Številka 20, letnik VI
3. junij 2014

Facebook Twitter
TFL Glasnik

Naš današnji gost v rubriki Pogovor je mladi univerzitetni diplomirani psiholog Simon Brezovar, zaposlen na Nevrološki kliniki v Ljubljani, prejemnik Prešernove nagrade, ki je ravnokar, pri svojih 28 letih, oddal doktorsko disertacijo o možganih. Možgani so njegova obsesija, njihovo pomembnost je dvignil na skorajda kultno raven. »Pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih možganov imata mentalna aktivnost in zdrava prehrana,« nam je razkril. »Torej te štiri stvari: spanje, fizična in mentalna aktivnost ter zdrava prehrana so stvari, ki so na dolgi rok dobra investicija v zdrave možgane.«

Konec marca letos je Državni zbor sprejel Zakon o finančni upravi, ki predvideva združitev Carinske uprave Republike Slovenije in Davčne uprave Republike Slovenije v novo Finančno upravo Republike Slovenije. Namen vzpostavitve novega organa je bil predvsem vzpostavitev sodobno urejenega in strokovnega organa za pobiranje obveznih dajatev. Zakon se bo začel uporabljati avgusta letos. Ker je tema še kako zanimiva, bomo v današnji in naslednji številki TFL Glasnika pripravili kratek povzetek najpomembnejših rešitev.

Vabljeni k branju!

Simon Brezovar: Možgane imam v srcu in moje srce je v možganih

Simon Brezovar

TFL Glasnik:
Simon Brezovar je poseben in zanimiv mladi mož, športnik, ki je vedno preizkušal zgornje meje, univerzitetni diplomirani psiholog, zaposlen na Nevrološki kliniki v Ljubljani, prejemnik Prešernove nagrade, ravnokar in to pri 28 letih je oddal doktorsko disertacijo o možganih.

Možgani so vaša obsesija, g. Brezovar, njihovo pomembnost ste dvignili na skorajda kultno raven. Na kaj ste v svoji dosedanji karieri najbolj ponosni?

Simon Brezovar:
Lahko rečem, da sem ponosen na kar nekaj reči, ko je govora o možganih pa sem verjetno najbolj ponosen na to, da smo uspeli možgane prenesti v javnost, in sicer z dogodkom, ki sliši na ime 'Teden možganov', ki poteka vsak tretji teden meseca marca. Mislim, da smo v zadnjih štirih, petih letih z majhno skupino mladih prostovoljcev, ki jih zanimajo možgani, uspeli ozaveščanje o možganih resnično vzdigniti na zelo visoko raven.

To se odraža tako v samem obisku na Tednu možganov kot tudi v tem, koliko se o možganih govori. Tudi Slovensko društvo za nevroznanost (SiNAPSA) je s tem dogodkom pridobilo na prepoznavnosti in postaja nekakšen nosilec nevroznanstvene misli pri nas. Prepoznali so nas tudi organizatorji razstave Možgani – zgodba od znotraj, kjer SiNAPSA nastopa v vlogi glavnega vsebinskega podpornika. Prenos nevroznanosti med laično javnost je resnično stvar, na katero sem zelo ponosen.

Simon Brezovar

 

TFL Glasnik:
V možganih je skrito vse. Kaj nam omogočajo, kje nas omejujejo in kako jih lahko naredimo še boljše z več izplena za vsakdanje življenje?

Simon Brezovar:
Možgani nam resnično omogočajo zelo veliko – nekatere stvari, ki nam jih omogočajo, že poznamo, nekatere smo šele začeli spoznavati. Zanimivo je, recimo, da se ljudje dostikrat niti ne zavedamo dobro, kaj vse nam omogočajo, saj poteka večina procesov, ki iz možganov izvirajo, avtomatizirano. Že tale intervju, ki ga pravkar opravljava, je za možgane zelo kompleksno dejanje. Vsa vprašanja, ki mi jih zastavljate, morajo moji možgani najprej prenesti iz receptorjev na periferiji v primarne možganske centre v surovi obliki, potem pa jih poslati naprej v višja (asociacijska) področja, kjer se informacije interpretirajo in povežejo z našimi preteklimi izkušnjami, našim besednjakom. Drugi del možganov se mora za tem odločiti, kakšen bo moj odgovor. Potem morajo možgani odgovor prenesti v motorični del možganov, kjer je center za produkcijo govora, od koder govorjena beseda izvira.

Že na videz zelo preprosti procesi, kot je na primer govorno procesiranje, so na ravni naših možganov zelo kompleksni. Za procesiranje vseh dražljajev iz okolice (fizičnih, socialnih, emocionalnih) so odgovorni naši možgani oziroma procesi, ki iz njih izvirajo. Kot že omenjeno, nekatere že poznamo, nekatere pa šele začenjamo dobro spoznavati. Seveda pa se ljudje obstoja možganov dostikrat najbolj zavemo takrat, ko gre z njimi kaj narobe. »Začutimo« jih, ko se pojavijo kakšne manjše motnje, ko na primer neke besede, ki jo imamo na koncu jezika, ne moremo izgovoriti ali pa, ko se nam neka pesem konstantno vrti v glavi. Kljub temu so takšne motnje vsakdanje in navadno ne predstavljajo česa, kar bi nas moralo skrbeti. Ko pa se zgodi kaj bolj resnega, kot je, recimo, Parkinsonova bolezen ali Alzheimerjeva bolezen, možganska kap, takrat postanejo možgani osrednji del našega vesolja in se jih še kako dobro zavedamo. Predvsem pa se takrat zavemo tudi, kako pomembno je v možgane vlagati. Ne samo v našem osebnem življenju, ampak tudi v znanstvenem oziroma raziskovalnem smislu: vlagati v znanstvene raziskave, v bazične raziskave, ki nam pomagajo razumevati delovanje živčevja in ga na dolgi rok tudi zdraviti.

