8. maj 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Pljuvanje v lastno skledo

V Sloveniji so potrebni protikorupcijski ukrepi, so v odzivu na raziskavo svetovalnega podjetja Ernst & Young o korupciji v poslovnem svetu, v kateri je Slovenija zasedla neslavno prvo mesto, poudarili v Združenju Manager in Transparency International Slovenia - Društvu Integriteta. Direktor Združenja Manager Dejan Turk je opozoril na dejstvo, da je v anketi skoraj vsak slovenski menedžer menil, da je korupcija v Sloveniji huda ovira za posel.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je ocenila, da rezultati raziskave kažejo na eni strani, da "imamo nekatere resne težave in probleme, ki so sedaj postali očitni, od sistemske korupcije, mogoče nepopolnega obvladovanja korporativnega upravljanja in skladnosti v podjetju", drugi zorni kot pa je, da "smo Slovenci odlični v pljuvanju v lastno skledo in poveličevanju problemov, s katerimi se srečujemo".

DZ je spet preložil odločanje o vnosu fiskalnega pravila v ustavo. Poslanci so potrdili proceduralni predlog vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja, da se počaka na mnenje vlade in ključne elemente izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Sejo bo DZ nadaljeval dan po zaključku redne majske seje.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je pohvalil slovenske ukrepe za spodbujanje gospodarstva. Ob tem pa je namignil, da Slovenija še ni zunaj nevarnosti. Kot je povedal, je za napovedi, da se lahko država izogne mednarodni finančni pomoči, prezgodaj.

V EU ne potekajo nobeni pogovori o programu pomoči za Slovenijo, so povedali v Evropski komisiji v odzivu na pisanje FT o možnosti pomoči Sloveniji iz ESM. Možnosti postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij pa niso želeli komentirati, spomnili so le, da bo komisija o tem odločila 29. maja.

Stranka DeSUS ne podpira predloga, da bi se zvišala znižana stopnja DDV, strinja pa se z zvišanjem osnovne stopnje DDV, je po izredni seji izvršnega odbora stranke včeraj v Ljubljani povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec. Krizni davek se jim zdi pravična rešitev. Izredno sejo izvršnega odbora stranke so po Erjavčevih besedah sklicali, da bi preverili stališča, o katerih se je koalicija v ponedeljek dogovorila na Brdu pri Kranju.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 8.5.2013 - 8.5.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti   13 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO         2 novosti  
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         1 novost  
5. JAVNE FINANCE       1 novost 8 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI         7 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 9 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         4 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM       1 novost 2 novosti  
10. MEDNARODNI ODNOSI         3 novosti  
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex