Dnevne zakonodajne novosti / 8. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Resolucija o podnebni strategiji za podnebno nevtralnost do 2050
Tema dneva

Okoljsko ministrstvo je za vladno obravnavo pripravilo predlog resolucije o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050. Ta med drugim navaja, da bo Slovenija do leta 2050 podnebno nevtralna in odporna na podnebne spremembe, kakovost in varnost življenja pa bosta visoki. Več kot 100 strani obsegajoč predlog med drugim predvideva, da bo Slovenija izpuste toplogrednih plinov do leta 2050 glede na leto 2005 zmanjšala za od 80 do 90 odstotkov. Gre sicer za strateški dokument, ki ne vsebuje konkretnih ukrepov.(več)

Ministrstvo bi razširilo možnost ponovne uvedbe obveznega služenja vojske
V vladnih gradivih v obravnavi je objavljen predlog novele zakona o vojaški dolžnosti. Ta prinaša ukrepe, ki bi po navedbah ministrstva za obrambo omogočili dolgoročno stabilno popolnjevanje vseh struktur Slovenske vojske (SV) in doseganje njenega načrtovanega obsega. Dopolnjen je tudi seznam razmer, ko se lahko uvede obvezno služenje.(več)

Vlada danes tudi o spremembi semaforja ukrepov in o šolanju v prihodnje
Vlada bo danes predvidoma odločala o spremembah vladnega semaforja sproščanja ukrepov, ki jih predlaga svetovalna skupina za covid-19, ter o poteku šolanja po 12. aprilu, ko naj bi se končali strožji omejitveni ukrepi zaprtja države.(več)

O neizločitvi ustavnega sodnika Čeferina še ESČP
Evropsko sodišče za človekove pravice je sprejelo v obravnavo pritožbo zoper Slovenijo zaradi domnevne kršitve pravice do poštenega sojenja, so za STA potrdili na državnem odvetništvu. Podrobnosti za zdaj ne komentirajo. Gre za primer, ko je ustavni sodnik Rok Čeferin sodeloval pri dopisnem odločanju o zadevi, v kateri bi moral biti izločen.(več)

Nevladne organizacije pozivajo k zaostritvi alkoholne politike
Nevladne organizacije s področja javnega zdravja so ob svetovnem dnevu zdravja pozvale k zaostritvi po njihovi oceni preblage alkoholne politike. Med drugim predlagajo povišanje trošarin na alkoholne pijače, popolno prepoved oglaševanja ter uvedbo licenciranja prodajaln in gostinskih lokalov za prodajo alkohola, so sporočili.(več)

Najnižja pokojnina določena malenkost nad 260 evrov
Svet pokojninskega zavoda je na korespondenčni seji sprejel sklep, po katerem najnižja pokojnina, uveljavljena letos, od 1. januarja znaša 260,61 evra. Nadomestila za invalidnost, nastalo letos, pa se od letošnjega januarja odmerijo najmanj od osnove v višini 563,86 evra, so sporočili s pokojninskega zavoda.(več)

Na spletnem pogovoru poudarili nujnost sistemskih virov na stanovanjskem področju
Brez pomoči države in sistemskih virov ne bomo naredili koraka naprej na stanovanjskem področju, so poudarili sogovorniki na včerajšnjem spletnem pogovoru, ki ga je vodila evropska poslanka in predsednica SD Tanja Fajon. Ob tem je napovedala vložitev zakonskega predloga za obsežna vlaganja v gradnjo javnih najemnih stanovanj.(več)

AI v poročilu o napadih na človekove pravice pod krinko boja proti pandemiji
Amnesty International (AI) v letnem poročilu za leto 2020 ugotavlja, da pandemija covida-19 razkriva izjemno sistemsko neenakost po vsem svetu in da so jo svetovni voditelji izkoristili za intenziviranje napadov na človekove pravice. Tudi v Sloveniji je prihajalo do napadov na človekove pravice pod pretvezo boja proti covidu-19, izhaja iz poročila.(več)

V EU posvetovanje o promociji kmetijsko-živilskih proizvodov
Evropska komisija je odprla javno posvetovanje o promocijski politiki kmetijstva in živilske industrije, ki se soočata s čedalje bolj konkurenčnim svetovnim trgom. Namen je povečati prispevek promocije k trajnostni proizvodnji in potrošnji ter jo uskladiti s prehodom na bolj rastlinsko prehrano. Sodelovati je mogoče do 23. junija.(več)

V primeru Primskovo pravnomočno obsojena Kordeževa pomagača
Višje sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v ponovljenem sojenju nekdanji finančnici Merkurja Janji Krašovec in nekdanjemu direktorju družbe Kograd Igem Otu Brglezu zaradi pomoči pri preprodaji trgovskega centra Primskovo. Okrožno sodišče je lani izreklo enake kazni kot prvič, višje sodišče pa je to potrdilo, piše Delo.(več)