Vprašali ste me tudi, kaj lahko naredimo za naše možgane. Zelo veliko lahko naredimo z našim življenjskim slogom. V zadnjem času so nekatere študije pokazale, da ima spanje zelo pomembno vlogo za zdrave možgane. Med spanjem naj bi se izločali odpadni produkti, ki utegnejo biti za naše možgane škodljivi. Še novejša študija pa je pokazala, da naj bi bili pod posebej velikim tveganjem izmenski delavci. Naredili so eksperiment z miškami, ki so jih simulirali v izmenske delavke. Ugotovili so, da so imele te miške že po treh dneh sprememb v spalnem ciklusu za 25 % manjšo gostoto nevronov v delu možganov, ki igra pomembno vlogo pri pozornosti in učenju. Ko so motnjo spalnega cikla podaljšali na štiri tedne, je bila gostota nevronov v taistem področju manjša za kar 50 %.

Nevroznanost pravzaprav odkriva tudi, kako so nekateri življenjski procesi, ki jih vsi izkušamo vsak dan, pomembni, da so naši možgani zdravi. Tudi telesna aktivnost, recimo, dokazano vpliva na nevrogenezo, to je rast novih nevronov, predvsem v področju, ki ga imenujemo hipokampus in igra pomembno vlogo pri ustvarjanju novih spominov. Pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih možganov pa imata seveda tudi mentalna aktivnost in zdrava prehrana. Torej te štiri stvari: spanje, fizična in mentalna aktivnost ter zdrava prehrana so stvari, ki so na dolgi rok dobra investicija v zdrave možgane.

Simon Brezovar

TFL Glasnik:
Še vedno pa moramo skrbeti poleg tega potrebnega pogoja še za zadostni pogoj. Kateri je to, kaj pomenijo, recimo, genske osnove za dobro delovanje možganov? Kako lahko, če sploh, vplivamo na svojo lastno srečo? Kako smo lahko uspešni?

Simon Brezovar:
Dobro delovanje možganov je vsekakor kombinacija genetskih in okoljskih vplivov. V zadnjem času se veliko poudarja tudi epigenetika, ki je nekakšna vez med genetiko in okoljem. Gre za dedovanje ontogenetsko pridobljenih značilnosti. Zelo poenostavljeno rečeno, če bi se zelo specializiral za neko področje (npr. glasba, kemija), bi imeli tudi moji potomci boljše (genetske) predispozicije za opravljanje teh aktivnosti. Dejansko bi prišlo do sprememb na ravni genoma. Ne glede na genetske osnove razvoja možganov in njihovega delovanja pa se velja zavedati, da so možgani plastičen organ, kar pomeni, da ga lahko z zunanjimi izkušnjami (našo aktivnostjo) spreminjamo. S tega vidika lahko za njihovo dobro delovanje, lastno srečo in uspešnost veliko naredimo sami. Zanimivo je, da so aktivnosti, ki danes dokazano pozitivno vplivajo na možgane (npr. telesna vadba, učenje, dialog/pogovor, izobraževanje) že nekateri antični filozofi postavili kot nekakšen temelj duševnega oziroma duhovnega zdravja in naše sreče. Danes lahko bolj kot kdajkoli prej razumemo, zakaj so imeli prav.

Simon Brezovar

 

TFL Glasnik:
Pa še nekaj je. Mi smo v enem izmed naših prejšnjih pogovorov gostili že gospoda Uroša Petrovića iz Beograda, ki ga gotovo poznate, in je govoril o načinu učenja, ki naj bi bilo napačno, to je to ponavljajoče učenje, namesto da bi otroka že v šolskem sistemu spodbujali z učenjem asociacij, simbolov in povezovanja le-tega. Podpredsednik svetovne Mense je na Združenju manager povedal, da na ljubljanski pedagoški fakulteti že uvajajo oziroma bodoče učitelje že izobražujejo na ta način, da bi delovali tako. Ker naj bi si na ta način bistveno več zapomnili in možgane na drugačen način aktivirali.

Simon Brezovar:
Če se zazrem v svoj učni proces v osnovni in v srednji šoli, je bilo surovega učenja oziroma učenja na pamet, brez povezovanja med posameznimi predmeti, mnogo preveč. Dostikrat se ljudje šele mnogo prepozno zavemo, kako uporabne so bile v resnici mnoge matematične in fizikalne enačbe, ki smo se jih takrat naučili na pamet, nismo pa imeli ideje, zakaj in kdaj bi jih lahko uporabili. Prepletanje temeljnih znanj z vsakdanjim življenjem, njihova uporaba na praktičnih primerih bi vsekakor znatno izboljšala ne samo zanimivost in ljubezen do posameznega predmeta, temveč tudi nivo zapomnljivosti in pozneje praktične uporabnosti. Nevroznanost nas je v zadnjem času naučila, da se informacije vgrajujejo v gromozansko mrežo nevronov in povezav med njimi. Če se torej učimo na interdisciplinarni način, če skušamo informacije med seboj kombinirati, jih povezovati z našimi preteklimi izkušnjami, si bomo tudi stvari precej bolje zapomnili, kot če si nekaj skušamo zapomniti brez nekega razumevanja, torej z učenjem na pamet. Večja aktivacija nevronov v procesu učenja bo povečala verjetnost, da se bo želena informacija tudi prihodnjič pojavila na našem obzorju.

Simon Brezovar

 

TFL Glasnik:
Vrniva se k svetovni razstavi o možganih v Ljubljani. Zanimanje je izjemno in bi rekla, da se ljudje zavedamo, da velja možgane še bolje izkoristiti. Kaj bi vi predlagali, da je treba še narediti? Do kam je na tem področju prišla znanost v Sloveniji? Kam gredo raziskave v svetu in kaj lahko pričakujemo?

Simon Brezovar:
Zares je lepo videti, da vlada med ljudmi takšno zanimanje o možganih. Vsekakor bi bilo v prihodnje dobro še dodatno delati na promociji nevroznanosti v javnosti, ozaveščati ljudi o pomenu proučevanja možganov, o najnovejših študijah na področju nevroznanosti, o njihovem doprinosu k zdravljenju nevroloških bolezni. Nedavno je bila v slovenskem prostoru opravljena obsežna analiza o stroških bolezni možganov v Sloveniji. Podatki so zaskrbljujoči in nakazujejo, da bodo v prihodnje bolezni možganov predstavljaje pomembno breme ne zgolj na ravni obolelih in njihovih svojcev, temveč tudi na nivoju družbe. Zato bi bilo zelo pomembno, da se pomena proučevanja možganov zavedajo tudi delujoči na višjih ravneh.

