Številka 4, letnik VI
27. januar 2015

Facebook Twitter
TFL Glasnik

»Materiali so tako pomembni v naših življenjih, da smo po njih poimenovali cela zgodovinska obdobja. Zdaj je obdobje nanotehnologije.« Na nekaj, kar sicer vemo, a ne pomislimo na to, nas je spomnila prof. dr. Aleksandra Lobnik, soustanoviteljica in raziskovalka na Inštitutu za okoljevarstvo in senzorje v Mariboru, gostja v današnjem Pogovoru. Slovi kot strokovnjakinja s številnimi dosežki na področju varstva okolja, senzorjev in nanotehnologije. Je tudi žena in mama – skratka uspešna ženska.

V današnji številki TFL Glasnika bomo na kratko povzeli določila Mednarodnega računovodskega standarda 11 – Pogodbe o gradbenih delih, ki se nanašajo na pogodbene prihodke in pogodbene stroške, saj je dobro vedeti, kakšne prihodke je sploh mogoče doseči po posamezni gradbeni pogodbi in na drugi strani, katere stroške ji je mogoče pripisati.

Miha Šercer, univ. dipl. pravnik, v pravnem članku piše o (ne)fleksibilni delovnopravni zakonodaji v Sloveniji, kateri se v medijih očita, da je tudi kriva za nekonkurenčnost Slovenije.

Vabljeni k branju!

Dr. Aleksandra Lobnik: Napredek, ki si ga še ne predstavljamo

Aleksandra Lobnik

TFL Glasnik:
Prof. dr. Aleksandra Lobnik, ste soustanoviteljica in raziskovalka na Inštitutu za okoljevarstvo in senzorje v Mariboru. Slovite kot strokovnjakinja s številnimi dosežki na področju varstva okolja, senzorjev in nanotehnologije. Ste tudi žena in mama – skratka uspešna ženska. Na kaj ste v vašem dozdajšnjem delovanju najbolj ponosni?

Aleksandra Lobnik:
To je izjemno težko vprašanje, ker vsako obdobje prinaša druge zmage. Kot deklici mi je bila zmaga že odlični uspeh na koncu šolskega leta, bila sem aktivna odbojkarica, vrhunska športnica, in odbojkarice smo bile državne prvakinje. Relativno mlada sem postala mamica in so mi bili otroci v tistem obdobju najpomembnejši, saj sem prepričana, da je ustvarjanje družine pomemben del poslanstva ženske, istočasno sem imela vedno izzive glede učenja in nadgrajevanja znanja. Bila sem precej radovedna in verjetno me je tudi zato pot pripeljala v študijske vode, kar pomeni, da sem se izobraževala do doktorata in vedno našla tiste izzive, ki so me zaposlovali in navduševali.

Vsako obdobje je prinašalo druge izzive in druge cilje in ne morem reči, da me opredeljuje ena sama zadeva, en sam cilj. Mislim, da je življenje tako kompleksno in smo zato lahko v življenju srečni le, če smo zelo kompleksni in če doživljamo neke uspehe na več področjih. Verjetno sem najbolj ponosna na to, da sem resnično s pomočjo in razumevanjem svoje družine uspela delati kariero. V karieri ženske je izjemno pomembno, da te podpira najožja in tudi širša družina: tudi babice in dedki, ki pomagajo pri vzgoji otrok, pri prevozih na številne popoldanske aktivnosti.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Vsekakor ste zelo uspešni – vendar tudi posebni. Mene ste očarali, ko sem vas poslušala na prireditvi Združenja Manager 185: Mislimo prihodnost (18. maj 2014, Cankarjev dom, Youtube posnetek), ko ste morali v desetih minutah povedati, kaj je nanotehnologija in kako funkcionira. Povejte še za naše bralce, kaj je to nanotehnologija.

Aleksandra Lobnik:
Moram reči, da je bil to velik izziv. Navajena sem predavati svojim študentom, na konferencah, vendar se tam ne ubadaš z nekimi osnovnimi pojmi. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem pripravila to desetminutno predstavitev. Izhajala sem iz tega, kar predpona 'nano' pomeni. Pomen se nanaša na dimenzije – to je deset na minus deveto, npr. metra; morda je zanimiva tudi primerjava med pomarančo in zemljo.

Kaj pomeni v našem okolju deset na minus deveto, si težko predstavljamo in se mi je zato zdelo, da bo primerjava med zemljo in pomarančo dala občutek, kako majhno je to. In te majhnosti nismo mogli odkriti, ker nismo imeli analiznih metod, s katerimi bi lahko sledili tako majhnim delcem. Šele razvoj analiznih metod je omogočil vpogled v nanosvet in od takrat govorimo o nanomaterialih, ki so sicer cela stoletja in tisočletja tukaj, vendar jih nismo zaznavali, ker tega nismo znali.

Pomembno je poudariti tudi, da materiali skozi zgodovino prinašajo nove iznajdbe, nov način življenja, nove tehnološke dosežke – omenila sem, da smo cela zgodovinska obdobja poimenovali: kamena doba, bronasta in tako dalje. Nanotehnologija in nanomateriali odpirajo čisto druge možnosti in neki napredek, ki si ga sploh še ne znamo predstavljati.


TFL Glasnik:
V čem je ta pomembnost – ali v tem, da so ti delčki tako majhni, da lahko nanje toliko bolj vplivamo, ali gre za kaj drugega?

Gre predvsem za to, da nanodelci prinašajo neko čisto novo lastnost. Za njih je značilno, da imajo veliko površino glede na volumen in se recimo nanodelec iz aluminijevega oksida lahko obnaša popolnoma drugače kot makrodelec iz aluminijevega oksida.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Katere prednosti prinaša ta razlika?

Aleksandra Lobnik:
Dve prednosti nanodelcev bi poudarila. Prva je majhnost, da že sama mala dimenzija prinaša nove tehnologije in možnosti v medicini, recimo kot nanoroboti in podobno. Druga lastnost ali lastnosti so tiste, ki izhajajo iz te majhnosti. Lahko dobite izboljšane lastnosti – mehanske, kemično obstojnost … Lahko pa dobite tudi slabše lastnosti. Vedno opozarjam, da je napredek pri nanodelcih odličen, vendar moramo biti istočasno pozorni na onesnaževanje v nanookolju. Moramo se zavedati, da bodo ob pričetku proizvodnje nanomaterialov odpadne vode obremenjene z nanoonesnaževalci, za katere nimamo analiznih metod, a tudi ne zakonodaje. Ta predpisuje, koliko je lahko pesticidov v vodi, koliko je lahko težkih kovin, ni pa predpisov o tem, koliko je lahko nanomaterialov.


