Dnevne zakonodajne novosti / 2. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Interventni ukrepi bodo veljali že od 13. marca
Tema dneva

Odbor DZ za finance je sinoči odločil, da bodo tri milijarde evrov vredni ukrepi za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa veljali že od 13. marca, ko je bila epidemija razglašena. Dopolnili s takšnim besedilom so vložili poslanci tako opozicije kot koalicije in odbor ju je skoraj soglasno podprl. Vseeno pa bo povračilo nadomestila plače za čakajoče delavce mogoče uveljavljati šele od 1. aprila. Enako velja še za nekatere druge ukrepe. Dopolnjen predlog zakona bo DZ sicer dokončno potrjeval na današnji seji.(več)

Koalicija spremenila določbe o policijskih pooblastilih
Koalicijske poslanske skupine so po dilemah in očitkih v javnosti med drugim vložile dopolnilo k predlogu interventnega protikoronskega zakona, s katerim so predlagali umik določil o policijskem sledenju gibanja ljudi za namen obvladovanja epidemije. Iz 103. člena pa so črtali pooblastila za izdelavo fotorobota in vstop v tuje stanovanje.(več)

Predlog podelitve izjemnih pooblastil vojski brez podpore odbora
Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.(več)

Za odvzem velikih zveri pripravljena novela, del stroke nasprotuje
Ministrstvo za okolje podpira predlog novele interventnega zakona o odvzemu volka in medveda iz okolja, ki ga je v sprejem v DZ predložil državni svet. S predlogom pa se ne strinja del stroke, ki je doslej sodeloval pri vzpostavljanju temeljev rednega upravljanja. Medtem na ministrstvu zagotavljajo, da se priprava dolgoročnih strategij nadaljuje.(več)

Na državnem odvetništvu nujni le postopki v zadevah zavarovanja
Z Državnega odvetništva RS so sporočili, da od 13. marca z odredbo generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika delo poteka od doma, le za posamezne zaposlene je odrejena prisotnost opravljanja službe na delovnem mestu. Od 31. marca velja nova odredba, da so kot nujne zadeve opredeljeni le še postopki v zadevah zavarovanja.(več)

Slovenija med državami z najmanj neizvršenimi sodbami ESČP
Odbor ministrov Sveta Evrope v letnem poročilu o izvrševanju sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v letu 2019 ugotavlja pomemben napredek, a tudi izzive. Slovenija s trenutno 13 neizvršenimi sodbami sodi v skupino držav z najmanjšim številom neizvršenih sodb, so sporočili s pravosodnega ministrstva.(več)

Združenje mestnih občin nad epidemijo tudi z ukrepi za podjetnike
Župani mestnih občin so v zvezi z epidemijo covida-19 sprejeli konkretne ukrepe za pomoč podjetnikom. Tako so na prvem videokonferenčnem sestanku minuli četrtek med drugim dogovorili usklajeno ukrepanje glede odloga plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ter razbremenitve plačila najemnin za poslovne prostore.(več)

ZPS: Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) meni, da bi morala vlada ob sprejetju ukrepa o razkuževanju večstanovanjskih stavb zagotoviti njegovo strokovno izvajanje, a ne na stroške etažnih lastnikov. Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna ter da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati.(več)

V veljavi nova evropska pravila o zasnovi zunanjih napajalnikov
Včeraj so v EU začela veljati nova pravila o okoljsko primerni zasnovi za zunanje napajalnike. Ta bodo evropskim gospodinjstvom omogočila prihranek energije in prispevala k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, so sporočili iz Bruslja.(več)