Dnevne zakonodajne novosti / 15. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za marec 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu marcu 2020. V prvem mesecu epidemije novega koronavirusa je začelo veljati ali se uporabljati kar 152 predpisov, 32 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se jih je 71. Tako je na zadnji dan marca veljalo 865 zakonov in 20.291 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ustavno sodišče o prepovedi gibanja zunaj občin
Ustavno sodišče bo jutri začelo obravnavo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti vladnega odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah ter prepovedi gibanja zunaj občin, so za STA potrdili na ustavnem sodišču. Pobudnika ocene ustavnosti za zdaj ne razkrivajo.(več)

V trgovinah, lekarnah in poštah po novem obvezno razkuževanje rok
Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, je začel veljati z današnjim dnem.(več)

ZZZS bo začasno prevzel strošek vseh bolniških odsotnosti
ZZZS bo skladno s protikoronskim zakonom kril nadomestila za bolniško odsotnost od prvega dneva odsotnosti zaradi katerekoli bolezni, ne le covida-19. Prvi mesec bolniške odsotnosti so doslej krili delodajalci. Zavod bo nadomestilo za prvi mesec kril od uveljavitve zakona 11. aprila do 31. maja, predvidena pa je možnost podaljšanja ukrepa.(več)

V treh dneh 1154 vlog za čakanje na delo
Zavod RS za zaposlovanje je od sobote, ko je v veljavo stopil prvi protikoronski zakon, do vključno ponedeljka prejel 1154 vlog delodajalcev za koriščenje instituta čakanja zaposlenih na delo. Pred tem so delodajalci vloge za uporabo te možnosti oddajali po manj ugodnem interventnem zakonu. Teh je bilo skupaj 8441. Podatki so sicer še neuradni.(več)

Prvi manjši paket sproščanja omejitev morda že v ponedeljek
Prvi manjši paket sproščanja omejitev zaradi epidemije novega koronavirusa bi lahko odvisno od dogodkov morda uveljavili v ponedeljek, je povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović. Gre predvsem za nekatere trgovine in storitve, pričakujemo pa lahko morda tudi delno sprostitev omejitev gibanja med občinami in izvajanja nekaterih športov.(več)

Inšpektorat opozarja pred neupravičenim odpuščanjem tujih delavcev
V času epidemije novega koronavirusa prihajajo informacije o domnevno neupravičenih prekinitvah delovnega razmerja tujcem, opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo. Do prekinitev naj bi poleg tega prihajalo mimo predpisanih postopkov - kar prek oglasne deske.(več)

Za razbremenitev Eko sklada potrebna sprememba zakonodaje
Eko sklad je ob porastu zanimanja za nepovratne spodbude in kredite s strani občanov, podjetij in občin sprejel številne ukrepe, za še večjo razbremenitev in poenostavitev dela pa bo po oceni okoljskega ministrstva potrebna sprememba zakonodaje. Ob razmerah zaradi novega koronavirusa so tako zamude neizbežne.(več)

Svet EU potrdil mobilnostni paket
Svet EU je prejšnji teden potrdil reformo evropskega sektorja cestnih prevozov, znano pod izrazom mobilnostni paket. Nova pravila naj bi izboljšala delovne pogoje za voznike tovornjakov, kar bo po navedbah sveta pripomoglo tudi k izboljšanju prometne varnosti. Lažje naj bi bilo tudi izvajanje čezmejnih storitev, so sporočili.(več)

Bruselj s smernicami za ravnanje z odpadki v času koronavirusa
Evropska komisija je objavila smernice za upravljanje z gospodinjskimi odpadki in za ravnanje z odpadki iz zdravstvenih ustanov v času epidemije covida-19. Med drugim je izpostavila primere dobre prakse, ki se nanašajo na varovanje zdravja delavcev v komunalnih podjetjih, pa tudi na evropska sredstva, ki so na voljo za področje ravnanja z odpadki.(več)