TFL Glasnik:
To je cela revolucija. Zanimivo je bilo, ko ste opisovali, kako lahko nanosenzorji, ki jih pošljemo v človeško telo, registrirajo rakasto celico, ki jo lahko potem z nanorobotom uničimo.

Aleksandra Lobnik:
Mislim, da je medicina najbližje praktični uporabi in bo tudi človeku zelo koristila. Sem absolutni zagovornik nanotehnologij in nanomaterialov pri reševanju rakastih obolenj, ker lahko že magnetne delce pripeljete do rakaste celice in jih z zunanjim magnetnim poljem segrejete do določene temperature in uničite rakasto celico (to imenujemo hipertermija). Američani na Floridi že delajo preliminarne študije, opravljajo tudi že klinične analize, na teh materialih delajo prve klinične analize tudi že v Nemčiji. Zdi se mi, da je to zelo dobra dodatna metoda, saj bodo klasične metode, kot je recimo kemoterapija, še ostale, a zakaj ne bi v kritičnih trenutkih preizkušali nove in alternativne metode, ki lahko prispevajo k ozdravitvi ali k daljšanju življenja.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Na katerih področjih bomo nanomateriale najbolj uporabljali?

Moja ocena je, da je medicina najpomembnejša. Zadeva nas vse, prinaša neke revolucionarne rešitve, saj preliminarni rezultati kažejo, da je moč doseči veliko. Pa še nekaj je. Marsikdaj prepozno zvemo, kaj je z našim telesom narobe. Preventivno opazovanje telesa z nanosenzorji bi bilo odlično. Tudi zavarovalnice bi bile zainteresirane – vsi skupaj delujemo preventivno. Predstavljajte si, da bi torej nosili v sebi neke nanosenzorje, ki nas ne bi motili, bi pa ves čas sporočali, če je morda kaj narobe.

Druga prednost v primerjavi s klasičnimi operacijami je manjša invazivnost. Klasičnim operacijam sledi čas rehabilitacije – vsako odpiranje našega telesa, vsaka rana povzroča bolečine in daljše čase rehabilitacije. Medicina že zdaj dela manj invazivno, z nanoroboti pa bi bilo moč še marsikaj narediti. Razlagam zelo futuristično in pozitivno, marsikdo je tudi skeptičen. Verjamem v napredek, saj smo v zadnjem stoletju dokazovali, kam vse lahko 'letimo' in si pred 50 leti sploh nismo predstavljali, da bo možno. Danes pa je vse to normalno.


TFL Glasnik:
Očitno gre v to smer.

Aleksandra Lobnik:
Marsikdo je skeptičen in bi celo rekel, da zdaj mogoče malo sanjamo, a brez sanj ni napredka. Marsikaj moraš sanjati, da lahko kaj dosežeš.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Kakšen pomen pripisujejo nanotehnologiji v svetu, kako je na primer z denarjem za razvoj?

Največje vsote raziskovalnega denarja so podelili v EU v lanskem letu v okviru razpisa HORIZON 2020, in sicer raziskavam, ki so namenjene temeljnim in aplikativnim raziskavam na področju novega "čudežnega" materiala, grafena, in temeljnim in aplikativnim raziskavam človeških možganov. Oba projekta sta financirana v vrednosti 1 milijarde evrov za obdobje desetih let. Tudi Slovenci sodelujemo, partner projekta je Institut Jožefa Stefana.


TFL Glasnik:
Kaj pa vaš inštitut? Kako globoko ste vpeti v postopke raziskovanja nanotehnologije? Kje je vaše mesto v Sloveniji, ali vas najdejo tudi v svetovnem merilu, se posvetujete? In navsezadnje, kako sodelujete z gospodarstvom, kar je ključnega pomena?

Aleksandra Lobnik:
Zaposlena sem na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, kjer vodim center za senzorske tehnologije in vodim laboratorij za kemijo in okoljevarstvo. Razen tega sem soustanoviteljica in tudi delno zaposlena na Inštitutu za okoljevarstvo in senzorje, ki pa je gospodarska družba in je bila ustanovljena ravno z namenom, da bi približevala rezultate raziskav gospodarstvu. V tem trenutku zaposluje 28 strokovnjakov, od tega je 16 doktorjev znanosti, ki pokrivajo vsa področja, o katerih govoriva.

Trenutno razvijamo nanomateriale za aplikativne projekte, in sicer jih vključujemo v gradnjo senzorjev za izboljševanje senzorskih značilnosti. Na drugem področju, na katerem imamo projekt Nato in pridobivamo še druga evropska sredstva, gre za uporabo nanomaterialov za specifično odstranjevanje onesnaževalcev, predvsem težkih kovin. Zelo specifično jih odstranimo, potem pa jih je moč reciklirati. To delamo z magnetnimi nanodelci, ki so površinsko funkcionalizirani, da lahko dosegajo in vežejo posamezne ione.

Delamo tudi na magnetnih nanodelcih prav za hipertermijo. Problem trenutnih magnetnih materialov je v tem, da dosegajo previsoke temperature. Rakave celice se uničujejo pri temperaturah okrog 42 stopinj Celzija, če pa imaš magnetne nanodelce, ki dosegajo tudi nad 100 stopinj, potem uničuješ tudi okolje. Cilj je bil iskati materiale, ki bi dosegali točno te temperature, za katere vemo, da uničijo rakave celice, ne uničijo pa okolja.

Naše razmišljanje je, da s tako majhnimi nanodelci, ki jih pri rakastih obolenjih, ki so že zelo napredovala, vneseš v telo, ne boš povzročil škode. Več dobrega kot slabega lahko naredimo s tem. Je pa stvar razprave in razmišljanja, kdaj to omogočiti, kdaj pa ne; koliko smo lahko fleksibilni.

V letošnjem letu organiziramo že drugo mednarodno konferenco na temo nanomaterialov in njihovih aplikacij v gospodarstvu (NANOAPP). Na konferenci se združujejo najboljši mednarodni raziskovalci s področja nanomaterialov in raziskovalci, ki prihajajo iz realnega gospodarskega okolja. Pričakujemo okoli 150 znanstvenikov in raziskovalcev z vsega sveta.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Kako sodelujete z gospodarstvom?

