Dnevne zakonodajne novosti / 29. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada sprejela stroge omejitvene ukrepe za zajezitev koronavirusa od 1. do 12. aprila
Tema dneva

Vlada je na včerajšnji seji sledila predlogu strokovne skupine in sprejela stroge ukrepe, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa in ki bodo veljali od 1. do 12. aprila. Od četrtka bo gibanje znova omejeno na regijo prebivališča. Pri tem bo veljala izjema, saj bo prečkanje regijskih meja dovoljeno na velikonočno nedeljo. Vrata bodo zaprle vse kulturne ustanove, verski obredi bodo potekali brez vernikov. Če bomo te ukrepe dosledno izvajali, dodatni ne bodo potrebni, je dejal premier Janša.(več)

Od 1. do vključno 11. aprila pouk na daljavo, vrtci razen za nujne primere zaprti
Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je včeraj sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, smučišča bodo zaprta. Tehničnih pregledov ne bodo izvajali.(več)

Od danes omejen izstop iz in vstop v državo
Z današnjim dnem je dodatno omejen vstop v in izstop iz države, saj želi vlada na ta način pred velikonočnimi prazniki omejiti grožnjo širjenja novega koronavirusa. Po novem ne bo več možno zapustiti Slovenije za potovanje v državo, ki je na rdečem seznamu, za vstop v državo pa bo potreben PCR test, je včeraj pojasnil notranji minister Aleš Hojs.(več)

DZ omogočil investicije v vojsko, Levica napoveduje referendum
DZ je potrdil novelo zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bo investicije v vojsko izvzelo iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna in s tem po pojasnilih vlade omogočilo njihovo dolgoročno načrtovanje. Ker je pravna podlaga za tovrstne nakupe zadržana, bodo v Levici začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.(več)

Poslanci sprejeli več novel
DZ je s 53 glasovi za in 23 proti sprejel vladno novelo zakona o mednarodni zaščiti, ki naj bi zagotovila mednarodno zaščito za tiste, ki jo res potrebujejo. Hkrati naj bi izkoreninila zlorabo azilne zakonodaje. Poslanci so potrdil tudi novelo zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev ter novelo zakona o državnem tožilstvu. Obravnavali so tudi novelo zakona o tujcih.(več)

DZ potrdil zakon o katastru nepremičnin
DZ je z 51 glasovi za in brez glasu proti potrdil predlog zakona o katastru nepremičnin, ki bo združil sedanja zemljiški kataster in kataster stavb ter bo tako temeljna evidenca podatkov o stavbah in parcelah.(več)

Predsednik Pahor zbira predloge možnih kandidatov za dva člana Sodnega sveta
Predsednik republike Borut Pahor je podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za dva člana Sodnega sveta, ki je bil v petek objavljen v Uradnem listu. Petim članom Sodnega sveta, med njimi dvema izvoljenima na predlog predsednika republike, namreč 2. julija letos poteče mandat.(več)

Ta teden v DZ: ustanovitev preiskovalne komisije glede domnevnega političnega vmešavanja v policijo
Državni zbor bo ta teden nadaljeval izredno sejo, ki jo je začel prejšnji teden. Na njej bo med drugim ustanovil preiskovalno komisijo glede domnevnega političnega vmešavanja v delo policije. Odbor za zdravje bo na nujni seji na zahtevo dela opozicijskih strank razpravljal o dobavi cepiv.(več)

Ta teden na sodiščih: V Mariboru novo sojenje vodilnima iz nekdanje Probanke
Na sodiščih je v tem tednu razpisanih kopica obravnav. Na mariborsko sodišče po uspeli pritožbi na višjem sodišču znova prihajata nekdanji prvi dami Probanke Romana Pajenk in Milana Lah. V Celju predvidoma začenjajo novo sojenje premierju Janezu Janši zaradi razžalitve novinark, na novogoriškem pa z glavno obravnavo zaradi uboja brezdomca.(več)

Razpravo o Sloveniji v Evropskem parlamentu zaznamoval spor z Janšo zaradi videa
Petkovo razpravo o Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je zaznamoval spor premierja Janeza Janše z vodjo skupine Sophie in 't Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji. Ker vodja skupine ni dovolila predvajanja videa, je premier prekinil povezavo in ji očital cenzuro.(več)