Dnevne zakonodajne novosti / 5. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Bo državni svet rešil dodatek za delovno aktivnost?
Tema dneva

Državni svet bo danes odločal o morebitni vložitvi veta na novelo zakona socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost. Odložilni veto predlagajo v interesni skupini delojemalcev, kjer opozarjajo, da bodo najranljivejši pristali v še večji socialni stiski. Že sprejemanje novele so spremljali glasni pozivi nevladnih organizacij, naj DZ dodatka ne ukine. V primeru veta je ponovno izglasovanje zakona pod vprašajem, saj bi za moralo glasovati vsaj 46 poslancev, minuli teden pa jih je zakon podprlo le 34.(več)

LMŠ razmišlja o omilitvi fiskalnega pravila
V LMŠ ocenjujejo, da je prišel čas za omilitev fiskalnega pravila, ki ga je z namenom discipliniranja javne porabe sredi leta 2015 sprejel DZ. "Večina evropskih držav rahlja fiskalno pravilo, mi pa vztrajamo pri nečem, kar nas zavira pri razvoju," je novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.(več)

Za prilagajanje na podnebne spremembe predvidenih 184 milijonov evrov
Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo dalo odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v prihodnjem letu. Zainteresirana javnost lahko pripombe posreduje do 30. novembra. Prihodnje leto bo za ukrepe blaženja podnebnih sprememb in prilagajanja nanje na voljo 184 milijonov evrov sredstev.(več)

LMŠ partnerjem poslala predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja
V LMŠ so predlog zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga pripravili z ministrstvom za zdravje, poslali koalicijskim partnerjem in Levici. Predlog bo romal še na ESS, konec decembra ali v začetku januarja pa bi ga lahko vložili v parlamentarni postopek, je dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.(več)

SDH brez podrobnosti glede zamenjave uprave Petrola
Slovenski državni holding (SDH) je vladi včeraj na njeno zahtevo posredoval pojasnila glede nedavne sporazumne zamenjave uprave Petrola, v katerih pa je le ponovil že znane informacije. Ker ocenjuje, da te delničarjem ne razkrivajo dovolj podatkov o okoliščinah predčasnega prenehanja mandatov, namerava do konca tedna sklicati skupščino Petrola.(več)

Na ustanovitev pokrajin veliko različnih pogledov
Predstavniki politike in stroke so bili na včerajšnjem posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju naklonjeni ustanovitvi pokrajin. Predlagana teritorialna členitev pa sproža nekatere pomisleke, slišati je bilo tudi, da bi morali sočasno z območji pokrajin doreči vprašanje njihovih pristojnosti in financiranja.(več)

Župani in vlada z delovno skupino za obvladovanje vplivov migracij
Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj sprejel župane objemnih občin, ki so mu predstavili pobudo za zmanjšanje negativnih posledic nezakonitih migracij na življenje obmejnih prebivalcev. Dogovorili so se, da bodo oblikovali delovno skupino, ki bo pripravila sistemske rešitve za obvladovanje vplivov migracij in izboljšanje življenja ljudi ob meji.(več)

LMŠ bi z zaostritvijo pogojev kreditiranja še počakala
V poslanski skupini LMŠ Banko Slovenije pozivajo, naj strožje pogoje podeljevanja stanovanjskih posojil spremeni zgolj v priporočila oz. z njimi počaka do sprejema novega stanovanjskega zakona. V tem času bi namreč omogočili jamstva za najem stanovanjskih posojil tistim, ki zaradi oblike zaposlitve ali višine dohodka ne morejo sami do njih.(več)

Mariborska občina po najdenih bombah v spremembe pravil pri gradnji
Mariborska občina se bo po uspešno odstranjenih dveh letalskih bombah lotila priprave natančnejšega načrta ukrepanja za podobne primere. Na območju mesta se namreč po nekaterih ocenah še vedno nahaja okoli 200 neeksplodiranih bomb, zato so napovedali tudi spremembo odloka, ki bo investitorjem pred gradnjami zapovedal predhodne raziskave terena.(več)

Ženske v EU zaslužijo 16 odstotkov manj od moških
Ob včerajšnjem evropskem dnevu enakega plačila je bilo tudi tokrat slišati poziv, da se plačna vrzel med spoloma končno zapre. Ženske v EU v povprečju na uro zaslužijo 16 odstotkov bruto manj od moških, kar dejansko pomeni, da vsako leto v primerjavi z moškimi dva meseca delajo zastonj.(več)