Aleksandra Lobnik:
Z Gorenjem, BSH in Julonom zaključujemo pogovore za dolgoročnejše sodelovanje. Vedno je problem v tem, da gospodarstvo želi zelo hitro rezultate. Najsrečnejši bi bili, ko bi mi imeli zadeve že razvite, da jim prodamo kar izdelek. A nekdo ti mora plačati razvoj, ki je za gospodarstvo zelo specifičen. V Sloveniji še vedno mislimo, da so raziskave zastonj. Strokovnjaki in raziskave so premalo cenjeni. Upam, da se bo to spremenilo, da ne bo le denar vrednota, ampak bo vrednota človek, ki ima znanje. Marsikdo ima ogromno znanja, ne zna pa se prodati. Imamo izjemno dobre strokovnjake in menim, da bi moral zdravi del gospodarstva bodisi zaposlovati takšne strokovnjake ali pa sodelovati s takšnimi ustanovami, kot smo mi. Pri nas delajo mladi ljudje, ki so prišli z Jožefa Stefana, ki so prišli s Kemijskega inštituta, doktorirali in ostali brez službe.


TFL Glasnik:
Kako pa sodelujete s tujino? Tam je verjetno lažje.

Aleksandra Lobnik:
Za razvoj senzorjev imamo trenutno dveletno pogodbo z italijanskimi partnerji, za katere razvijamo senzorje za opazovanje vode. Razen tega sodelujemo z družbo Messer že vrsto let. Sodelujem pri vrsti projektov. Glede na to, da sem doktorirala v Gradcu, sem bila že v tistem obdobju povezana s tujino. Moj profesor je bil izjemno cenjen na področju senzorike in je ves čas imel mednarodno skupino študentov in strokovnjakov. Tako sem spoznala ogromno ljudi.


TFL Glasnik:
To je torej moč. Vaš institut ima strokovnjake in lahko sodelujete z gospodarstvom doma in na tujem. Kemija v Sloveniji je očitno nekaj posebnega – če le omeniva dosežke Kemijskega inštituta. Je kemija naša prihodnja Silicijeva dolina?

Aleksandra Lobnik:
Zakaj ne? Imamo izredno dobre študije kemije in naši študentje so izjemno cenjeni, saj daje naše šolstvo dobre osnove in mladi naj bodo kar samozavestni.

Aleksandra Lobnik

 

TFL Glasnik:
Zdaj morava le pozvati gospodarstvo, naj vas poiščejo in pozovejo tudi za svoje rezultate.

Aleksandra Lobnik:
Točno. Ne potrebujemo le tujega znanja in miselnosti, da je vse iz tujine boljše. Slovenci se premalo cenimo! Imamo znanje, smo dobri, smo pa malo bolj individualisti. Smo pridni, znamo delati, ne smemo pa biti nevoščljivi.


TFL Glasnik:
To je moje zadnje vprašanje in morda ste nanj celo že odgovorili. Pa vendar – kaj je vaše sporočilo Slovencem?

Aleksandra Lobnik:
Moramo stopiti skupaj in se spodbujati. Moramo ceniti drug drugega in ceniti, kar znamo in zmoremo. Bodimo ponosni na vse naše uspehe. Do zdaj smo delali kratkoročno in egoistično. Želim si, da začnemo razmišljati dolgoročno in vizionarsko. Da ustvarimo okolje, kjer bodo mladi dobili svoje priložnosti, delovna mesta in pogoje za razvoj. Premalo se zavedamo, da je mladina naše bogastvo in prihodnost. Do nje se obnašamo popolnoma neodgovorno. Na nas je, da jim pomagamo ustvariti boljšo Slovenijo.

Pogovarjala se je: Zlata Tavčar
Foto: Barbara Reya

Aleksandra Lobnik

Fleksibilna delovna razmerja - je naša delovnopravna zakonodaja res (pre)toga?

Miha Šercerpiše: univ. dipl. pravnik, Miha Šercer, zaposlen pri Odvetniški družbi BGK o.p., d.o.o., Ljubljana

V zadnjem času se v medijih zopet pojavljajo razne lestvice konkurenčnosti in fleksibilnosti in pri vseh Slovenija zaostaja za ostalimi razvitimi državami. Nas bo večja fleksibilnost pri zaposlovanju res izstrelila proti vrhu teh lestvic? Samo ta ukrep zagotovo ne.
Iz nekaterih raziskav celo izhaja, da fleksibilnost zaposlovanja niti nima neposrednega vpliva na konkurenčnost gospodarstva. Primer za to je Nemčija, ki ima podobno raven zaščite delavcev, kot velja pri nas, pa gre za eno vodilnih svetovnih gospodarstev. Tudi sicer bi težko rekli, da je naša delovnopravna zakonodaja povsem toga. Fleksibilnost ni samo v lažjem odpuščanju delavcev, temveč tudi v različnih oblikah dela, v možnih okvirih odrejanja dela, urejanja delovnega časa, sistemu nagrajevanja ipd. Tu obstoječa zakonodaja omogoča dokaj širok nabor možnosti za delodajalce. Vprašanje je, ali jih ti dovolj (dobro) poznajo in ali so sploh pripravljeni vzpostaviti mehanizme za njihovo izrabo. Je pa na drugi strani urejanje delovnih razmerij pri nas v določeni meri zagotovo preveč in po nepotrebnem zbirokratizirano. Ravno administrativne ovire so ena glavnih ovir za večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

1. Zaposlovanje:

Pri zaposlovanju novih zaposlenih (v zasebnem sektorju seveda) zagotovo ni v prid fleksibilnosti oziroma vsaj olajševanju zaposlovanja dejstvo, da je treba vsako prosto delo objaviti (1. odstavek 25. člena Zakona o delovnih razmerjih - ZDR-1). Zakon določa še, da rok za prijavo ne sme biti krajši od treh delovnih dni, kar lahko v primeru vmesnega vikenda in praznikov pomeni tudi do 7 dni, ki morajo miniti, preden lahko delavec, ki je lahko že vnaprej izbran, prične z opravljanjem dela. Komu dejansko koristi javna objava in rok za prijavo, ni jasno. Delavcem zagotovo ne, če ima delodajalec že vnaprej izbranega kandidata (kar ne bi smelo biti sporno), saj je njihova prijava že vnaprej obsojena na neuspeh in jim daje zgolj lažno upanje ter generira slabo voljo. Delodajalci pa imajo poleg nepotrebnega odloga pričetka dela še sitnosti s sprejemanjem prijav (ki jih je lahko tudi več sto) in sporočanjem vsem prijavljenim, da niso bili izbrani (glej 1. odstavek 30. člena ZDR-1). Ta zadnja obveznost je v moderni dobi povsem odveč tudi v primeru, če delodajalci dejansko iščejo nov kader z javnim razpisom. Zakonodajalec bi lahko ponudil vsaj možnost, da delodajalci zaključek izbirnega postopka objavijo na svojih spletnih straneh (ali npr. na straneh Zavoda RS za zaposlovanje).

