Dnevne zakonodajne novosti / 11. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada podaljšuje razglasitev epidemije in predlaga spremembo zakona
Tema dneva

Vlada se je včeraj odločila, da razglasitev epidemije podaljša še za 30 dni. Kot so pojasnili, se v Sloveniji glede na uradne podatke o številu okuženih z novim koronavirusom soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije. Vlada je ob tem sprejela tudi novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem. Novela uvaja za to potrebne evidence in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek. Predlog je vlada podrobneje predstavila danes.(več)

Podaljšana večina ukrepov, tudi nočna omejitev gibanja
Strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje omejitve gibanja ponoči, so sporočili po seji vlade. Bodo pa o tem znova odločali v naslednjih 14 dneh, so napovedali. Vlada je sicer podaljšala tudi večino drugih omejitev. Nekoliko je spremenila odlok o pogojih vstopa v Slovenijo, na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev pa se v celoti sprošča dejavnost gradbeništva.(več)

Tudi v upravnih zadevah podaljšanje posebnih ukrepov
Vlada je včeraj izdala še nov odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe z novim koronavirusom v upravnih zadevah, s katerim določa, da se lahko vloge v upravnem postopku vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja vlog neposredno pri organu, temu pa se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev.(več)

Poslanci s predlogom dodatnih izplačil zaposlenim, ki delajo s covidnimi bolniki
Poslanci SD, LMŠ, Levice in SAB so v parlamentarni postopek poslali predlog novele zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, s katero želijo zaposlenim v zdravstvu in socialno-varstvenih zavodih zagotoviti pošteno plačilo in nagrado za delo s covidnimi bolniki.(več)

Odbor za delo za sprejem pripravil spremembe pri zaposlovanju in delu tujcev
Parlamentarni odbor za delo je za sprejem pripravil vladni predlog novele zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev. Ta želi s prenosom pravil EU olajšati zaposlovanje tujcev, ki so v Sloveniji doštudirali ali opravljali naloge raziskovalcev, in odpraviti določene pomanjkljivosti pri zaposlovanju tujcev.(več)

Predsednik sodišča z ustnimi odredbami ne more posegati v sojenje sodnikov
Sodni svet je na seji 4. marca zavzel stališče, da predsednik sodišča nima pravne podlage za izdajanje ustnih odredb sodniku, s katerimi mu odvzame spise ali drugače posega v njegovo sojenje, sodnik pa se je odredbi dolžan upreti, če ta posega v njegovo neodvisnost. Gre za pritožbo sodnice Ane Testen, poročata Siol in Večer.(več)

Skupnost občin o varstvu okolja in predsedovanju Slovenije svetu EU
Na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije so včeraj spregovorili o prenovi zakona o varstvu okolja in o dosedanjih aktivnostih glede sodelovanja občin pri predsedovanju Slovenije Svetu EU. Izpostavljen je bil tudi predlog za prenos novih nalog na občine oziroma občinsko inšpekcijsko službo, kar pa naj bi ministrstvo že umaknilo.(več)

Uresničevanje koalicijske pogodbe: Pripravljen zakon o demografskem skladu, višja povprečnina
Vlada je v prvem letu dela v skladu s koalicijsko pogodbo med drugim pripravila predlog zakona o Nacionalnem demografskem skladu, v zaključni fazi je tudi predlog zakona o debirokratizaciji. Sledila je zavezi o dvigu povprečnin občinam, pripravila zakonodajo glede bivanja tujcev pri nas, na zunanjepolitičnem področju pa okrepila dialog s sosedami.(več)

Sodišče ugodilo Molu glede zgodovinskega arhiva in Roga
Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana (Mol) glede odpovedi najemne pogodbe in izpraznitve prostorov, ki jih uporablja Zgodovinski arhiv Ljubljana. Kot je poročal Dnevnik, sodba še ni pravnomočna. V ponedeljek pa je sodišče zavrnilo zahtevo nekdanjih začasnih uporabnikov tovarne Rog glede izdaje začasne odredbe in zaustavitve delna območju nekdanje tovarne.(več)

HSE razkril podrobnosti poravnave z General Electricom
Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) sta danes uradno potrdila, da sta s skupino General Electric v zvezi z vpletenostjo Alstoma v projekt izgradnje šestega bloka Teša podpisala zunajsodno poravnavo, vredno 261 milijonov evrov. Nakazilo večinskega deleža, 131 milijonov evrov, na račun Teša je že bilo izvedeno.(več)