Dnevne zakonodajne novosti / 14. januar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 11/2021 z dne 22.1.2021
TEMA DNEVA
Epidemija podaljšana še za 60 dni, večina ukrepov ostaja
Tema dneva

Vlada je razglasitev epidemije, ki jo je prvotno razglasila 19. oktobra, podaljšala še za 60 dni. Odlok bo začel veljati 17. januarja. Ob tem je vlada podaljšala večino protikoronskih omejitev, tudi šole ostajajo zaprte, se pa odpirajo čistilnice. Nekatere spremembe bodo tudi pri prehodu državne meje, med izjeme za prehod brez karantene se dodaja dvolastnike zemljišč. Poleg tega je vlada na včerajšnji seji podaljšala ukrep mesečnega temeljnega dohodka za verske uslužbence, in sicer do konca marca.(več)

Premier napoveduje podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo
Tudi subvencioniranje čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, bo po napovedih predsednika vlade Janeza Janše podaljšano. Po osmem protikoronskem zakonu naj bi veljalo še vsaj do konca aprila.(več)

Slovenija mora zaradi zamude pri prenosu direktive plačati 750.000 evrov
Sodišče EU je Sloveniji naložilo plačilo 750.000 evrov, ker v slovenski pravni red ni pravočasno prenesla leta 2016 sprejetih sprememb evropske direktive o trgu finančnih instrumentov oz. o tem ni obvestila Evropske komisije, je razvidno iz včeraj objavljene sodbe. Komisija je tožbo proti Sloveniji zaradi tega vložila leta 2018. Na finančnem ministrstvu sicer pojasnjujejo, da zaradi nepravočasnega prenosa Mifid 2 niso nastale posledice.(več)

V SDS in NSi bi spodbujali razvoj zasebnih vrtcev, v delu opozicije bi dali več besede občinam
Odbor DZ za izobraževanje se je včeraj lotil obravnave predloga novele zakona o vrtcih, ki denimo širi pravico do brezplačnega vrtca. Razprava poslancev pa se je vrtela zlasti glede vprašanja, ali naj bo za nove oddelke zasebnih vrtcev brez koncesije potrebno soglasje občin ali ne. Sejo bodo nadaljevali danes.(več)

Poslanci za boljši položaj invalidov in posebno davčno obravnavo za ladjarje
Odbor DZ za delo je v torek brez glasu proti za obravnavo na plenarni seji DZ pripravil dopolnjeni predlog spremembe zakona o zaposlitveni rehabilitaciji, ki izboljšuje položaj invalidov. Sodeč po včerajšnji seji odbora DZ za finance pa se zadostna podpora obeta tudi noveli zakona o davku na tonažo, na katero je državni svet konec decembra izglasoval odložilni veto.(več)

Odbor v šestem protikoronskem zakonu ne vidi kršitev ustave
Odbor DZ za finance se je na včerajšnji seji tudi seznanil s pobudo za oceno ustavnosti šestega protikoronskega zakona v delu, ki govori o akreditacijah visokošolskih zavodov. Mnenje, da ta določba ne sodi med interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije covida-19, je zavrnil.(več)

Na odboru za kulturo podpora širitvi nalog angleškega servisa STA
Odbor DZ za kulturo je v drugi obravnavi podprl predlog sprememb zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), po katerem bi med obvezne vsebine poročanja v angleškem jeziku umestili tudi poročanje o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah. Ob tem je bilo slišati tudi opozorilo, da STA že več mesecev ostaja brez plačila za javno službo.(več)

GZS ministrstvo pozvalo k spremembi mnenja glede kriznega dodatka
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je na ministrstvo za delo naslovila pobudo za spremembo mnenja glede upoštevanja poslovne uspešnosti kot pogoja za pridobitev pravice do kriznega dodatka po sedmem protikoronskem zakonu. V zbornici predlagajo, da se poslovna uspešnost, ugotovljena za določeno obdobje, upošteva v sorazmernih deležih.(več)

Vložen kolektivni delovni spor glede plačila dodatka za delo v rizičnih razmerah
Konfederacija sindikatov javnega sektorja je prek Policijskega sindikata Slovenije vložila kolektivni delovni spor zaradi kršitve kolektivne pogodbe za javni sektor glede izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah v višini 65 odstotka urne postavke osnovne plače. Zahtevajo plačilo vsem javnim uslužbencem za vse opravljene ure med epidemijo.(več)

Več okoliških držav zaradi pandemije spreminja režim na mejah
Več evropskih držav v bližini Slovenije, med njimi Hrvaška, Avstrija in Nemčija, uvaja nove režime prehajanja meja z namenom boljšega nadzora nad novim koronavirusom, vključno z bolj nalezljivimi novimi sevi. Britanski sev se je doslej razširil v okoli 50 držav, tudi na Madžarsko. Medtem se nadaljuje cepljenje proti covidu-19.(več)