2. Oblika opravljanja dela

Zakonodaja omogoča široko paleto fleksibilnih oblik opravljanja dela: za določen čas, za krajši delovni čas, na domu, delo vodilnih delavcev, poslovodij in prokuristov, v omejenem obsegu tudi delo agencijskih delavcev, upokojencev in drugih pogodbenikov.

Članek je dostopen samo za naročnike!

Računovodska obravnava pogodb o gradbenih delih po MRS 11 – prihodki in odhodki po pogodbah o gradbenih delih

Vida Oderpiše: Vida Oder, univ. dipl. ekon., Preizkušena davčnica, Preizkušena računovodkinja

Mednarodni računovodski standard 11 – Pogodbe o gradbenih delih (v nadaljevanju MRS 11)(EU L 320/2008 do 95/2013) navaja, da pogodbeni prihodki obsegajo začetni znesek prihodkov, ki je dogovorjen v pogodbi, pa tudi spremembe v pogodbenem delu, terjatvah in spodbudah.

Spremembe v pogodbenem delu se nanašajo na odmik od pogodbeno določene količine dela. Spremembe lahko pomenijo povečanje ali zmanjšanje potrebne količine dela po pogodbi, kar vodi k povečanju oziroma zmanjšanju prihodkov.

Terjatev je znesek, ki ga hoče izvajalec dobiti od naročnika ali druge stranke kot povračilo za stroške, ki niso všteti v pogodbeno ceno.

Spodbudnine so dodatni zneski, ki jih naročnik plača izvajalcu, če le-ta doseže ali preseže določene standarde izvedbe.

Pogodbeni stroški morajo skladno z določili MRS 11.16 obsegati stroške, ki se neposredno nanašajo na posamezno pogodbo, stroške, ki jih je mogoče pripisati pogodbeni dejavnosti na splošno in jih razporediti na posamezno pogodbo, pa tudi druge stroške, s katerimi je možno bremeniti naročnika glede na pogodbena določila.

Pogodbeni prihodki

MRS 11.12 določa, da se pogodbeni prihodki merijo po pošteni vrednosti prejetih nadomestil ali terjatev. V času trajanja pogodbe prihaja do negotovosti, ki so odvisne od prihodnjih dogodkov. Ne glede na negotovosti je potrebno na koncu obračunskega obdobja čim bolj zanesljivo ugotoviti prihodke. Gre zzaa ocene, ki jih je potrebno ustrezno prilagajati, če se pojavijo kakšni pomembni dogodki, ali razrešijo negotovosti.

MRS 11.12 navaja sledeče spremembe, ki vplivajo na višino pogodbenih prihodkov iz obdobja v obdobje:

 • spremembe ali terjatve, ki povečujejo ali znižujejo pogodbene prihodke v obdobju, ki sledi tistemu, v katerem je bila pogodba sklenjena,
 • možnost povečanja prihodkov pri pogodbah s stalno ceno, če vsebujejo določbe o povečanju stroškov,
 • možnost zmanjšanja pogodbenih prihodkov zaradi pogodbenih kazni, če izvajalec zamuja z izpolnjevanjem pogodbenih del in so kazni pogodbeno določene,
 • povečanje števila enot pri pogodbi s stalno ceno na enoto proizvoda.

V pogodbene prihodke iz naslova sprememb, terjatev in spodbudnin je mogoče vključiti v prihodke le, če:

 • je verjetno, da bo naročnik odobril spremembo, sprejel terjatev oziroma je izpolnitev tako napredovala, da je verjetno, da bodo standardi izvedbe doseženi ali preseženi in
 • je znesek spremembe mogoče zanesljivo izmeriti, znesek terjatev oziroma spodbudnine pa zanesljivo oceniti.

Pogodbeni stroški

MRS 11 določa, katere stroške je možno razporediti na gradbeno pogodbo. Nedvomno je gradbeni pogodbi potrebno pripisati stroške, ki se neposredno nanašajo nanjo. MRS 11.17 med neposredne stroške uvršča predvsem:

 • stroške dela na gradbišču, tudi nadzora,
 • stroške materiala, uporabljenega za gradbena dela,
 • amortizacijo opredmetenih osnovnih sredstev, uporabljenih pri izvajanju pogodbe,
 • stroške prevoza opredmetenih osnovnih sredstev in materiala na gradbišče in z njega,
 • stroške najema naprav in opreme,
 • stroške konstruiranja in tehnične pomoči v zvezi s pogodbo,
 • ocenjene stroške popravljanja in jamstvenih del, tudi pričakovane stroške jamstva ter
 • terjatve do tretjih strank.

Gradbeni pogodbi se pripišejo tudi stroški, ki jih je mogoče pripisati pogodbeni dejavnosti na splošno. MRS 11.18 primeroma navaja sledeče:

 • zavarovalne premije,
 • stroške konstruiranja in tehnične pomoči, ki niso neposredno povezani s pogodbo,
 • splošne gradbene stroške, pa tudi
 • stroške izposojanja.

Obravnavani stroški se, skladno z MRS 11.18, razporejajo na gradbeno pogodbo na osnovi metod, ki so premišljene in praktične ter se dosledno uporabljajo pri vseh stroških s podobnimi lastnostmi. Izbrana metoda se mora uporabljati dosledno iz obdobja v obdobje.

Gradbeno pogodbo je mogoče obremeniti tudi z nekaterimi splošnimi stroški uprave in stroški razvijanja, vendar le, če na podlagi pogodbenih določb izrecno bremenijo naročnika (MRS 11.19).

MRS 11.20 našteva stroške, ki jih ni mogoče pripisati pogodbi o gradbenih delih. Takšni stroški so:

 • stroški uprave, katerih pokrivanje ni posebej predvideno v pogodbi,
 • stroški prodaje,
 • stroški raziskovanja in razvijanja, katerih pokrivanje ni posebej predvideno v pogodbi ter
 • amortizacija neizrabljenih opredmetenih osnovnih sredstev, ki se ne uporabljajo v okviru posamezne pogodbe.

Stroške, ki so povezani neposredno s pogodbo in so se pojavili pri sklepanju pogodbe, se lahko šteje med pogodbene stroške, če jih je mogoče ugotoviti posebej in jih zanesljivo oceniti. Seveda pa je razporeditev takšnih stroškov na pogodbo možna le, če obstaja verjetnost, da bo pogodba uveljavljena.

Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju FURS) je izvršilni organ, ki mora spoštovati zakone in ravnati v skladu z njimi. Vendar, ali je res vedno tako? Na to vprašanje si lahko vsak, ki ima količkaj opravka z FURS, odgovori sam. Bilo bi zanimivo narediti anketo med tistimi davčnimi zavezanci, ki so se pobliže spoznali z delom davčnega organa v davčnih pregledih. Iz izkušenj lahko povem, da inovativnost davčnega organa pri sprejemanju odločitev v teh postopkih skoraj že presega inovativnost davčnih zavezancev. Tako se v praksi med drugim srečujemo z različnimi odločitvami davčnega organa v tako rekoč identičnih primerih, kar pri davčnih zavezancih povzroča pravno nezanesljivost, zmedenost in nezadovoljstvo.

Pestrost odločanja davčnega organa v davčnih inšpekcijskih nadzorih potrjuje tudi primer, ki ga bomo na kratko opisali. Fizična oseba, edini družbenik in direktor družbe A, d. o. o., je v obdobju izvrševanja obeh funkcij s poslovnega računa dvigoval gotovino. Po nekaj letih je družbo prodal in takrat mu je prenehala tudi funkcija direktorja.

Davčni organ je uvedel davčni inšpekcijski nadzor pri tej fizični osebi in jo kot nekdanjega družbenika in direktorja družbe A, d. o. o., pozval k predložitvi listinskih dokazil o namenu porabe dvignjene gotovine. Ker ta ni imel zahtevanih listin, saj gre za poslovno dokumentacijo družbe in ne njegovo osebno dokumentacijo, ni mogel predložiti nobenih listinskih dokazov. Dejstvo, da gre za poslovno dokumentacijo družbe, s katero fizična oseba ne razpolaga niti nima dostopa do nje (novi lastnik deleža je vmes prodal svoj delež), je davčni organ popolnoma ignoriral. Ne le to, davčni organ je zavezancu celo očital, da je z nepredložitvijo dokumentacije onemogočil ugotovitev dejanskega stanja, ki je pomembno za obdavčenje. Na podlagi okoliščine, da ni nobenih dokumentov niti drugih dokazil, da je bila dvignjena gotovina porabljena za poslovanje družbe, je davčni organ »ugotovil«, da gotovina ni bila porabljena za poslovanje družbe. Na podlagi te ugotovitve je davčni organ odločil, da dvignjena sredstva predstavljajo drugi dohodek zavezanca. Vendar to še ni vse.

Višek v njegovi navedbi je, da ni res, da zavezanec ne more predložiti dokumentacije, saj je kot direktor bil odgovoren za poslovno dokumentacijo in kot tak imel možnost in dostop do nje in je z njo razpolagal. Vendar kako lahko predložiš dokumentacijo, ki je danes nimaš, ko jo od tebe zahteva davčni organ, do katere si pa imel dostop v preteklosti. A tudi takrat bi moral davčni organ poslati zahtevek za predložitev listin družbi, saj gre za njene listine in ne za direktorjeve.

Odločitev davčnega organa, da gre za druge dohodke, je nenavadna, saj je davčni zavezanec v času dvigov bil družbenik (in direktor) družbe, zato bi ta sredstva lahko predstavljala kvečjemu prikrito izplačilo dobička, nikakor pa ne druge dohodke. Zato se ne moremo strinjati s tako odločitvijo davčnega organa.

Vir: revija Denar – Nevenka Simić Mućunović

Zgodovinsko gledano se je posameznik pri plačevanju javnih dajatev odločal egoistično, tako da je stremel k cilju plačevati čim nižje davčne obveznosti. Danes ni nič drugače, še bolj pa to prihaja do izraza zaradi konkurenčnosti mednarodnega okolja in tehtanja občutka pravičnosti. Posameznik se namreč ne sprašuje zgolj to, koliko dajatev mora plačati, temveč tudi, kaj dobi v zameno za njihovo plačilo.
Kot že opisano, je bil s preteklim letom uveden poseben režim plačevanja davkov za posameznike, ki dosegajo dohodke iz dejavnosti, saj so le-ti lahko izbrali t. i. način ugotavljanja davčne osnove z normiranimi odhodki. Gre za način, ki visoko donosnim sektorjem prinaša pomembne davčne prihranke, saj je efektivna davčna stopnja sorazmerno nizka in bo z začetkom naslednjega leta znašala le 4 odstotke (računano na ustvarjene dohodke).

Ker gre v primerjavi z nekaterimi drugimi dohodki za zelo ugoden način obdavčevanja, se v praksi pojavlja težnja, da bi se tudi druge vrste dohodkov skušalo obdavčiti na zgoraj opisani način. Družbe se sprašujejo, če bi lahko po normirancih davčno ugodno izplačevali tudi plače zaposlenih, nagrade zaposlenih ali celo dobičke, ustvarjene pri rednem poslovanju.

Odgovor je načeloma kratek in jedrnat. Ne.

Pravni predpisi

Zakon o davčnem postopku s temeljnim načelom materialne resnice določa, da se predmet obdavčitve vrednoti po svoji gospodarski vsebini. To pomeni, da se transakcija obdavči v skladu z njeno resnično vsebino, ki jo je mogoče ugotoviti na podlagi njenih ekonomskih okoliščin in dejstev.

Z vidika obdavčitve navedeno pomeni, da je potrebno izplačilo dohodka vedno ustrezno vsebinsko opredeliti glede na njegovo vrsto, šele nato se lahko obdavči. V primerih, ko bi posamezni zavezanec želel z namenom pridobivanja davčne ugodnosti skleniti pravni posel, ki ne bi odražal dejanskega stanja, bi takšno ravnanje predstavljalo izogibanje plačevanja davkov (nezakonita davčna evazija). Davčni organ bi v skladu s 74. členom ZDavP-2 lahko v takšnem primeru odločil, da se odmeri davčna obveznost, kakršna bi nastala ob upoštevanju razmerij, nastalih na podlagi resničnih gospodarskih dogodkov, in ne na podlagi dogodkov, kot so bili evidentirani.

Prikrito delovno razmerje

V praksi se pojavlja vse več vprašanj, pod kakšnimi pogoji lahko samostojni podjetnik normiranec vstopi v poslovni proces naročnika, ne da bi se hkrati takšno razmerje lahko kvalificiralo kot delovno razmerje med delavcem in delodajalcem.

V zvezi z navedenim velja opozoriti, da je Finančna uprava RS izdala pojasnilo št. 4210-59/2014-2 01121-00 z dne 7. oktobra 2014, v katerem je izrecno poudarjeno, da je potrebno ločevati med samozaposlenimi in navidezno samozaposlenimi. Pri tem ni pomembno, če samozaposleni deluje neodvisno ali pa kot ekonomsko odvisna oseba v skladu z 213. členom Zakona o delovnih razmerjih, temveč je potrebno presojati, če gre za prikritega delavca oziroma osebo, ki svoje delo za delodajalca opravlja v razmerju, ki ima elemente delovnega razmerja.