Na Nevrološki kliniki se v zadnjem času v okviru raziskovalnega projekta ukvarjamo s procesom staranja. Globalno gledano se populacija stara, s staranjem pa se povečuje tudi tveganje za razvoj nekaterih nevrodegenerativnih bolezni, predvsem demence. Namen naše raziskave je ugotoviti, kako demenco odkriti čim bolj zgodaj. Včasih je prevladovalo prepričanje, da pred manifestacijo kliničnih simptomov demence ni mogoče ugotoviti. Tudi glede samega zdravljenja je bila situacija relativno nespodbudna, bolj kot ne zgolj v smislu psihosocialne opore bolniku in svojcem. V zadnjem času demenco precej bolje razumemo – vemo, kako deluje na patofiziološki ravni, poznamo že tudi nekatere farmakološke načine, s katerimi lahko razvoj demence nekoliko upočasnimo. Ker gre za zelo kompleksno patologijo, demence za enkrat še ne znamo zdraviti, se pa tudi na tem področju reči hitro premikajo.

V našem raziskovalnem projektu poskušamo z naborom zelo različnih metod (nevropsihološko testiranje, strukturno in funkcijsko slikanje možganov, analiza likvorja) odkriti tiste, ki z največjo gotovostjo napovedujejo, kateri ljudje bodo zboleli za demenco in kateri ne. Zgodnje odkrivanje demenc je zelo pomembno, saj so nekatere epidemiološke študije pokazale, da bi odlog demence za samo pet let pomenil prepolovitev števila obolelih čez 40 let, s tem pa seveda tudi velikansko ekonomsko razbremenitev. Vemo pa tudi, da je zgodnja obravnava demence (tj. poizkus upočasnitve bolezni) precej bolj učinkovita kot poznejša.

Dogajanje v nevroznanstvenem svetu je vsekakor zelo pestro. Vsak dan lahko beremo o številnih novih odkritjih, ki bodo v prihodnosti gotovo omogočila zdravljenje številnih bolezni možganov, za katera za enkrat še nimamo zdravila. Veliko truda se usmerja v zdravljenje posttravmatske stresne motnje, kjer so aktivni predvsem Američani. Vojaki, ki se vračajo iz vojnih območij, dostikrat trpijo za posttravmatsko stresno motnjo, ki pomeni veliko breme tako za njih in svojce kot tudi za skupnost. Zelo zanimivo in obetavno področje raziskovanja v nevroznanosti so matične celice, s katerimi bi lahko morda nekoč nadomestili propadajoče celice v možganih. Pomembno vlogo v nevroznanosti igrata tudi računalništvo in tehnologija. Danes na primer že poznamo načine, kako lahko ljudje s poškodbo hrbtenjače neposredno z možgani upravljajo z robotsko roko. Tudi za slepe ljudi je prihodnost po zaslugi nevroznanosti mnogo bolj optimistična. Z implantanti vstavljenimi v možgane, ki so povezani s posebno kamero v očalih, ljudje že lahko vidijo obrise predmetov in ljudi. Pričakujemo lahko, da bo kakovost slike v prihodnje še boljša.

V zadnjem času se v nekem ameriškem laboratoriju ukvarjajo tudi s tem, kako modelirati in vstaviti silikonski čip namesto hipokampusa. Hipokampus je struktura, ki propada pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo, zaradi česar niso sposobni shranjevati informacij v dolgoročni spomin. Odkritje »spominske proteze«, ki bi pomagala ljudem z atrofijo hipokampusa pri shranjevanju informacij iz kratkoročnega spomina v dolgoročni, bi bilo resnično revolucionarno. Raziskave so za enkrat še na zelo osnovni ravni, rezultati so bili pridobljeni le na živalskih primerih. A raziskovalci obljubljajo, da bodo kmalu začeli izvajati tudi klinične študije na bolnikih. Zavedati se je potrebno, da nevroznanost zelo hitro napreduje in da si morda lahko že v bližnji prihodnosti obetamo bolj oprijemljive in spodbudne rezultate.

Simon Brezovar

 

TFL Glasnik:
Moje zadnje vprašanje je vedno, kakšno je vaše sporočilo Slovencem. Bi vas pa pozvala, da morda nanizate še nekaj konkretnih nasvetov, kaj naj bralci počnejo pred bližajočimi počitnicami, da bodo svoje možgane kar najbolje spravili v gibanje, da bodo jeseni bolj uspešni, bolj spočiti, bolj močni in bolj izzivalni.

Simon Brezovar:
Na misel so mi prišli izsledki zanimive študije, v kateri so pokazali, da imajo učenci po poletnih počitnicah pomembno nižji dosežek na testu inteligentnosti kot pred počitnicami. Možgani se dejansko lahko polenijo in čeprav so možgani organ, ki ga ne moremo izklopiti in dela 24 ur dnevno, jim moramo ves čas dovajati informacije, da jih ohranjamo v kondiciji. Zato bi bralcem predlagal, da si kljub poletju, ki dostikrat vabi k lenarjenju, vzamejo na počitnice kakšno dobro knjigo, izkoristijo prosti čas za kakšne družabne miselne igre, ne pozabijo pa naj tudi na telesno aktivnost. Tudi sam bom vzel na letošnji dopust kakšno dobro knjigo – verjetno leposlovno, vsekakor pa nič znanstvenega. Še enkrat bi rad poudaril, da možgani niso organ, ki uspeva v vakuumu, in da lahko ljudje z lastno aktivnostjo veliko naredijo za svoje možgane. Med možgani vseh vrst velja najbolj za človeške, da hlastajo za dražljaji iz okolice, se od njih napajajo in z njimi tudi rastejo.

