Dnevne zakonodajne novosti / 15. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
ESČP: Razlaščenci niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva
Tema dneva

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je glede bančne sanacije presodilo, da pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva. To je jeseni 2016 ugotovilo tudi ustavno sodišče, a tisti, ki so jih takratni postopki prizadeli, še vedno nimajo zagotovljenega ustreznega pravnega varstva. ESČP se sicer ni spuščalo v podrobnosti pravnega sredstva iz leta 2019 sprejetega ZPSVIKOB, ker je ta zakon trenutno v postopku ocene ustavnosti pred ustavnim sodiščem.(več)

Brez pogoja PCT le v živilsko trgovino ali lekarno
V veljavo so stopile obsežne spremembe ukrepov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja. V zadnjem trenutku pa je vlada sinoči dodala še izjemo za oskrbo na bencinskih servisih za osebe, ki opravljajo naloge v mednarodnem prevozu in državo zapustijo v 12 urah.(več)

Izpolnjevanje pogoja PCT bodo preverjala tudi sodišča
Pogoj PCT odslej velja tudi na sodiščih, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oz. prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, so opozorili na vrhovnem sodišču. Pravna mreža za varstvo demokracije ob tem ocenjuje, da taka razlaga prekomerno posega v pravico do poštenega sojenja.(več)

DZ za tretjo obravnavo pripravil zakon o zagotavljanju sredstev za naložbe v zdravstvu
DZ je za tretjo obravnavo pripravil predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Z 79 glasovi za in enim proti so sprejeli edino dopolnilo, s katerim je del opozicijskih poslancev predlagal višja sredstva za primarno raven. O sprejemu zakona bodo poslanci odločali na naslednji seji DZ.(več)

Novela zakona o tujcih sklenila zakonodajno pot
Zakonodajno pot je na izredni seji DZ sklenil predlog dopolnitve zakona o tujcih, s katerim bi opozicijski poslanci odpravili po njihovi oceni zaostrene finančne pogoje za tuje študente. Predlog ni prepričal že matičnega odbora, predstavitev stališč poslanskih skupin pa je pokazala na nasprotujoča si razumevanja predloga.(več)

V DS o prenosu direktive o avtorskih pravicah v slovensko zakonodajo
V državnem svetu so v sodelovanju z Inštitutom za avtorsko pravo pripravili posvet o prenosu direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu in direktive o retransmisiji v našo zakonodajo. Posveta so se udeležili strokovnjaki, ki so med drugim spregovorili o tem, kaj zamuda pomeni in kako bi morali biti direktivi preneseni.(več)

Tik pred zdajci nov zamik začetka delovanja urada za demografijo
Vlada je včeraj na dopisni seji znova prestavila datum začetka delovanja vladnega urada za demografijo, tokrat le za mesec dni, na 15. oktober. Po julija sprejetem odloku bi moral urad namreč zaživeti danes.(več)

SD, SAB in NeP zahtevajo razpravo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in DSO
Poslanci poslanskih skupin SD, SAB in NeP so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo o zdravem zraku v šolah, bolnišnicah in domovih za starejše. Poslanec SD Dejan Židan je v izjavi za medije dejal, da prezračevanje ne pomeni samo odpiranja oken, ampak čiščenje zraka in zamenjavo zraka vsaj sedemkrat na uro s svežim zrakom.(več)

Evropsko tožilstvo doslej sprožilo 300 preiskav
Evropsko javno tožilstvo EPPO je v prvih stotih dneh svojega delovanja sprožilo 300 preiskav. V zadevah, ki jih preiskujejo, je po oceni EPPO nastalo za 4,5 milijarde evrov škode za proračun Evropske unije. V evropskem tožilstvu sodeluje tudi Slovenija, ki pa še vedno ni imenovala svojih delegiranih tožilcev.(več)

Evroposlanci za priznavanje istospolnih zvez po vsej EU
Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da bi morale biti istospolne zakonske zveze in partnerske skupnosti priznane po vsej Evropski uniji. Zavzeli so se tudi za ukrepanje proti Romuniji, Madžarski in Poljski zaradi neupoštevanja sodb Sodišča EU oziroma diskriminacije skupnosti LGBTIQ.(več)