Ko pride do presoje konkretnega primera, je torej potrebno preveriti, če pogodbeni pogoji nakazujejo na delovno razmerje, pri čemer je potrebno izhajati iz dejanskega stanja in ne zgolj opisa pogodbenih obveznosti v sklenjeni pogodbi. Če bi namreč naročnik z normirancem sklenil pogodbo o izvajanju storitev, v postopku davčnega nadzora pa bi se ugotovilo, da obstajajo elementi delovnega razmerja, bi davčni organ lahko izplačila prekvalificiral v dohodek iz delovnega razmerja in ga obremenil z vsemi pripadajočimi dajatvami iz naslova izplačila plač. Davčno breme bi nosil izplačevalec dohodka (naročnik).

Iz Zakona o delovnih razmerjih izhaja, da so elementi tega: prostovoljna vključitev v organiziran delovni proces delodajalca; delo za plačilo; osebno delo, ki se nepretrgoma opravlja po navodilih in pod nadzorom delodajalca. Zagotovo je pri normirancih vedno izpolnjen pogoj prostovoljne vključitve, kot pogoj osebnega dela za plačilo. Predmet presoje torej ostane dejstvo, če normiranec delo opravlja po navodilih in pod nadzorstvom delodajalca. Torej, če ima ali nima delavec »proste roke« pri določitvi načina opravljanja dela in pri izbiri materialov in sredstev, ki jih uporablja pri delu.

Vir: revija Denar – Domen Romih

V skladu s 64. členom Obligacijskega zakonika (OZ) (Uradni list RS, 83/2001 do 40/2007) (v nadaljevanju OZ) je ara nek znesek denarja ali kakšno drugo nadomestilo (lahko tudi stvar, predmet,ipd.), ki ga je ena stranka dala drugi stranki v znamenje, da je pogodba sklenjena. Pri izpolnitvi pogodbe se ara bodisi vrne ali pa všteje v izpolnitev obveznosti.

Pri tem OZ določa tudi načine ravnanja pogodbenih strank v različnih primerih (ne)izpolnitve pogodbe:

a) če gre za neizpolnitev pogodbe s strani pogodbene stranke, ki je aro dala (ponavadi je to kupec), sme druga stranka (prodajalec):

 • ali zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče,
 • povrnitev škode, kjer se ara všteva v odškodnino,
 • zadržati aro.

b) če gre za neizpolnitev pogodbe s strani stranke, ki je aro prejela – torej prodajalca, sme kupec:

 • zahtevati izpolnitev pogodbe, če je to še mogoče,
 • povrnitev škode in vrnitev are,
 • vrnitev dvojne are.

c) pri delni izpolnitvi obveznosti prodajalec ne sme obdržati are, temveč lahko zahteva:

 • izpolnitev ostanka obveznosti in povrnitev škode zaradi zamude, pri čemer se ara všteje v odškodnino,
 • povrnitev škode zaradi nepopolne izpolnitve, pri čemer se ara všteje v odškodnino.

V skladu s 67. členom OZ je lahko sestavni del pogodbe tudi odstopnina, kot pravica pogodbenih strank odstopiti od pogodbe, če le ta da odstopnino (skesnino). V praksi se pojavljajo naslednji primeri uporabe odstopnine:

 • če stranka, ki ima pravico odstopiti od pogodbe (upravičena stranka), izjavi drugi stranki, da bo dala odstopnino, ne more več zahtevati izpolnitve pogodbe, pri čemer mora dati odstopnino hkrati z izjavo o odstopu,
 • če pogodbeni stranki nista določili, do kdaj lahko upravičena stranka uresniči pravico odstopiti od pogodbe, lahko ta to stori vse dotlej, dokler ne poteče čas, določen za izpolnitev njene obveznosti.

Poseben primer je primer, ko upravičena stranka začne izpolnjevati svoje obveznosti iz pogodbe ali sprejemati izpolnitev od druge stranke, s čemer pravica odstopa od pogodbe preneha.

OZ v 68. členu obravnava tudi poseben primer obravnave are kot odstopnine in sicer se ara šteje za odstopnino, če je bila ob ari pogodbeno dogovorjena tudi pravica odstopiti od pogodbe in lahko vsaka stranka odstopi od pogodbe. Glede odstopa od pogodbe pa OZ določa:

 • če odstopi stranka, ki je aro dala (kupec), je ara izgubljena – torej ostane stranki, ki je aro prejela (prodajalec),
 • če odstopi stranka, ki je aro sprejela (prodajalec), mora stranki, ki je aro dala (kupcu) vrniti dvojni znesek are.

Vir: portal Tax-Fin-Lex

Namen prispevka je podati pogled na notranje poročanje po mestih odgovornosti, ki se v združbah oblikujejo kot eden od ukrepov za povečanje uspešnosti in učinkovitosti celotne združbe.

Zasnova mest odgovornosti vsebuje zahtevo, da so vsi deli združbe razdeljeni tako, da pripadajo nekemu mestu odgovornosti, ki je hkrati tudi mesto odločanja. Vsako mesto odgovornosti sme imeti le enega odgovornega poslovodnika. Mesta odgovornosti se lahko pojavljajo na vseh ravneh v združbah. Majhna združba je lahko eno samo mesto odgovornosti, v velikih združbah pa je lahko več mest odgovornosti (Turk et al., 2006, 258). Razlogov za oblikovanje mest odgovornosti je več:

 • zmanjševanje stroškov in doseganje večje uspešnosti združbe kot celote,
 • v večjih združbah je nujna decentralizacija, to pomeni, da se odgovornost za vsakdanje poslovne odločitve in vsakdanji nadzor prenese na nižje poslovodstvo, v ta namen pa se oblikujejo organizacijske enote kot mesta odgovornosti,
 • to omogoča vrhnjemu poslovodstvu, da se namesto z vsakdanjimi operativnimi odločitvami ukvarja s strategijo združbe.