Pogovarjala se je: Zlata Tavčar
Foto: Jure Horvat

Simon Brezovar

Tema tedna: Zakon o finančni upravi

31.3.2014 je Državni zbor Republike Slovenije sprejel Zakon o finančni upravi (v nadaljevanju ZFU), ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 25/2014 in velja od 12.4.2014. ZFU se bo začel uporabljati s 1.8.2014, ko se bosta združili Davčna in Carinska uprava Republike Slovenije. Finančna uprava Republike Slovenije bo delovala kot organ v sestavi Ministrstva za finance.

Predlagatelj ZFU je v obrazložitvi za Državni zbor kot temeljni cilj zakona navedel vzpostavitev sodobno urejenega in strokovnega organa za pobiranje dajatev, ki bo zagotavljal pregledno in enako obravnavo vseh zavezancev ter omogočal kolikor se da enostavno in gospodarno izpolnjevanje njihovih obveznosti.

Finančna uprava Republike Slovenije bi morala delovati predvsem kot storitveni servis in ne kot represivni organ, kar se danes včasih dogaja. Zadolžena bo tudi za dajanje pojasnil davčnim zavezancem glede izpolnjevanja obveznosti ter obveščanje o vsebini veljavnih predpisov s področja davkov. Na ta način naj bi davčne zavezance vzpodbujala k pravilnemu in pravočasnemu prostovljnemu izpolnjevanju njihovih obveznosti.

ZFU se nanaša na opredelitev načel delovanja finančne uprave, njeno organizacijo, naloge in pooblastila, pa tudi na posebnosti delovnopravnih razmerij uslužbencev finančne uprave in drugo.

Načela delovanja Finančne uprave Republike Slovenije, opredeljena v II. poglavju ZFU, so:

 • spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti,
 • javnost dela,
 • preglednost in predvidljivost,
 • gospodarnost in učinkovitost,
 • notranji nadzor.

Spodbujanje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti bo finančna uprava udejanjala s tem, da bo davčnim zavezancem dajala pojasnila o izpolnjevanju njihovih obveznosti ter pravočasno in primerno obveščala javnost o vsebini veljavnih predpisov s področja obdavčenja, kot tudi drugih predpisov, za katerih izvajanje je pristojna finančna uprava.

Javnost dela pomeni, da je delovanje finančne uprave javno, razen v primerih, ko zakon določa drugače. Finančna uprava je dolžna objavljati letna poročila o opravljanju svojih nalog po ZFU.

Preglednost delovanja finančne uprave se bo zagotavljala z omogočanjem dostopa do informacij javnega značaja in objavljenimi cilji finančne uprave v strateških dokumentih.

Predvidljivost delovanja mora biti zagotovljena z jasno določenim in enotnim ravnanjem finančne uprave. Upajmo, da bo to načelo v celoti spoštovano. V preteklosti so bili davčni zavezanci pogosto deležni neenake in nepredvidljive obravnave, odvisno od inšpektorja, ki jih je obravnaval.

Finančna uprava mora delati gospodarno in učinkovito. Pri svojem delu uporablja sodobne sisteme vodenja. tako da omogoča najugodnejše doseganje ciljev, opredeljenih v strateških dokumentih finančne uprave.

Pomembno vlogo ima tudi notranji nadzor, ki mora zagotoviti, da finančno in organizacijsko poslovodenje, pa tudi sistem notranjih kontrol deluje skladno z načeli zakonitosti, preglednosti, gospodarnosti in učinkovitosti.

Finančna uprava Republike Slovenije prevzema naloge, ki sta jih doslej opravljala davčni in carinski organ. Novost ZFU pa je, da so podrobneje opredeljena pooblastila uradnih oseb (inšpektorja, carinika, preiskovalca, kontrolorja in izterjevalca). Več o tem pa v naslednji številki TFL Glasnika.

Davčni zavezanec v dopisu glede DDV obravnave prekinitve (odpovedi) pogodb finančnega lizinga navaja, da je najpogostejša kršitev lizing pogodbe neplačevanje obrokov lizinga s strani lizingojemalca in da se v poslovni praksi (tj. v konkretni pogodbi o finančnem lizingu oziroma v spremljajočih splošnih pogojih) lizingodajalec in lizingojemalec v zvezi z odstopom od pogodbe običajno dogovorita naslednje:

 • lizingodajalec ima pravico zaseči predmet lizinga,
 • lizingojemalec dolguje že zapadle obroke (z zamudnimi obrestmi),
 • lizingojemalec poleg že zapadlih obrokov dolguje tudi (praviloma):
  • vse stroške lizingodajalca v zvezi z ukrepi zaradi odpovedi pogodbe po krivdi na strani lizingojemalca (primeroma stroške zasega, skladiščenja in prodaje),
  • sedanjo vrednost do takrat še nezapadlih obrokov, zmanjšano za prodajno ceno zaseženega predmeta lizinga (lizingodajalec in lizingojemalec se o prodajni ceni poskušata sporazumeti, če sporazum ni mogoč, se upošteva tržna cena),
 • če je prodajna cena predmeta lizinga manjša od vsote že zapadlih obrokov z zamudnimi obrestmi, stroškov odpovedi pogodbe, stroškov skladiščenja, stroškov prodaje ter sedanje vrednosti še nezapadlih obrokov, razliko lizingojemalec še dolguje lizingodajalcu. Če je prodajna cena predmeta lizinga višja, razliko lizingodajalec dolguje lizingojemalcu.

Na vprašanje kdaj, v kakšni višini in na kateri (pravni ter dokumentarni) podlagi smejo lizingodajalci v zgoraj navedenih primerih izvesti popravek obračunanega DDV na podlagi utemeljenega odstopa od pogodbe o finančnem lizingu, v nadaljevanju odgovarjamo:

Lizingodajalec lahko v primeru, če se pogodba o finančnem lizingu prekine in lizingojemalec vrne predmet lizinga, zmanjša davčno osnovo in posledično obračunani DDV, če lizingojemalca pisno obvesti o znesku DDV, do katerega lizingojemalec nima pravice do odbitka. Temelj za popravek obračunanega DDV je posredovano pisno obvestilo, katera listina konkretno je to, pa je odvisno od primera do primera. Če je lizingojemalec končni potrošnik, mora za znižanje obračunanega DDV lizingodajalec razpolagati z dokumentom, ki dokazuje le delno izpolnitev lizing pogodbe.

