Dnevne zakonodajne novosti / 10. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil nove protikoronske ukrepe in mobilno aplikacijo
Tema dneva

DZ je potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, širjenje virusa pa naj bi preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam. Ta se zdi opoziciji pretiran poseg v človekove pravice, zato že napoveduje ustavno presojo. Zakon sicer podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Država pa bo spet prevzela nadomestila za karanteno.(več)

V nekajdnevni javni razpravi tri medijske novele
Na e-demokraciji so objavljeni predlogi treh medijskih zakonov, in sicer novele zakona o medijih, zakona o RTV Slovenija in zakona o STA. Komentiranje je možno le do 15. julija. Najbolj odmeva sprememba razdeljevanja prispevka za RTV, kjer bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za STA, pet pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev.(več)

Predlog za brezplačne maske upokojencem končal zakonodajno pot
Poslanci so se včeraj tudi seznanili, da odbor DZ za finance na seji konec junija ni podprl predloga novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, s katero bi zagotovili brezplačne zaščitne mask upokojencem.(več)

Komisija za preprečevanje korupcije lani ugotovila več kršitev integritete
Predsednik KPK Robert Šumi je predsedniku republike Borutu Pahorju predstavil letno poročilo o delu KPK za leto 2019. KPK je lani ugotovila precej več kršitev integritete kot v prejšnjih letih, prav tako je prejela več prijav. Več aktivnosti pa bi bilo po besedah Šumija treba nameniti ugotavljanju nasprotja interesov in sistemu javnega naročanja.(več)

Evropska komisija prikimala 222-milijonski shemi za podporo podjetjem
Evropska komisija je odobrila 222 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Ukrep, ki ga bo izvajala SID banka, je namenjen izboljšanju dostopa do zunanjega financiranja, kar bo podjetjem omogočilo, da nadaljujejo svoje dejavnosti v času in po zaključku zdravstvene krize.(več)

Poroštvena shema v učinkovito delovanje jeseni
SID banka bo pri poroštveni shemi zagotovila učinkovito izvedbo uredbe in zakona, da bodo komercialne banke lahko nudile ta posojila in prejele državno poroštvo. Pričakuje, da bo shema začela učinkovito delovati jeseni, je prvi mož SID banke Sibil Svilan povedal na sredini e-seji skupščine GZS.(več)

Na odločbo Arsa o odstrelu medvedov vložene pritožbe
Na junijsko odločbo Agencije RS za okolje (Arso) o odstrelu 115 medvedov so bile vložene pritožbe, zato odstrel ni stekel, je poročal časnik Delo. O zadevi bo odločalo ministrstvo za okolje in prostor, ki ima za odziv časa dva meseca.(več)

OZS zahteva veljavo razpisa za zaščitno opremo tudi za male podjetnike
V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) menijo, da je javni poziv za nakup zaščitne opreme, na katerega se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj petimi zaposlenimi, diskriminatoren. Zato zahtevajo, naj ta velja tudi za samozaposlene in podjetja z manj kot petimi zaposlenimi.(več)

Sodišče EU dovolilo tožbe proti Volkswagnu v državah članicah
Sodišče EU je odločilo, da je tožba proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Volkswagen zaradi manipuliranja z izpusti dovoljena v vseh državah, v katerih je prodajal sporne avtomobile. Odločitev se nanaša na primer, ki ga je Sodišču EU predalo deželno sodišče v avstrijskem Celovcu.(več)

Evropski parlament podprl reformo sektorja cestnega prometa
Evropski parlament je v sredo zvečer podprl revizijo pravil za izboljšanje delovnih pogojev za voznike in odpravo izkrivljanja konkurence v cestnem prevozu. Gre za tri pravne akte, ki so jih ministri držav članic EU sprejeli aprila letos, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(več)