petek odobrile predlog Evropske komisije za prepoved uporabe titanovega dioksida kot aditiva v živilih. Če Svet EU ali Evropski parlament do konca leta ne sprejmeta ugovora, bo besedilo predloga začelo veljati v začetku prihodnjega leta, so sporočili iz Bruslja.(več)

Poljsko zunanje ministrstvo zatrjuje, da bodo še naprej spoštovali pravo EU
Poljska bo tudi v prihodnje spoštovala pravo Evropske unije, je v soboto zatrdilo poljsko zunanje ministrstvo. Izjava ministrstva prihaja dva dni po tem, ko je poljsko ustavno sodišče postavilo pod vprašaj primarnost prava EU nad nacionalnim pravom in s tem povzročilo val razburjenja v uniji.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o izdajanju potrdil za naziva državni revizor in preizkušeni državni revizor
Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni
Sklep o izračunu letnih nadomestil v zvezi z reševanjem in prisilnim prenehanjem bank in EU podružnic in izračunu prispevkov EU podružnic za namene reševanja
Sklep o letnih nadomestilih za opravljanje nadzora in taksah v zvezi s postopki odločanja Banke Slovenije
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2)
Zakon o ratifikaciji Drugega dodatnega protokola k Evropski konvenciji o medsebojni pravni pomoči v kazenskih zadevah (MDPEKMPP)
Odločbe sodišč
VSM Sklep I Cp 665/2021 - začasna odredba v zavarovanje nedenarne terjatve - dedna pravica - sporazum o odpovedi neuvedenemu dedovanju - ničnost sporazuma o odpovedi neuvede...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 (ReDPROSV35) - Dopolnjen predlog akta, EPA 2093-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2S) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 1855-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021-2022 (ZIPRS2122-B), nujni postopek, EPA 2136-VIII