Dnevne zakonodajne novosti / 2. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zagovornik načela enakosti s priporočilom o vrnitvi v šole vseh učencev s posebnimi potrebami
Tema dneva

Zagovornik načela enakosti je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport priporočil, naj zagotovi izvajanje izobraževanja neposredno v šolah za vse otroke s posebnimi potrebami, in ne samo za tiste, ki se izobražujejo v šolah s prilagojenim programom in specializiranih zavodih. Ustavno sodišče je namreč decembra lani s sklepom odločilo, da se prepoved zbiranja v vzgojno-izobraževalnih zavodih zadrži v delu, "kadar se uporablja za šole in vzgojno-izobraževalne zavode za otroke s posebnimi potrebami".(več)

Del opozicije bo vložil predlog za ustavno obtožbo predsednika vlade
Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB bodo v skladu z napovedjo danes vložile predlog državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. Kot je že pred dnevi povedal prvak LMŠ Marjan Šarec, mu med drugim očitajo "opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv, uničevanje STA in poseganje v tožilstvo".(več)

Zagovornik načela enakosti opozoril na potencialno neenako obravnavo pri omejitvi izstopa iz države
Zagovornik načela enakosti je vlado pozval, naj se pri cepljenju proti covidu-19 zagotovi spoštovanje pravice do enake obravnave ne glede na kraj bivanja. Glede odloka, ki omejuje pravico do izstopa iz države, pa je opozoril na potencialno slabšo obravnavo tistih, ki nimajo dostopa do cepiva ali niso preboleli koronavirusa oz. glede na poreklo.(več)

Rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila predlagane v dopolnitvi protikoronskega zakona
Vlada predlaga dopolnitev šestega protikoronskega zakona s podaljšanjem možnosti moratorijev na bančna posojila. Po njej bi se nekaterim kategorijam posojilojemalcev omogočil dodaten odlog plačila posojilnih obveznosti do konca letošnjega leta. Vlada predlaga sprejetje sprememb po nujnem postopku.(več)

Sindikati za javni sektor za letos predlagajo regres v višini 1300 evrov
Sindikati javnega sektorja predlagajo, da se regres za letni dopust za letos določi v višini 1300 evrov. S predlogom so včeraj na pogajanjih seznanil vladno stran. Predstavili so ji tudi svoj predlog glede odpravljanja varčevalnih ukrepov. Naslednjič se predvidoma sestanejo 12. aprila, ko naj bi vladna stran odgovorila na njihove predloge.(več)

Na ministrstvu za delo opozarjajo na možne oblike pomoči v primeru stiske v času epidemije
Ker že dlje časa trajajoča epidemija prinaša številne negotovosti, strah in stiske pri družinah in posameznikih, ki jih lahko 11-dnevno zaprtje javnega življenja še poglobi, na ministrstvu za delo opozarjajo na oblike pomoči, ki jih nudijo centri za socialno delo, pa tudi druge oblike pomoči, kot so telefoni za pomoč v stiski.(več)

Ukom vztraja pri neplačilu javne službe STA
Vladni urad za komuniciranje (Ukom) vztraja, da je "moral zavrniti" tudi februarski zahtevek Slovenske tiskovne agencije (STA) za izplačilo nadomestila za javno službo, saj med njimi in agencijo ni sklenjene pogodbe o financiranju.(več)

Veljati začela spremenjena strategija cepljenja proti covidu-19
Včeraj so začele veljati spremembe strategije cepljenja proti covidu-19, ki jih je vlada sprejela prejšnji teden. S spremembami se je nekoliko spremenil vrstni red prednostnih skupin za cepljenje, prav tako bodo začeli uporabljati cepivo AstraZenece tudi pri starejših od 65 let.(več)

Po raziskavi NIJZ upada upoštevanje večine protikoronskih ukrepov
V zadnjih dveh delih raziskave NIJZ o vplivu pandemije covida-19 na življenje ljudi upada upoštevanje večine ukrepov za preprečitev prenosa okužbe. Najnižji doslej pa je delež tistih, ki menijo, da lahko cepivo pripomore k zajezitvi pandemije. K temu je verjetno prispevala tudi začasna ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece, navajajo v poročilu.(več)

WHO: Pandemija v Evropi hujša kot pred tem več mesecev, cepljenje nesprejemljivo počasno
V minulem tednu je bila večina evropskih držav priča hitrejšemu širjenju covida-19, potrjenih je bilo skupno 1,6 milijona novih primerov in skoraj 24.000 smrti, svari Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zato poziva k nujni takojšnji pospešitvi cepljenja, a obenem poudarja, da moramo vsaj zaenkrat tudi ohraniti stroge zajezitvene ukrepe.(več)