Dnevne zakonodajne novosti / 17. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Poslanci potrdili spremembo kazenskega zakonika
Tema dneva

DZ je z 48 glasovi za in 35 proti sprejel spremembo kazenskega zakonika, ki zvišuje kazni za organizatorje nezakonitih prehodov meje in za pomoč pri nezakonitem bivanju v Sloveniji. Spremembo so podprli v koaliciji in SNS, preostale poslanske skupine pa so ji nasprotovale. Predlog je vložil državni svet, v osnovni različici pa je predvideval, da bi se vsak nezakonit prehod meje opredelil kot kaznivo dejanje. Po opozorilih so nato na odboru za pravosodje sprejeli dopolnilo, po katerem novela zgolj zvišuje kazni za organizacijo in pomoč.(več)

Teršku premalo glasov za mesto ustavnega sodnika
DZ na tajnem glasovanju ni potrdil Andraža Terška za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti, za potrditev pa bi potreboval 46 glasov. Predsednik republike Borut Pahor bo tako moral ponoviti postopek izbire kandidatov za novega ustavnega sodnika.(več)

Noveli zakona o preprečevanju pranja denarja zelena luč
Zaradi opomina Evropske komisije, ker Slovenija ni prenesla pete evropske direktive o preprečevanju pranja denarja, je vlada pohitela s pripravo predloga novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Poslanci so poudarili pomembnost nadzora tega področja in predlog sprejeli s 53 glasovi za in nobenim proti.(več)

Vrhovno sodišče: ZDIJZ se ne nanaša na podatke v sodnih ali tožilskih spisih
Vrhovno sodišče je odločilo, da se zakon o dostopu do informacij javnega značaja ne nanaša na podatke v sodnih ali tožilskih spisih. Pri Informacijskem pooblaščencu ob tem poudarjajo, da je v demokratični družbi nadzor javnosti ključen za zakonito delovanje vseh organov javnih oblasti in po potrebi napovedujejo pobudo za zakonske spremembe.(več)

Predlog znižanja zahtev za prevoze določenih skupin otrok skozi drugo obravnavo
DZ je včeraj opravil drugo obravnavo novele zakona o pravilih cestnega prometa, s katero želijo predlagatelji omiliti zahteve, ko gre za prevoze določenih skupin otrok. Ker so v Levici za nadaljevanje obravnave napovedali dopolnila, bo DZ tretjo obravnavo predloga opravil v četrtek po glasovanjih.(več)

Konec zakonodajne poti za urejanje cepljenja in odpadne embalaže
Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih za ukinitev obveznega cepljenja ni bil deležen simpatij niti ene poslanske skupine. Da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, je menilo 80 poslancev. S tem se je zakonodajna pot tega predloga končala. Predlog DS za reševanje problema odpadne embalaže pa je postal brezpredmeten, ker je vlada nujen odvoz začasno uredila v protikoronski zakonodaji.(več)

DZ razrešil viceguvernerja Banke Slovenije Bošnjaka
Z mesta viceguvernerja Banke Slovenije je DZ s koncem julija s 83 glasovi za in nobenim proti razrešil Marka Bošnjaka. Ta je kot razlog za odstop navedel osebne razloge, odstop pa je sledil lanski ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je ravnal v nasprotju s pričakovano integriteto z neplačevanjem davkov pri oddajanju stanovanja.(več)

Lovcem dovoljenje za odstrel 115 medvedov
Lovske družine in upravljavci lovišč s posebnim namenom bodo lahko odstrelili 115 medvedov. Agencija RS za okolje (Arso) je namreč prejšnji teden izdala dovoljenje za odstrel, ki velja do konca septembra na več območjih v državi, ki so bila določena glede na lokalne povečane gostote medvedov in konfliktov, ki jih medvedi povzročajo.(več)

Bruselj sprožil več preiskav proti Applu
Evropska komisija je sprožila več preiskav proti ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple zaradi očitkov o kršitvah evropskih pravil o konkurenci. En niz preiskav se nanaša na pravila za ponujanje aplikacij prek platforme App Store, drug niz preiskav pa na pogoje uporabe mobilne denarnice Apple Pay.(več)

V EU ob odpiranju meja dogovor o aplikacijah za sledenje okužbam
Članice EU so ob nadaljnjem odpiranju meja pred poletno turistično sezono dosegle dogovor o interoperabilnosti aplikacij za sledenje okužbam z novim koronavirusom. Madžarski parlament je potrdil odpravo spornih izrednih razmer ob pandemiji, v Severni Makedoniji, kjer število okužb narašča, pa so jih uvedli za pripravo parlamentarnih volitev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o ugotovitvi, da je 221.j člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v neskladju z Ustavo
Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke
Odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji
Sklep o izvolitvi predsednika Državnega sveta v drugi polovici VI. mandata Državnega sveta
Sklep o razpisu volitev v svet Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in v svete območnih enot Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije v letu 2020
Uredba o določitvi zneska trošarine za energente
Uredba o izvajanju Programa ukrepov na področju čebelarstva v Republiki Sloveniji v letih 2020–2022
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 4/2020 - dopuščena revizija - dostop do informacij javnega značaja - podatki, ki pomenijo izjemo glede dostopa do informacij javnega značaja - državno tožil...
VSRS Sodba VIII Ips 77/2019 - stavkovni sporazum - policija - določitev plačnega razreda javnega uslužbenca - premestitev
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu za imenovanje članov Upravnega odbora Prešernovega sklada, EPA 1177-VIII
Poročilo k Predlogu za izvolitev sodnice ali sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije - brez osebnih podatkov, EPA 1192-VIII
Ostali dokumenti
Pogosta vprašanja in odgovori o turističnih bonih