Dnevne zakonodajne novosti / 25. oktober 2016
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Štirje meseci, dve interpelaciji
Tema dneva

Dobre štiri mesece potem, ko se je ministrica, pristojna za socialo, Anja Kopač Mrak v DZ branila pred očitki interpelacije, ki jo je zaradi primera velenjskih dečkov vložila SDS, jo je zaradi tega primera doletela nova interpelacija. Ministrica se nanjo še ni odzvala, v koalicijskih SMC in DeSUS pa se še niso izjasnili o podpori. Upravni odbor Skupnosti centrov za socialno delo medtem opozarja, da so bile v času, ko je CSD Velenje odločal o usodi velenjskih dečkov, zakonodaja, praksa upravnih organov in sodna praksa jasne. Po sodbi vrhovnega sodišča pa temu ni več tako, zaradi česar so zaskrbljeni. Izpostavili so, da morajo biti pravice in koristi otrok po mnenju stroke nad pravicami odraslih, o čemer do sedaj v tem postopku ni presojalo nobeno sodišče.

Nejasna usoda Cete
Odločitev Valoncev, da ne dajo soglasja zvezni vladi za podpis trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), odmeva tudi med slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Ti vzroke za nejasno usodo Cete med drugim pripisujejo slabemu obveščanju državljanov in populizmu, medtem ko si niso enotni, ali to že pomeni tudi dokončen propad Cete. Čeprav Belgija s postopki pogajalce obeh strani močno razburja, pa je blokada posledica dejstva, da ne belgijska javnost kot tudi ne slovenska in nasploh evropska javnost o vsebini pogajanj in samem izkupičku ni bila dovolj in pravočasno seznanjena, ocenjuje Tanja Fajon.

Odpuščeni profesorji lahko delajo
Univerza na Primorskem (UP) je vodstva vseh fakultet seznanila z začasnimi odredbami sodišča v zvezi z omogočanjem pedagoškega dela trem odpuščenim profesorjem ter pozvala dekane, naj omenjenim profesorjem omogočijo delo v skladu z njihovimi prejšnjimi pogodbami o zaposlitvi. UP sicer že podaja pisne ugovore zoper začasne odredbe. Zaradi že sprejetih najav izvedb študijskih programov za študijsko leto 2016/2017 oz. izvedbenih predmetnikov, ki so jih za tekoče študijsko leto sprejeli organi fakultete, bodo trije zaposleni sicer opravljali druge naloge iz opisa delovnega mesta visokošolskega učitelja.

Festival odprtih podatkov javnega sektorja
Ministrstvo za javno upravo pripravlja že drugi Festival odprtih podatkov javnega sektorja z namenom pospeševanja procesa odpiranja teh podatkov in njihove ponovne uporabe. Letos bo na festivalu predstavljen novi nacionalni portal odprtih podatkov OPSI, ki bo zagotovil možnost za objavo evidenc in podatkovnih zbirk s strani javnih institucij. Na enem spletnem mestu bo zagotovil možnost za objavo evidenc in podatkovnih zbirk s strani javnih institucij v odprtih in strojno berljivih formatih. Hkrati pa bo zagotovil tudi enotne metapodatkovne opise teh zbirk, kar bo uporabniku olajšalo iskanje in uporabo.

Pestrost kršitev delovne zakonodaje
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je s svojo ekipo preteklo sredo na delovnem obisku gostila namestnika generalne direktorice finančne uprave Petra Jenka in glavno inšpektorico inšpektorata za delo Natašo Trček s sodelavci. Med drugim so govorili o problematiki kršitev delovne zakonodaje, socialni varnosti in učinkovitosti kazenskih ovadb. Sogovorniki so se seznanili tudi z zlorabami oblik zaposlitev v odvetniških in zdravniških vrstah ter se dotaknili reševanja razkoraka med napovedanimi prihodki in premoženjem posameznih delodajalcev.

TFL Glasnik: pogovor z Lenartom J. Kučićem
Z Lenartom J. Kučićem, novinarjem pri Delovi Sobotni prilogi, smo besedovali o različnih vidikih sintagme o digitalni Sloveniji. Opomnil nas je na pomembno razliko: “Ena od stvari v kulturi podjetij, ki tehnologijo jemljejo zelo resno, je v tem, da od samega začetka postaviš strukturo, ki je merljiva, in si se od samega začetka pripravljen odzivati na to, kar ti potrjujejo podatki. Mi pa živimo v okolju, kjer postavljamo infrastrukturo, ki nam teoretično omogoča zajemanje in merjenje najrazličnejših podatkov, zelo zelo redko pa se na njih odzivamo.” Intervju z njim in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili v današnjem TFL Glasniku.(TFL)