Če je pogodba prekinjena in predmet lizinga vrnjen, vrednost do prekinitve pogodbe nezapadlih obrokov ni predmet DDV. Če predmet lizinga kljub prekinitvi pogodbe ni vrnjen, pa del sedanje vrednosti do prekinitve pogodbe nezapadlih obrokov predstavlja plačilo za opravljeno dobavo, zato je predmet DDV. Kolikšen je ta del, je treba ugotoviti v vsakem posameznem primeru posebej.

Pri finančnem lizingu se izročitev blaga v najem v skladu z b točko drugega odstavka 6. člena Zakona o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 13/11-UPB3, 18/11, 78/11, 38/12, 83/12, 14/13, 46/13-ZIPRS1314-A in 101/13-ZIPRS1415) obravnava kot dobava blaga, pri čemer je DDV obračunan od celotne vrednosti na začetku najema, ob izročitvi blaga.

Če se pogodba o finančnem lizingu prekine, je pogodba le delno izpolnjena. V skladu z drugim odstavkom 39. člena ZDDV-1 se pri preklicu naročila, vračilu ali znižanju cene po opravljeni dobavi davčna osnova ustrezno zmanjša. Davčni zavezanec lahko popravi (zmanjša) znesek obračunanega DDV, če pisno obvesti kupca o znesku DDV, do katerega kupec nima pravice do odbitka. V skladu z navedeno določbo lahko lizingodajalec v primeru, če se pogodba o finančnem lizingu prekine in lizingojemalec vrne predmet lizinga, zmanjša davčno osnovo in posledično obračunani DDV, če lizingojemalca pisno obvesti o znesku DDV, do katerega lizingojemalec nima pravice do odbitka.

Temelj za popravek obračunanega DDV je torej listina, s katero lizingodajalec lizingojemalca obvesti o znesku DDV, za katerega lizingojemalec nima pravice do odbitka DDV. Katera je ta listina, je odvisno od primera do primera (najpogosteje je to dobropis, ni pa nujno).

Vir: pojasnilo DURS

Zakon o prostovoljstvu (Uradni list RS št. 10/11 in 16/11-popr; v nadaljevanju: ZProst) v 42. členu določa državna priznanja, in sicer Nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo in Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo, kot najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. Vlada na podlagi devetega odstavka 43. člena ZProst Vlada Republike Slovenije določi višino nagrade in priznanja. Prostovoljci lahko poleg državne nagrade in priznanj prejmejo tudi nagrade in priznanja samoupravnih lokalnih skupnosti (47. člen ZProst) in nagrado prostovoljske organizacije, katera lahko, v skladu s 34. členom ZProst, prostovoljcu podeli letno nagrado za izjemne dosežke, če ima v splošnem aktu v naprej določena merila, ki opredeljujejo izjemne dosežke, ter postopek in kriterije za izbor.

Vlada Republike Slovenije je na svoji 41. redni seji dne 16.1.2014 sprejela sklep, s katerim je določila višino Nagrade Republike Slovenije za prostovoljstvo v višini 3.000 EUR in Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo v višini 1.000 EUR za vsako posamezno podeljeno priznanje. V predmetnem sklepu pa ni izrecno navedeno, da navedeni zneski veljajo za Nagrado in Priznanja za leto 2013. Na podlagi dodatnih informacij, ki smo jih prejeli s strani Ministrstva za notranje zadeve pojasnjujemo, da navedeni zneski veljajo za leto 2013.

V skladu s četrtim odstavkom 105. člena Zakona o dohodnini (Uradni list RS št. 13/11-uradno prečiščeno besedilo in nasl.; v nadaljevanju: ZDoh-2) se za drug dohodek šteje tudi vsak dohodek, ki ga prejme prostovoljec od prostovoljske organizacije na podlagi ali v zvezi z opravljanjem prostovoljskega dela v skladu z zakonom, ki ureja prostovoljstvo. Izhajajoč iz navedenega se torej vsak dohodek, ki ga prejme prostovoljec, šteje za dohodek po ZDoh-2, pri čemer pa ZDoh-2 v nadaljevanju za določene dohodke določa oprostitev plačevanja dohodnine ali pa določa, da se ne vštevajo v davčno osnovo.

Nagrada, ki jo prostovoljcu izplača prostovoljska organizacija za izjemne dosežke pa se, v skladu s 3. točko petega odstavka 108. člena ZDoh-2, ne všteva v davčno osnovo od drugih dohodkov do višine 50% finančne nagrade, razpisane za preteklo leto, za državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, če so izpolnjeni naslednji pogoji:

 • jo največ enkrat letno v skladu z zakonom, ki ureja prostovoljstvo, izplača prostovoljska organizacija, ki ima v splošnem aktu vnaprej določena merila, ki opredeljujejo izjemne dosežke ter postopek in kriterije za izbor,
 • ne gre za redni dohodek ali za dohodek za opravljeno delo oziroma storitev in
 • je bil prejemnik nagrade izbran kot nagrajenec brez lastne aktivnosti oziroma udeležbe v postopku izbora nagrajenca.

Izhajajoč iz navedenega se nagrada, ki jo prostovoljcu za izjemne dosežke izplača prostovoljska organizacija, pri čemer so izpolnjeni zgoraj navedeni pogoji, ne všteva v davčno osnovo od drugih dohodkov do višine 50% finančne nagrade, razpisane za preteklo leto, za državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva. To pomeni, da se za leto 2014 v davčno osnovo od drugih dohodkov ne všteva nagrada prostovoljcu za izjemne dosežke, ki jo izplača prostovoljska organizacija, do višine 500 EUR. Navedena višina se nanaša na izplačilo prostovoljcu s strani prostovoljske organizacije.

