Dnevne zakonodajne novosti / 18. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
V javni obravnavi predlog novele zakona o spodbujanju investicij
Tema dneva

Gospodarsko ministrstvo je v javno obravnavo dalo predlog novele zakona o spodbujanju investicij, katerega spremembe gredo v smeri večjega poudarka na spodbujanju kapitalsko intenzivnih investicij za zeleni prehod. Omogoča tudi črpanje investicijskih spodbud iz evropskega sklada za obnovo in odpornost, gre za 88,5 milijona evrov. Po predlogu se odpravlja pogoj ustvarjanja novih delovnih mest za dodelitev spodbude za investicije določenih vrednosti, spremenjena bodo tudi merila za ocenjevanje.(več)

Veljavnost cepljenja kot izjeme od karantene po novem brez časovne omejitve
Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Posvetovalna skupina za cepljenje je namreč sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno, kdaj je potreben poživitveni odmerek.(več)

Kandidat za ustavnega sodnika Svetlič na javni predstavitvi predvidoma tudi o očitanih izjavah glede streljanja migrantov
Potem ko je predsednik republike Borut Pahor v DZ poslal predlog za imenovanje Roka Svetliča za ustavnega sodnika, se bo Svetlič ta teden predstavil javnosti. Pri tem bo najverjetneje moral pojasnjevati namigovanja, da naj bi lani poleti na posvetu o migracijah in zakonu o tujcih govoril o streljanju migrantov ob nezakonitih prehodih meje.(več)

Na seji DZ prvi branji predlogov zakonov o debirokratizaciji in o dolgotrajni oskrbi
DZ danes začenja redno oktobrsko sejo, na kateri se bodo lotili prvega branja predlogov zakona o debirokratizaciji in zakona o dolgotrajni oskrbi. Nadalje bo pred poslanci predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti. Prav tako jih med drugim čaka predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji.(več)

Objavljena uredba o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar
Minister za zdravje Janez Poklukar ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta izdala odredbo o določitvi vrst in stopenj telesnih okvar. Seznam okvar je med drugim podlaga za odločanje v postopku glede pravice do invalidnine, so sporočili z ministrstva za zdravje.(več)

Zahtevana izredna seja DZ za obravnavo novele zakona o javnem naročanju
Poslanske skupine SDS, NSi, SMC in SNS ter poslanca manjšin zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog novele zakona o javnem naročanju. To je koalicija s SNS po skrajšanem postopku vložila junija, regulacija cen pa naj bi prinesla znižanje cen medicinske opreme in bolj transparentno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov.(več)

Odbor DZ odrekel podporo Petroviču za člana Evropskega računskega sodišča
Odbor za zadeve EU je na petkovi seji odrekel podporo vladnemu predlogu, da Slovenija za člana Evropskega računskega sodišča predlaga Jorga Kristijana Petroviča, od pomladi 2013 prvega namestnika predsednika slovenskega računskega sodišča. Trenutnemu članu Samu Jerebu se na sodišču v Luksemburgu mandat izteče 6. maja 2022.(več)

Ta teden nadaljevanje sojenja nekdanjemu državnemu sekretarju in nov začetek glavne obravnave v zadevi Odrezana roka
Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo nadaljevali predobravnavni narok v sojenju četverici, med drugim nekdanjemu državnemu sekretarju Andreju Horvatu, ki jih obtožnica bremeni zlorabe razvojnih sredstev za Pomurje. Na istem sodišču bo v ponovnem sojenju stekla tudi glavna obravnava v zadevi Odrezana roka.(več)

Ministri EU za telekomunikacije za poenoteno ureditev uporabe umetne inteligence
Ministri EU, pristojni za telekomunikacije in informacijsko družbo, so prejšnji teden na neformalni videokonferenci, ki jo je vodil slovenski minister za javno upravo Boštjan Koritnik, razpravljali o predlogu akta o umetni inteligenci. Strinjali so se, da EU potrebuje poenoteno ureditev tega področja, ki mora temeljiti na vrednotah in temeljnih pravicah unije.(več)

Odbor Evropskega parlamenta podprl pravni postopek proti komisiji zaradi neukrepanja v povezavi z vladavino prava
Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve je v četrtek podprl pravni postopek proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Končno odločitev bo sprejel predsednik parlamenta David Sassoli. Parlament naj bi o potezi odločil do 2. novembra.(več)