Dnevne zakonodajne novosti / 9. januar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Slovenija prejela hrvaški odgovor na tožbo
Tema dneva

Slovenija je v petek od Sodišča EU prejela hrvaški odgovor na tožbo zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama, je včeraj v Bruslju povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Rok za odgovor je po njegovih besedah 13. februar. Urad vlade za komuniciranje je nato sporočil, da Hrvaška v ugovoru, kot je že decembra lani sporočilo hrvaško zunanje ministrstvo, poleg veljavnosti arbitražne razsodbe zavrača tudi pristojnost Sodišča EU v tej zadevi.

Občinam več kot tri milijona evrov
Vlada je ministrstvu za finance iz sredstev splošne proračunske rezervacije zagotovila dodatnih nekaj več kot tri milijone evrov za občine. Ukrep je bil potreben zaradi novembra sklenjenega dogovora o povišanju povprečnine. Sredstva splošne proračunske rezervacije se po zakonu o javnih financah uporabljajo za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva, ali za namene, za katere se med letom izkaže, da ni zagotovljenih dovolj sredstev, ker jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati. Preostali znesek potrebnih dodatnih sredstev naj bi vlada zagotovila ob pripravi rebalansa proračuna.

OZS in dvojni status upokojencev
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) bo tudi letos nadaljevala s prizadevanji za ureditev problematike povračil škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu oziroma t. i. regresnih zahtevkov ter dvojnega statusa upokojencev. Pogovori s pristojnima ministrstvoma o tem se bodo po pojasnilih predsednika OZS Boruta Meha nadaljevali še ta mesec. Zbornici se zdi pomembno, da bi upokojeni obrtniki obdržali pokojnino, če bi želeli nadaljevali z dejavnostjo ali se zaposliti, pri tem pa bi plačevali prispevke in davke, kot to predvideva zakon. Država bi bila tako po Mehovem mnenju na boljšem.

Dodatne zaposlitve pravosodnih policistov
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je v komentarju nedavnega pobega dveh pripornikov iz koprskega zapora izrazila pričakovanje, da se bodo na vladi dogovorili za dodatne zaposlitve pravosodnih policistov, saj teh primanjkuje. Povedala je, da je ministrstvo v mandatu Gorana Klemenčiča izdelalo standarde in normative za delo v zaporih ter da so bili ti po dogovoru s sindikati v tem mandatu tudi sprejeti in objavljeni. K izboljšanju položaja bo po njeni oceni prispevala tudi izgradnja novega ženskega zapora na Igu in novega moškega zapora v Ljubljani. Napovedala je, da bosta oba zgrajena do konca tega mandata, če bo le vse potekalo po zastavljeni časovnici.

Dve imeni v ospredju za varuha človekovih pravic
Predsednik republike Borut Pahor se bo jutri in v petek s poslanskimi skupinami posvetoval o imenovanju novega varuha človekovih pravic. V koaliciji poudarjajo zlasti podporo Roku Svetliču ali Petru Svetini, ki ima tudi podporo NSi. O Svetini so se pripravljeni pogovarjati še v Levici, njihova prva izbira pa je Jadranka Sovdat. V SDS še molčijo. V SMC pričakovano podpirajo kandidaturo svoje nekdanje poslanke Jasne Murgel, a če bo kazalo na ustrezno podporo v DZ Svetliču ali Svetini, ki ju podpirajo druge koalicijske stranke, bi ju verjetno tudi v SMC podprli, so pojasnili. Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se mandat izteče 23. februarja.

Janez Janša mora plačati odškodnino
Senat Višjega sodišča v Celju je potrdil odločitev sodišča prve stopnje, da je bila tožba pravilno vročena in da mora prvak SDS Janez Janša novinarki Mojci Šetinc Pašek plačati 6000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita. Janša bo moral novinarki povrniti tudi stroške pritožbenega postopka. Velenjsko okrajno sodišče je že oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janša novinarki in urednici RTV Slovenija plačati odškodnino zaradi tvita, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki. Janšo je tožila tudi Carlova in postopki so tekli pri njej enako, le da je v tem primeru novembra lani višje sodišče Janši ugodilo in tožbo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo.(TFL)