Mesto odgovornosti je v SRS 16.21 opredeljeno kot: »mesto v hierarhičnem organizacijskem ustroju; zaseda ga nosilec odgovornosti, ki odgovarja ne samo za stroške, nastale na tem mestu odgovornosti, temveč tudi za stroške, nastale na podrejenih mestih odgovornosti«. V SRS 23.27 najdemo še naslednjo opredelitev mesta odgovornosti: »je v stopenjskem organizacijskem ustroju mesto, na katerem obstaja nosilec odgovornosti za tamkajšnje stroške, prihodke, poslovni izid ali dobičkonosnost. Nosilec odgovornosti na nadrejenem mestu odgovornosti in nosilci odgovornosti na podrejenih mestih odgovornosti so soodgovorni.«

SRS govorijo o štirih vrstah mest odgovornosti (SRS 23.30):

 • Stroškovno (odhodkovno) mesto odgovornosti je mesto odgovornosti, na katerem poslovodnik odloča in odgovarja znotraj svojih pooblastil samo v zvezi z uresničenimi stroški (odhodki);
 • Prihodkovno mesto odgovornosti: vodja odloča in odgovarja znotraj svojih pooblastil samo v zvezi z uresničenimi prihodki;
 • Dobičkovno mesto odgovornosti: poslovodnik odloča in odgovarja znotraj svojih pooblastil v zvezi z uresničenimi stroški, prihodki oziroma v zvezi z uresničenim poslovnim izidom;
 • Naložbeno mesto odgovornosti, kjer vodja odgovarja tako za uresničene stroške, prihodke, poslovni izid kot tudi v zvezi z uresničeno dobičkonosnostjo.

V novejši ameriški literaturi avtorji omenjajo le tri mesta odgovornosti: stroškovno, dobičkovno in naložbeno mesto odgovornosti. Razlog je v vse večji uporabi ABC metode3 pri razporejanju stroškov distribucije, marketinga in prodajnih aktivnostih, s tem pa se je utemeljenost obravnavanja enot v podjetju zgolj kot prihodkovnih mest odgovornosti v večini primerov močno zmanjšala. Večino prihodkovnih mest odgovornosti, ki izvajajo tudi marketinške in prodajne aktivnosti, je z uporabo sodobnih metod razporejanja stroškov možno obravnavati kot dobičkovna mesta odgovornosti4 (Kaplan in Atkinson, 1998, 295).

Pomemben del poslovodnega računovodstva je računovodstvo odgovornosti, ki je neposredno povezano s pripravo poročil po mestih odgovornosti. Ukvarja se s pripravo poročil o stroških (in prihodkih, kjer je to pomembno), ki so neposredno povezana z vodjem posameznega mesta odgovornosti in za katerega ta poročila pomenijo informacije, potrebne za sprejemanje vsakodnevnih poslovnih odločitev. V okviru računovodstva odgovornosti se določijo sodila, po katerih se ocenjuje uspešnost posameznega vodje na kateremkoli nivoju odločanja v združbi, vendar le v okviru tistih kategorij stroškov (in prihodkov), ki jih posamezni vodja tudi obvladuje, to pomeni, da na njihovo velikost lahko pri sprejemanju odločitev tudi vpliva. V decentraliziranih združbah je računovodstvo odgovornosti nujno, saj povezuje pravice do sprejemanja odločitev, ki jih ima neki vodja na nižji ravni odločanja, z odgovornostjo za rezultate, ki jih sprejete odločitve povzročajo. Računovodstvo odgovornosti uporabljamo tako v profitnih kot neprofitnih združbah. Profitne združbe težijo k maksimizaciji dobička, cilj neprofitnih združb pa je opraviti storitve kar najbolj učinkovito.

Vsi stroški in prihodki so na neki ravni podjetja obvladljivi, pri računovodstvu odgovornosti pa je pomembno vprašanje, ali je neki strošek ali prihodek obvladljiv na ravni mesta odgovornosti, s katerim je povezan. Strošek nekega mesta odgovornosti je obvladljiv, če ima vodja tega mesta odgovornosti moč nanj vplivati v določenem obračunskem obdobju. Iz tega kriterija sledi:

 • vsi stroški so obvladljivi za najvišji nivo poslovodenja v združbi, saj ima ta nivo najvišje pristojnosti odločanja;
 • bolj, ko se pomikamo po hierarhični lestvici odgovornosti vodij navzdol, manj stroškov je obvladljivih na posameznem nivoju odločanja, saj so pristojnosti teh vodij bistveno manjše.

V splošnem torej velja, da stroški, ki so nastali na neki ravni odločanja, pomenijo obvladljive stroške tega nivoja. Če pa so neki stroški nastali izven tega nivoja odločanja in so bili na tak ali drugačni način pripisani na obravnavano mesto odgovornosti, govorimo o neobvladljivih stroških tega mesta odgovornosti (Weygandt et al., 2010, 449).

Vir: revija Poslovodno računovodstvo – mag. Nataša Pustotnik

Sprejetju predloga zakona o ukrepih na področju pripravništva, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci opozicijske SDS, je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak naklonjena, a z nekaterimi popravki. Predlog, katerega namen je odprava volonterskega pripravništva, podpira tudi Mladi forum SD. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, je Kopač Mrakova na to temo že sklicala sestanek z vsemi ministrstvi, ki jih problematika zadeva in na katerem bo oblikovano skupno mnenje glede predloga zakona.

Spomnili so, da je ministrica že večkrat javno povedala, da ne podpira neplačanega pripravništva in se je tudi v okviru razprav na vladi že večkrat zavzela, da se to področje uredi. Ministrstvo je v zvezi s tem pripravilo tudi gradivo, na podlagi katerega je vlada že sprejela nekatere sklepe, med drugim da volonterskega pripravništva v javnem sektorju ne podpira.

Podporo predlogu SDS so izrazili tudi v Mladem forumu SD. "Čas je za ureditev tega področja in zagotovitev plačila vsem pripravnikom," so zapisali.

Menijo, da je predlog SDS dober in nujen za sistemsko ureditev pripravništev in odpravo volonterskih pripravništev tako v zasebnem kot javnem sektorju. Kot so opozorili, se ta namreč kljub navodilom vlade o odpravi pogodb o volonterskem pripravništvu za ministrstva, vladne službe in subjekte javnega sektorja še vedno pojavljajo.

Vlado in parlamentarne stranke pozivajo, naj podprejo predlog, "če že ministrstva sama ne morejo slediti sklepom vlade za pripravo sistemskih ukrepov, za katere je bil rok do 15. januarja".

Poslanci SDS so z namenom, da bi odpravili volontersko pripravništvo, 14. januarja v zakonodajni postopek vložili že tretji predlog zakonske rešitve. V predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva so dodali varovalko, po kateri bi bil v primeru, če vlada ne bi v roku sprejela politike na področju pripravništev za obdobje petih let, vsak volonterski pripravnik upravičen do denarnega nadomestila najmanj v višini minimalne plače.

Vir: STA

Ustavno sodišče je zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo pobudi društva izbrisanih za oceno ustavnosti več členov zakona o izbrisanih in zakona o povračilu škode izbrisanim. Po mnenju sodišča je neutemeljen očitek društva o pravni praznini, saj da zakon ne ureja položaja tistih izbrisanih, ki nimajo želje ali možnosti za vrnitev v Slovenijo.