Dodajamo še, da se nagrada oziroma priznanje, ki se izplača prostovoljcu, v višini, ki presega znesek iz 108. člena ZDoh-2 in je določen kot neobdavčen, v delu, ki presega neobdavčeni znesek, všteva v davčno osnovo, skladno s šestim odstavkom 108. člena ZDoh-2. V primeru, če pa je nagrada oziroma priznanje prostovoljcu izplačano v nasprotju s pogoji, določenimi v 108. členu ZDoh-2 pa se navedeni znesek v celoti vključi v davčno osnovo.

Vir: pojasnilo DURS

V 69. členu ZJN-2 je opredeljeno, da pred začetkom postopka javnega naročanja lahko naročnik z gospodarskimi subjekti izvede strokovni dialog in v okviru tega zaprosi ali upošteva nasvete, ki jih bo lahko uporabil pri pripravi razpisne dokumentacije, pod pogojem, da taki nasveti oziroma priporočila ne preprečujejo ali omejujejo konkurence. To pa je način, s katerim lahko naročnik razišče relevanten trg, poizve o novostih in tehnološkem napredku predmeta javnega naročila in na podlagi teh informacij pripravi razpisno dokumentacijo.

Zagotavljanje konkurence med ponudniki in načelo enakopravne obravnave ponudnikov sta dve izmed temeljnih načel, ki omogočata konkuriranje gospodarskih subjektov pri pridobitvi javnega naročila in tako zagotavljata cilj slednjega, ki je gospodarna in učinkovita poraba javnih sredstev pri uresničevanju potreb javnega sektorja. Zato je strokovni dialog zagotovo pravilen mehanizem, s katerim se naročnik še pred pričetkom postopka javnega naročanja seznani z razmerami na trgu in potrebnimi informacijami, ki so podlaga za oblikovanje razpisne dokumentacije. S tem bo namreč v celoti upošteval njegove potrebe, po drugi strani pa omogočil učinkovito konkurenco med ponudniki.

Največkrat naročniki niso najbolje seznanjen z vsemi okoliščinami predmeta javnega naročanja, ker preprosto niso strokovnjaki na vseh področjih, in se večkrat zgodi, da v okviru razpisne dokumentacije postavljajo zahteve in pogoje, ki so na trgu že bistveno izboljšane. Dobro poznavanje razmer na trgu in predmeta javnega naročila sta temelj dobre razpisne dokumentacije, pri čemer so pomemben vir teh informacij prav gospodarski subjekti, katerih dejavnost obsega dobavo blaga, opravljanje storitev ali gradnjo, po katerih naročnik povprašuje.

Državna revizijska komisija je namreč v več svojih odločitvah poudarila, da »že iz samega smisla javnih naročil (transparentnost, konkurenčnost in enakopravnost ponudnikov) izhaja, da je priporočljivo, da naročnik (upoštevajoč potrebe uporabnikov, jasnost in objektivnost razpisanih specifikacij do ponudnikov, skladnost zahtevanega z že obstoječo opremo kakor tudi razpoložljivost finančnih virov za posamezno javno naročilo) spremlja dogajanje na trgu in v okviru takšne raziskave trga komunicira s potencialnimi ponudniki ter pripravlja tudi druge primerjave (npr. gibanje cen), s čimer si olajša pripravo ustrezne razpisne dokumentacije za javno naročilo. Tudi Evropsko sodišče ES, katerega odločitev prav tako predstavlja pravni vir, je v zadevi Fabricom (C21/31 in 34/03) zavzelo stališče, da ponudnik, ki je predhodno sodeloval z naročnikom pri pripravi razpisne dokumentacije, ne sme biti avtomatično izključen iz postopka oddaje javnega naročila. Evropsko sodišče ES je namreč ocenilo, da je takšno postopanje naročnika nesorazmerno, kajti iz postopka oddaje javnega naročila so lahko izključeni tudi tisti ponudniki, ki so pri pripravi razpisne dokumentacije sicer sodelovali, vendar pa njihova participacija v predhodnem postopku ni mogla imeti vpliva na zagotavljanje konkurence med ponudniki. Na podlagi navedenega mora tako naročnik najprej ugotoviti, ali je bil ponudnik zaradi svojega položaja (sodelovanja pri pripravi razpisne dokumentacije) deležen neupravičene prednosti, ki bi lahko izkrivila normalne pogoje konkurence oz. mora naročnik takšnemu ponudniku omogočiti, da dokaže, da v okoliščinah konkretnega primera njegovo sodelovanje pri pripravi razpisne dokumentacije ni moglo izkriviti konkurence«.

Vir: revija Denar - mag. Irena Prodan

Rast prihodkov, ki je bila značilna za številne gospodarske subjekte v obdobju pred finančno krizo in kasneje recesijo, je terjala povečanje obratnega kapitala, pri čemer naj bi se eksterni viri financiranja zagotovili v kombinaciji kapitala in dolga. Zmes dolžniških virov in kapitala se v ekonomski teoriji imenuje kapitalska struktura (Brigham, Ehrhardt 2011, 600). Čeprav se dejanski obseg dolžniških in lastniških virov v času spreminja, naj bi večina gospodarskih subjektov poskušala vzdrževati to razmerje na t.i. ciljni kapitalski strukturi. Odločitev gospodarskega subjekta o kapitalski strukturi obsega njegovo izbiro ciljne kapitalske strukture, povprečno dospelost njegovih dolgov in specifične vrste tega financiranja. Kot pri poslovnih odločitvah, bi moralo vodstvo blagovnih producentov sprejemati take odločitve o kapitalski strukturi, ki bi maksimirale notranjo vrednost podjetja.

