Dnevne zakonodajne novosti / 25. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Prvega septembra vsi v šolo po modelu B
Tema dneva

Zaenkrat velja, da se 1. septembra v šolske klopi vračajo vsi učenci in dijaki ob doslednem upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim kronavirusom. Ravnatelji so zadovoljni in se pripravljajo na izvedbo pouka po t. i. modelu B. Če se bo epidemiološka slika bistveno poslabšala, sledi drugačna ocena in z njo začetek po drugih scenarijih. Novost v letošnjem šolskem letu so pa tudi brezplačna učna gradiva za tretješolce. Lani so namreč brezplačne učbenike in delovne zvezke dobili le učenci prvih in drugih razredov.(več)

Cigler Kralj: Nagibam se k umiku čakanja na delo, a ne za vsako ceno
Vlada intenzivno preučuje, ali podaljšati ukrep subvencioniranja čakanja na delo na september ali ne, končna odločitev pa bo padla v četrtek, je v intervjuju za STA dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Sam se nagiba k temu, da bi čim večji del gospodarstva usmerili na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnika, a ne želi prehitevati.(več)

Zaposleni v karanteni zaradi obiska Hrvaške brez pravice do nadomestila
Potem ko je Slovenija Hrvaško umestila na rdeč seznam, kar pomeni, da prehajanje južne meje odslej brez karantene ne bo več mogoče, ni odveč opozorilo, da delavec v tem primeru praviloma ne bo upravičen do nadomestila plače. Zavod RS za zaposlovanje je sicer doslej skupaj prejel 1780 vlog za povračila nadomestil plače zaradi karantene za 3209 oseb.(več)

Sloveniji se v okviru sheme Sure obeta želena finančna podpora
Evropska komisija bo Svetu EU predlagala, naj v okviru instrumenta Sure 15 članicam EU odobri skupno 81,4 milijarde evrov posojil. Slovenija bi po predlogu prejela 1,1 milijarde evrov, za kolikor je tudi zaprosila. Sredstva bodo namenjena pomoči pri zaščiti delovnih mest in delavcev ob pandemiji koronavirusne bolezni.(več)

Levica predlaga razpis referenduma o vojaških investicijah za 780 milijonov evrov
Levica predlaga posvetovalni referendum o vprašanju vojaških investicij za 780 milijonov evrov, kar v prihodnjih šestih letih predvideva vladni predlog zakona. Slovenija ni niti najmanj vojaško ogrožena in nima razloga za večanje sredstev za vojsko, pač pa je ogrožena zdravstveno, gospodarsko in razvojno, menijo v Levici.(več)

Ministrstvo za finance: Prispevek za dolgotrajno oskrbo ni bil usklajevan
Na ministrstvu za finance pravijo, da se ministrstvo za zdravje z ministrom Andrejem Šircljem ni usklajevalo niti uskladilo glede predlagane rešitve v besedilu zakona o dolgotrajni oskrbi, ki predvideva prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini 1,47 odstotka. Šircelj je sicer dan pred predstavitvijo zakona zatrdil, da novega davka ne bo.(več)

Še teden dni za doplačilo dohodnine iz tretjega svežnja
Konec meseca se izteče rok za doplačilo dohodnine za tiste davčne zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli z datumom odpreme 30. junij in imajo doplačilo dohodnine. Zavezancem, ki so v roku, do konca julija, zoper informativni izračun vložili ugovor, zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, je včeraj sporočil Furs.(več)

Zaradi covida-19 znaten upad tujih sezonskih delavcev v kmetijstvu
Slovenija ima v sezoni v kmetijstvu že vrsto let težave z delovno silo. V preteklosti so kmetje pomanjkanje reševali s tujimi delavci, letos pa se pri tem zapleta zaradi covida-19. Spomladi so bile meje zaprte, zdaj pa so mnoge države na rdečem seznamu, tako da morajo delavci iz njih v Sloveniji najprej v karanteno. Upad tujcev je zato znaten.(več)

Kolenc dokončno oproščen očitkov odgovornosti za balonarsko nesrečo
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva in potrdilo sodbo okrožnega sodišča iz novembra 2018, ki je balonarja Mira Kolenca oprostila očitkov odgovornosti za padec balona na Ljubljanskem barju avgusta 2012, v katerem je umrlo šest udeležencev poleta, 25 pa je bilo poškodovanih, so poročale Slovenske novice.(več)