Dnevne zakonodajne novosti / 15. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Prehajanje med regijami bo omejeno, pouk za nekatere spet na daljavo
Tema dneva

Ob poslabšanju epidemiološke slike je vlada včeraj sprejela nekatere dodatne omejitvene ukrepe. Od ponedeljka se bodo učenci od 6. razreda in srednješolci šolali na daljavo. V regijah, ki se uvrščajo na rdeči seznam, pa je vlada s petkom začasno prepovedala zbiranje več kot 10 oseb, omejila storitvene dejavnosti in nekatere športne aktivnost. Prav tako je omejila prehajanje med regijami. Veljalo pa bo tudi obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na prostem, ob nekaterih izjemah. Ukrepi bodo podrobneje predstavljeni danes.(več)

Ministrstvo za zdravje prekinja nekatere preventivne storitve
Ministrstvo za zdravje z odredbo zaenkrat prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19, je na novinarski konferenci včeraj pojasnila Marija Magajne z ministrstva.(več)

Vlada potrdila predlog o združitvi regulatorjev
Vlada je na dopisni seji potrdila predlog zakonskega predloga, s katerim bi osem regulatorskih agencij združili v dve - Javno agencijo RS za trg, varnost prometa in potrošnike ter Javno agencijo RS za finančne trge. Za razliko od osnutka, ki je v medije prišel pred dnevi, je v sprejetem predlogu predvideno, da člane sveta in uprave obeh organov imenuje DZ.(več)

Vlada na redni seji tudi o gospodarskih temah
Vlada se je včeraj med drugim tudi seznanila o osnutkom proračunskega načrta 2021, v katerem je začrtana smer javnofinančne politike v prihodnjem letu. V peti sklop protikoronskih ukrepov, ki ga danes obravnava DZ, je vnesla možnost podaljšanja turističnih bonov v prihodnje leto. Sprejela pa je še predlog novele zakona o žičniških napravah za prevoz oseb.(več)

Delati bo začela preiskovalna komisija o zaščitni opremi za epidemijo
Parlamentarna komisija, katere preiskava se bo nanašala na zagotavljanje zaščitne opreme ter ukrepe institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev epidemije covida-19, se bo danes sestala na ustanovni seji in začrtala svoje delo. Gre za preiskovalno komisijo, ki jo je predlagala koalicija, vodila pa jo bo poslanka SDS Alenka Jeraj.(več)

Erbežnik izpostavil pomen varovanja človekovih pravic, zakonitosti in ustavnosti
Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik je prepričan, da ustavni sodnik ne sme biti le še ena dodatna stopnja rednega sodstva, da mora poznati stanje človekovih pravic v svetu ter položaj Slovenije znotraj EU. V primeru izvolitve si bo prizadeval za varovanje človekovih pravic, zakonitosti in ustavnosti, je dejal na javni predstavitvi.(več)

Brezigar Masten izpostavlja združevanje akademskih in praktičnih izkušenj
Kandidatka za mesto viceguvernerke Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten med svojimi vrlinami izpostavlja združevanje akademskih in praktičnih izkušenj. Napoveduje med drugim prizadevanje za boljšo koordinacijo oddelkov znotraj Banke Slovenije, nadaljnjo krepitev znanj v organizaciji in boljšo prepoznavnost Banke Slovenije v evrskem sistemu.(več)

Levica opozarja na okrnjeno možnost overitev podpisov pod referendumske pobude
V poslanski skupini Levica opozarjajo, da je zaradi epidemioloških razmer možnost overitev podpisov pod referendumske pobude danes okrnjena. Dodatno je zaradi reorganizacije upravne enote oz. ukinitve izpostav okrnjena v Ljubljani. Tematiko želijo osvetliti tudi v poslanskih klopeh, zato so vložili zahtevo za nujno sejo odbora za notranje zadeve.(več)

Bruselj Slovenijo poziva k ukrepom v podporo obnovljivi energiji
Evropska komisija je objavila poročilo o stanju energetske unije, ki vključuje tudi ocene nacionalnih energetskih in podnebnih načrtov. Slovenijo ob tem v Bruslju pozivajo k naložbam in reformam za spodbujanje obnovljivih virov energije ter v podporo energetski učinkovitosti in trajnostnemu prometu.(več)

EIB odobrila 5,1 milijard evrov za okrevanje po koronski krizi
Evropska investicijska banka (EIB) je v torek odobrila 5,1 milijarde evrov financiranja za podporo investicij podjetij, ki jih je najbolj prizadela koronavirusna kriza. Hkrati EIB podpira razvoj področij čiste energije, ravnanja z vodo, trajnostnega prevoza in urbanega razvoja, so sporočili z banke.(več)