Kapitalska struktura ima pomemben vpliv na kazalnik ROE in na tveganje. Kapitalska struktura se po posameznih gospodarskih vejah precej razlikuje in je odvisna od vrste dejavnikov. Tako imajo, na primer, farmacevtska podjetja drugačno kapitalsko strukturo kot letalske družbe. Kapitalska struktura pa je različna tudi znotraj gospodarske veje. Kateri dejavniki pravzaprav vplivajo nanjo? Da bi odgovorili na to vprašanje, so tako akademiki kot praktiki razvili številne teorije in te teorije so bile predmet empiričnih testiranj. Moderna teorija o kapitalski strukturi se je pričela v letu 1958, ko sta profesorja Franco Modigliani in Merton Miller (1958, 261?297) objavila svoj znanstveni članek, ki ga lahko štejemo za najvplivnejši kadar koli napisani finančni prispevek. Njuna študija je slonela na močnih predpostavkah, izmed katerih pa nekatere niso bile realne.[1] Je pa zelo pomembno, da vemo, pod katerimi pogoji je kapitalska struktura irelevantna. Omenjena avtorja nas seznanjata tudi s potrebnim, da postane kapitalska struktura relevantna in s tem pomembna za vrednost podjetja. Študije po začetni teoriji omenjenih avtorjev so gradile na sproščanju (opuščanju) predpostavk, in sicer zato, da bi novi avtorji razvili realnejšo teorijo o kapitalski strukturi. Modigliani-Millerjev sklep je enostaven, vendar je njuna ideja, da imata dva portfelja z identičnim denarnim tokom identično vrednost, povsem spremenila celoten finančni svet, saj je vodila v razvoj opcij in izvedenih finančnih instrumentov.

V letu 1963 sta avtorja objavila svoj drugi prispevek (Modigliani, Miller 1963, 433?443), v katerem sta v svoji teoriji opustila predpostavko, da ni podjetniških davkov. Podjetja imajo možnost upoštevati obresti kot odhodek oziroma izdatek in s tem kot postavko, ki zmanjšuje davčno osnovo, kar pa ne velja za dividende. Takšno diferencirano obravnavanje obresti je podjetja spodbudilo, da so v svoji kapitalski strukturi začela povečevati dolg (izposojene vire). To pomeni, da plačila obresti upnikom zmanjšujejo davke, ki jih podjetja plačujejo državi in s tem ostane več denarja za investitorje. Ali drugače, zmanjšanje davčne osnove zaradi obresti ščiti dobiček podjetja pred plačilom davka.

Avtorja sta vpeljala še drugi pomemben način obravnavanja učinka na kapitalsko strukturo. Vrednost zadolženega podjetja je sicer enaka vrednosti identičnega nezadolženega podjetja in vrednosti t.i. ''stranskih učinkov''. Ob dani predpostavki sta pokazala, da je sedanja vrednost davčnega ščita enaka podjetniški davčni stopnji T, pomnoženi z višino dolga. Pri 20-odstotni davčni stopnji vsaki evro dolga doda približno 20 centov k vrednosti podjetja, kar pripelje do zaključka, da je optimalna struktura kapitala 100-odstotna na zadolženost podjetja. Avtorja sta še pokazala, da se strošek kapitala povečuje, ko zadolženost narašča, vendar se ne povečuje tako hitro, kot bi se, če ne bi bilo davkov. To pomeni, da se WACC - tehtani povprečni strošek kapitala zmanjšuje s povečevanjem zadolženosti.


[1] Avtorja sta svojo teorijo zgradila na naslednjih predpostavkah:
· Ne obstajajo stroški posredništva.
· Ni davkov.
· Ne obstajajo stroški stečaja.
· Investitorji si lahko izposojajo sredstva po isti obrestni meri kot podjetja.
· Vsi investitorji so enako informirani kot vodstvo podjetja glede prihodnjih investicijskih priložnosti.
· Dolg ne vpliva na EBIT.

Vir: revija Poslovodno računovodstvo - mag. Vladimir Bukvič

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje prvega odstavka 11. člena zakona o sodnih taksah. Gre za del člena, ki ne omogoča, da bi sodišče v določenih primerih stranko oprostilo plačila sodne takse za ugovor zoper sklep o izvršbi, so sporočili z ustavnega sodišča. Zahtevo za oceno ustavnosti zakona je podalo mariborsko višje sodišče.

Ustavno sodišče lahko po zakonu o ustavnem sodišču do končne odločitve v celoti ali delno zadrži izvršitev predpisa, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Ena od posledic izpodbijanega predpisa je zavrnitev tistih predlogov za oprostitev takse, ki so jih podale stranke, ki niso prejemnice denarne socialne pomoči na podlagi odločbe pristojnega organa, pa bi bila s plačilom sodne takse občutno zmanjšana sredstva, s katerimi se preživlja sama ali se preživljajo njeni družinski člani.

Če v roku iz zakona o izvršbi in zavarovanju takse ne bodo plačale, bo zanje nastopila fikcija umika ugovora. Ker je rok za vložitev ugovora prekluziven, pa dolžniki nimajo možnosti vložiti novega ugovora. Če bi se pozneje izkazalo, da je izpodbijana ureditev protiustavna, pa sklepov o zavrnitvi predloga za oprostitev plačila takse z ustavno pritožbo ne bi bilo mogoče razveljaviti.

Po presoji ustavnega sodišča lahko torej z izvrševanjem izpodbijanega dela zakona o sodnih taksah nastanejo posledice, ki jih ne bi bilo mogoče odpraviti. Glede na navedeno je pretehtalo, da bi bile posledice izvrševanja predpisa hujše od tistih, ki jih bo za ustaljen procesni red in za pravico strank do sojenja brez nepotrebnega odlašanja pomenilo časovno omejeno zadržanje njegovega izvrševanja.

Ustavno sodišče je določilo tudi način izvršitve začasnega zadržanja izpodbijane norme. Do končne odločitve ustavnega sodišča tako sodišča ne bodo smela odločati o predlogih za oprostitev plačila takse za ugovor zoper sklep o izvršbi v tistih primerih, ko so stranke podale predlog za oprostitev plačila sodne takse, čeprav ne prejemajo denarne socialne pomoči na podlagi odločbe pristojnega organa.

Postopki odločanja o teh predlogih so namreč od dneva objave sklepa ustavnega sodišča do končne odločitve prekinjeni. Bodo pa sodišča na podlagi izpodbijanega prvega odstavka 11. člena zakona o sodnih taksah še naprej odločala o tistih predlogih za oprostitev plačila sodne takse za ugovor, ki so jih vložile stranke, ki so prejemnice denarne socialne pomoči na podlagi odločbe pristojnega organa, so še zapisali na ustavnem sodišču.

