Dnevne zakonodajne novosti / 29. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Odbor DZ podprl dopolnitve pokojninskega zakona
Tema dneva

Odbor DZ za delo je včeraj na nujni seji obravnaval predlog Levice o dopolnitvi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Stranke z izjemo koalicijskih SDS, NSi in SMC so podprle dopolnila in zakon, s katerim so v Levici predlagali, da se obdobje prostovoljne vključitve v zavarovanje po 1. januarju 2013 šteje v pokojninsko dobo brez dokupa. V Levici so z dopolnili predlagali še, da se vsem, ki so bili oškodovani, na novo odmeri višjo starostno pokojnino oz. starostno pokojnino namesto predčasne.(več)

Vlada na seji o nadzornem svetu RTV in nakupu cepiva Janssen
Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim sprejela sklep o razrešitvi Matjaža Medveda in Petra Majerja kot predstavnikov ustanovitelja v nadzornem svetu RTV Slovenija. Na njuni mesti je imenovala Antona Tomažiča in Milenka Ziherla. Sprejela pa je tudi predlog za nabavo dodatnih 100.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 Janssen, in sicer od Madžarske.(več)

Agencija za varstvo konkurence kritična do predlaganih sprememb v lekarniški dejavnosti
Agencija za varstvo konkurence je kritična do predlagane novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki jo je vložila SMC. Po njihovem mnenju predlagane spremembe niso dovolj argumentirane in ne temeljijo na poglobljeni analizi. Ob tem opozarjajo, da se je treba sprememb lotevati s skrbnim premislekom in z analizo pričakovanih učinkov sprememb na trgu.(več)

V času covida-19 več pritožb glede dostopa do informacij javnega značaja
Pri informacijskem pooblaščencu so ob svetovnem dnevu dostopa do informacij poudarili, da bi zaradi posebne družbene vloge medijev moralo biti njihovo delovanje v času epidemije okrepljeno, pogoji za njihovo delovanje pa lažji. A statistika pritožbenih postopkov pred informacijskim pooblaščencem kaže ravno obraten trend, navajajo.(več)

Svet EU odobril rezervo za prilagoditev na brexit, Sloveniji skoraj pet milijonov evrov
Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je včeraj dokončno odobril sklad, ki bo članicam pomagal pri spopadanju z negativnimi posledicami brexita. Največ sredstev iz sklada v skupni vrednosti pet milijard evrov naj bi prejele Irska, Nizozemska in Francija. Slovenija naj bi prejela 4,8 milijona evrov.(več)

Davčni dolg lani upadel za 15,4 odstotka
Davčni dolg za vse blagajne javnega financiranja je na zadnji dan lanskega leta znašal 998 milijonov evrov, kar pomeni, da se je lani znižal za 182 milijonov evrov oz. 15,4 odstotka, izhaja iz poročila Finančne uprave RS (Furs) o stanju in gibanju davčnega dolga. Poročilo je včeraj obravnaval vladni odbor za gospodarstvo.(več)

Tožilstvo vložilo obtožni predlog zaradi decembrskega zapisa v Demokraciji
Tožilstvo je junija na Okrajno sodišče v Ljubljani zoper dve fizični osebi vložilo obtožni predlog zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v zapisu z naslovom Presežki 5, ki je bil v reviji Demokracija objavljen decembra lani. Tudi zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je bil zapis diskriminatoren na način, ki ga zakon o varstvu pred diskriminacijo specifično prepoveduje.(več)

Ustavno sodišče jutri o pogoju PC v državni upravi
Ustavno sodišče bo jutri na seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), je razvidno iz dnevnega reda seje, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča.(več)

Evropsko računsko sodišče: S politikami EU ni mogoče zagotoviti, da bi kmetje vodo uporabljali trajnostno
S politikami EU ni mogoče zagotoviti, da bi kmetje vodo uporabljali trajnostno, v posebnem poročilu ugotavlja evropsko računsko sodišče. Pri tem dodaja, da je kmetom v okviru vodne politike EU na voljo preveč izjem, ki ovirajo prizadevanja za zagotavljanje ustrezne rabe vode.(več)

Bruselj v primeru dieselgate VW pozval k izplačilu nadomestila vsem potrošnikom v EU
Evropska komisija in organi EU za varstvo potrošnikov so Volkswagen pozvali, da v povezavi z afero dieselgate plača nadomestilo vsem potrošnikom v EU, tudi tistim, ki prebivajo izven Nemčije. "Volkswagnove poslovne prakse glede trženja dizelskih avtomobilov, opremljenih z nedovoljenimi sistemi, kršijo zakonodajo EU o varstvu potrošnikov," so jasni.(več)