Dnevne zakonodajne novosti / 14. maj 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 56/2019 z dne 17.9.2019
TEMA DNEVA
Medved predstavil spremembo volilnih okrajev
Tema dneva

Minister za javno upravo Rudi Medved se je v predstavitvi sprememb volilne zakonodaje koaliciji včeraj osredotočil na predlog preoblikovanja volilnih okrajev, in sicer na primeru tretje in osme volilne enote. Predlog bo predstavil tudi opoziciji, za zdaj pa kaže, da so stranke bolj naklonjene ukinitvi okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Za spreminjanje volilnih okrajev je v DZ potrebnih najmanj 46 glasov, za njihovo ukinitev in uvedbo bodisi relativnega bodisi absolutnega prednostnega glasu pa najmanj 60 poslanskih glasov.(več)

Vrednotenje nepremičnin prestavljeno na marec
DZ je sprejel noveli zakonov, s katerima je izvedbo novega cikla množičnega vrednotenja nepremičnin zamaknil z julija letos na marec prihodnje leto. Vlada je zamik predlagala, da se uredijo vsi podatki in uskladijo novi modeli vrednotenja.(več)

DZ razpravljal o sodstvu
DZ je na izredni seji razpravljal o predlogu priporočila SDS, s katerim bi DZ pristojnim organom priporočil analizo pritiskov v pravosodju ter pripravo zakonskih sprememb. V SDS so v razpravi opozarjali na sprijetost politike s sodstvom, v koaliciji in Levici pa na nedopusten poseg v sodno vejo oblasti z razpravo o odprtem sodnem postopku.(več)

300 pripomb na financiranje zasebnih OŠ
Ministrstvo za izobraževanje je na predlog sprememb zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja po javni razpravi, ki se je končala v petek, prejelo okrog 300 pripomb, so povedali za STA. Dodali so, da se je minister Jernej Pikalo pripravljen srečati s predstavniki zasebnih osnovnih šol predvidoma konec maja ali v začetku junija.(več)

Na delovnih sodiščih predvsem prekarni delavci in mobing
Na Brdu pri Kranju je včeraj potekala akademija ob 25-letnici delovnega in socialnega sodstva. Kot so ob tem sporočili z Višjega delovnega in socialnega sodišča, so sodišča v 25 letih rešila veliko sporov. V zadnjem času so pogoste predvsem tožbe prekarnih delavcev, povečuje pa se tudi število vloženih tožb zaradi trpinčenja na delovnem mestu.(več)

Omejitev tranzitnega tovornega prometa v SV Sloveniji
Direkcija za infrastrukturo bo s 1. junijem omejila tranzitni tovorni promet na širšem severovzhodnem delu države med mejnima prehodom Bistrica ob Sotli in Središče ob Dravi ter ga preusmerila na vzporedno avtocestno omrežje. Na infrastrukturnem ministrstvu želijo s tem izboljšati varnost in kakovost bivanja lokalnega prebivalstva.(več)

Sazas izgubil tožbo proti Dnevniku
Združenje Sazas je izgubilo tožbo proti Dnevniku, poroča časnik. Sazas je Dnevnikovi novinarki, ki je pisala o nepravilnostih v delovanju organizacije, očital, da je s poročanjem škodovala njegovemu ugledu. Vendar se je okrožno sodišče po poročanju Dnevnika oprlo na prakso evropskega sodišča za človekove pravice in zaščitilo svobodo govora.(več)

Stroški mednarodnih klicev v EU kmalu nižji
Potem ko so bili poleti 2017 ukinjeni dodatni stroški gostovanj za uporabo mobilnega telefona v EU, bodo zdaj cenejši tudi klici in pošiljanje kratkih sporočil iz domače države drugam v unijo. Jutri bodo namreč uveljavljene nove omejitve najvišjih cen za vse mednarodne klice in kratka sporočila znotraj EU.(več)

Zeleni teden EU o izvajanju okoljske zakonodaje
Letošnji Zeleni teden EU, ki poteka med 13. in 17. majem, je posvečen izvajanju okoljske zakonodaje. Izhodišče za razprave - med drugim bo v Bruslju osrednja konferenca - so ugotovitve Evropske komisije glede izvajanja te zakonodaje v EU in poročila za posamezne države. Tax-Fin-Lex v okviru Zelenega tedna in projekta EcoLex Life organizira partnerske dogodke v obliki brezplačnih delavnic.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o določitvi kriterijev za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladnih organizacij za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju mednarodnih odnosov, zunanjih zadev, mednarodnega razvojnega sodelovanja in mednarodne humanitarne pomoči
Sklep o posebnih pravilih za izpolnjevanje obveznosti razkrivanja nadzorovanih informacij za osebe tretjih držav
Sklep o ustanovitvi javnega zavoda Narodna in univerzitetna knjižnica
Sklep o zgornjih mejah za izplačilo dela vdovske pokojnine od 1. januarja 2019
Ustanovitveni akt Javnega jamstvenega, preživninskega in invalidskega sklada Republike Slovenije
Odločbe sodišč
VSM Sodba in sklep III Cp 214/2019 - določitev stikov med staršem in otrokom - odklanjanje stikov s strani otroka - posredni stiki - otrokova korist - pravica staršev do stikov z otrok...
VSL Sodba II Cp 2192/2018 - krivdna odškodninska odgovornost - opustitev dolžnega ravnanja - spolzka tla - padec - huda telesna poškodba - poškodbe glave in možganov - odmera ...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah Evropske unije (ZSDZVZEU-D), EPA 0577-VIII
Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o zračnih prevozih med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Singapur (BSGZP), EPA 0800-IV
Poročilo Odbora za notranje zadeve k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prijavi prebivališča (ZPPreb-1A), skrajšani postopek, EPA 0456-VIII
Ostali dokumenti
Poslovanje v Lihtenštajnu