Društvo izbrisanih prebivalcev Slovenije - združenje za človekove pravice je v pobudi opozorilo na pravno praznino, ker zakonodaja ne ureja vprašanja odprave posledic izbrisa za izbrisane osebe, ki niso ostale v Sloveniji in ki po več kot 20 letih od izbrisa nimajo bodisi želje bodisi realnih možnosti za vrnitev v Slovenijo, sta pa jim bili krivica in škoda z nezakonitim izbrisom prav tako povzročeni. Ustavno sodišče je pobudo v tem delu zavrnilo kot neutemeljeno. Kot so pojasnili, je sodišče že v eni od preteklih odločb vztrajalo pri izhodišču, da se status izbrisanim osebam vrne po postopku in pod pogoji, ki jih določi zakon in ki veljajo za vse izbrisane osebe enako.

Po mnenju pobudnika je zakon o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v RS med drugim sporen tudi, ker neenako obravnava otroke izbrisanih, rojene v tujini, v primerjavi z otroki izbrisanih, rojenimi v Sloveniji. Prav tako so prepričani, da je pogoj za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje, ki zahteva dejansko življenje v Sloveniji od rojstva, nesprejemljiv. Diskriminatorna je po mnenju društva tudi določba glede dovoljenja za stalno prebivanje in prijavljenega stalnega prebivališča za nazaj, ker ne omogoča izdaje posebne odločbe po uradni dolžnosti, temveč samo na njihovo prošnjo. Med drugim so pobudniki tudi prepričani, da je triletni rok za vlaganje prošenj za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje po tem zakonu v očitnem neskladju z 18-letno zamudo države pri odpravljanju posledic njenega nezakonitega ravnanja.

Po odločitvi ustavnega sodišča pobudnik v zvezi s temi določbami ne izkazuje pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti izpodbijanih določb, zato je ustavno sodišče njegovo pobudo v tem delu zavrglo. Kot pojasnjujejo, je pravni interes podan, če predpis ali splošni akt, katerega oceno pobudnik predlaga, neposredno posega v njegove pravice, pravne interese oziroma v njegov pravni položaj. Politične stranke, društva, zbornice in združenja ne morejo v konkretnem sporu svojih članov nastopati kot stranka ali stranski udeleženec, saj ne varujejo svojih pravic in pravnih interesov, pojasnjujejo v odločbi.

Ker pobudnik ne izkazuje pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti, je ustavno sodišče zavrglo tudi njegovo drugo pobudo, v kateri so izpodbujali več členov zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Po mnenju pobudnika je sicer ureditev v tem zakonu, ki omejuje sodno določeno odškodnino s trikratnikom denarne odškodnine, določene v upravnem postopku, tudi v nasprotju z načeli pravne države. Prav tako je zanj nesprejemljivo, da pri odškodnini ni razlikovanja med premoženjsko in nepremoženjsko škodo. V društvu pa so med drugim izpodbijali tudi omejitev kroga upravičencev do odškodnine samo na tiste osebe, ki so si doslej status uredile s pridobitvijo dovoljenja za stalno prebivanje ali s sprejemom v državljanstvo Slovenije, ne zajema pa tistih, ki prebivajo zunaj Slovenije in se vanjo ne želijo ali ne morejo vrniti.

Pravni zastopnik izbrisanih Matevž Krivic je v odzivu na navedeni odločitvi za Delo pojasnil, da je ustavno sodišče leta 2007 sprejelo skrajno sporen sklep, da ne bo več sprejemalo v obravnavo pobud za oceno (ne)ustavnosti zakonov, dokler prizadeti ne izčrpajo vseh upravnih in sodnih poti. "Tudi nekateri ustavni sodniki so to odločitev kot neustrezno strokovno že kritizirali, kljub temu pa so se neprijetni nalogi razsoditi o številnih neustavnostih obeh zakonov o izbrisanih zdaj spet čisto vsi soglasno izognili s sklicevanjem na to stališče," pravi Krivic. Po njegovem mnenju bo posledica teh odločitev "veliko število nepotrebnih upravnih in sodnih postopkov, preden bodo sporna vprašanja, ki so že zdaj povsem jasna, po nekaj letih končno le prišla pred ustavno sodišče".

Vir: STA

Novi predpisi:
Spremenjeni predpisi:
Novi predlogi zakonov:

Zakon meseca je ZAKON!

V mesecu JANUARJU je na portalu Tax-Fin-Lex za vse bralce TFL Glasnika brezplačno dostopen aktualen čistopis:

in vse njegove pretekle verzije.

Nekaj dejstev o zakonu:

Število novosti s področja ekologije:

EKO-LEX, od 21.1.2015 - 27.1.2015 PRAVNI VIRI
TEMATSKI SKLOP URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
EKO-LEX 2 novosti 7 novosti 1 novost 16 novosti 1 novost

V tem tednu izpostavljamo:

V tem tednu so uporabniki storitve Lex-Kliping prejemali obvestila o objavljenih novostih, ki so bile v obravnavi oz. postopku sprejemanja ali pa so bile ravnokar objavljene kot veljavne, glede na svoje izbrano pravno področje. Sumarno smo zabeležili naslednje število novosti:

Lex-kliping, od 21.1.2015 - 27.1.2015 PRAVNI VIRI
PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU 4 novosti 8 novosti 3 novosti 1 novost 14 novosti 17 novosti
2. UPRAVNO PRAVO 2 novosti 3 novosti 1 novost 5 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO 1 novost 3 novosti 2 novosti 2 novosti 4 novosti
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV 3 novosti 11 novosti 2 novosti 4 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE 4 novosti 11 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI 7 novosti 26 novosti 2 novosti 1 novost 11 novosti 3 novosti
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI 5 novosti 7 novosti 4 novosti 26 novosti 4 novosti
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA 2 novosti 3 novosti 3 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM 1 novost 1 novost 1 novost 1 novost 3 novosti
10. MEDNARODNI ODNOSI 4 novosti 1 novost 5 novosti
11. OBČINE 19 novosti

Če želite biti tudi vi vsak dan sproti seznanjeni, kaj je novega bodisi objavljenega v UL RS, UL EU, je v obravnavi na DZ ali v vladi ali je bil podan predlog s strani ministrstev, glede na vaše izbrano področje, ki ga želite spremljati, se naročite na storitev Lex-Kliping!

Ne pozabite na Koledar obveznosti za tekoči mesec, s povezavami na obrazce. V Seznamu seminarjev vas opozarjamo na vse razpisane aktualne seminarje. Novice pa ponujajo poglobljen komentar aktualnih dogodkov s številnimi povezavami na vsebinsko relevantne dokumente.

Prejšnje številke TFL Glasnika si lahko ogledate v Arhivu številk .