Vir: STA

DZ je sprejel zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, s katerim se bo ustanovil poseben sklad, v katerega bodo poklicni in vrhunski športniki vplačevali svoje zaslužke od nagrad ali sponzorskih pogodb, po koncu kariere pa iz njega črpali sredstva.

Predlog zakona je po večletnih prizadevanjih in pogovorih na vladni, ministrski in poslanski ravni pripravil Sindikat športnikov Slovenije, v proceduro v DZ pa ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS). Vlada je predlogu nasprotovala, DZ pa ga je sprejel s 43 glasovi za in 19 proti.

V skladu z zakonom se bo določen delež prihodkov poklicnih in vrhunskih športnikov zbiral v premostitvenem skladu in ne bo obdavčen, ob koriščenju teh sredstev pa bo največje možno obdavčenje 30-odstotno, je pojasnil Kavtičnik. Sredstva bo mogoče koristiti po 30. letu starosti ali izjemoma prej v primeru poškodb in konca kariere.

Ker je kariera poklicnega športnika v primerjavi s poklicno kariero običajnega posameznika štirikrat krajša, traja v povprečju do 35. leta, je zato čas po končani športni karieri za večino začetek novega življenjskega obdobja. Aktivni poklicni športniki bodo s predlagano rešitvijo dobili možnost, da prispevajo v svoj sklad in po končani poklicni karieri iz njega črpajo sredstva.

V zavarovanje se bodo morali obvezno vključiti športniki, ki imajo sklenjene pogodbe z društvi, članicami nacionalnih panožnih zvez. Prostovoljno vključitev bo možno doseči tudi brez pogodbe o zaposlitvi, če športnik s stalnim prebivališčem v Sloveniji pridobi status vrhunskega športnika.

Izplačilo iz sklada je predvideno v mesečnih obrokih ali enkratno, vendar le v skupni višini do 5000 evrov, in sicer po dopolnjenem 30. letu starosti, predčasno pa v primeru konca športne poti zaradi zdravstvenih razlogov, kar bo ugotavljala posebna komisija.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Aljuš Pertinač je spomnil, da je vlada obljubila svoj predlog ureditve tega področja, a zdaj ga očitno ne bomo dočakali. Vsekakor pa gre za zelo majhno skupino slovenskih športnikov, je dejal. Obvezno bo veljal le za okrog 500 poklicnih vrhunskih športnikov, v neobveznem delu pa bi veljal še za okrog 1000 športnikov, kar je le dva odstotka registriranih športnikov v državi.

Vir: STA

Novi predpisi:

Spremenjeni predpisi:

Novi predlogi zakonov:

Zakon meseca je ZAKON!

mesecu JUNIJU je na portalu Tax-Fin-Lex za vse bralce TFL Glasnika brezplačno dostopen aktualen čistopis:

in vse njegove pretekle verzije. V portal se je potrebno prijaviti z uporabniškim imenom in geslom registriranega uporabnika.

Nekaj dejstev o zakonu:

 • Zakon ureja vprašanja volilne kampanje za volitve poslank in poslancev Državnega zbora, poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, predsednice oziroma predsednika republike, članic in članov v predstavniških in individualno voljenih organih lokalnih skupnosti in vprašanja, ki se nanašajo na referendumsko kampanjo.
 • Od svojega nastanka do danes je zakon doživel 5 sprememb in dopolnitev.
 • Državni zbor je do danes ni pripravil uradnega prečiščenega besedila zakona.
 • Zakon je bil prvič objavljen v Uradni list RS 41-2221/2007, stran 5633. Veljati je začel 26.5.2007.

Število novosti s področja ekologije:

EKO-LEX, od 28.5.2014 - 3.6.2014 PRAVNI VIRI
TEMATSKI SKLOP URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
EKO-LEX 1 novost 1 novost 26 novosti

V tem tednu izpostavljamo:

V tem tednu so uporabniki storitve Lex-Kliping prejemali obvestila o objavljenih novostih, ki so bile v obravnavi oz. postopku sprejemanja ali pa so bile ravnokar objavljene kot veljavne, glede na svoje izbrano pravno področje. Sumarno smo zabeležili naslednje število novosti:

Lex-kliping, od 28.5.2014 - 3.6.2014 PRAVNI VIRI
PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU 5 novosti 8 novosti 8 novosti 1 novost 31 novosti 15 novosti
2. UPRAVNO PRAVO 1 novost 4 novosti 3 novosti 1 novost
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO 3 novosti 1 novost 6 novosti
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 3 novosti 10 novosti 3 novosti 26 novosti 2 novosti
5. JAVNE FINANCE 2 novosti 6 novosti 1 novost 1 novost 5 novosti 2 novosti
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 9 novosti 24 novosti 2 novosti 3 novosti 32 novosti 3 novosti
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 5 novosti 5 novosti 5 novosti 2 novosti 60 novosti 7 novosti
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA 6 novosti 3 novosti 1 novost 10 novosti 2 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM 5 novosti 5 novosti 1 novost 5 novosti 1 novost
10. MEDNARODNI ODNOSI 8 novosti 1 novost 1 novost 15 novosti
11. OBČINE 67 novosti

Če želite biti tudi vi vsak dan sproti seznanjeni, kaj je novega bodisi objavljenega v UL RS, UL EU, je v obravnavi na DZ ali v vladi ali je bil podan predlog s strani ministrstev, glede na vaše izbrano področje, ki ga želite spremljati, se naročite na storitev Lex-Kliping!

Ne pozabite na Koledar obveznosti za tekoči mesec, s povezavami na obrazce. V Seznamu seminarjev vas opozarjamo na vse razpisane aktualne seminarje. Novice pa ponujajo poglobljen komentar aktualnih dogodkov s številnimi povezavami na vsebinsko relevantne dokumente.

Prejšnje številke TFL Glasnika si lahko ogledate v Arhivu številk .