Dnevne zakonodajne novosti / 26. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Tudi občine od države pričakujejo pomoč in ukrepe
Tema dneva

Državne ukrepe za omilitev posledic epidemije koronavirusa pričakujejo tudi občine. Pričakujejo, da jim bo država pomagala pri povečanih stroških, med katerimi je plačilo vzgojiteljev. Hkrati pa upajo, da država ne bo ustavila investicij in da se bodo tudi pravila glede črpanja evropskih sredstev zrahljala. Jeseniški župan je med drugim predlagal oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za samostojne podjetnike, mikro in majhna podjetja oziroma da se to plačilo zagotovi iz državnega proračuna.(več)

Hojs: Potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja ni
Vlada v prihodnjih nekaj dneh ne vidi potrebe po dodatnem zaostrovanju omejitev gibanja na občine, je včeraj povedal notranji minister Aleš Hojs. Na ministrstvu spremljajo tudi informacije o izvajanju odloka. Kršitev je malo, kar kaže na to, da so prebivalci omejitev zbiranja na javnih površinah vzeli resno, je dejal.(več)

Predlog o podelitvi izrednih pooblastil vojski zaenkrat umaknjen
Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da z dnevnega reda umakne predlog notranjega ministra Aleša Hojsa o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Nekatere pogovore je že opravil, drugi so predvideni do konca tega tedna.(več)

Sindikat kmetov in zbornica za popravke protikriznih ukrepov
Sindikat kmetov Slovenije je vlado pozval k razmisleku o enakopravnosti predlaganih ukrepov, ki jih je pripravila za kmetijski sektor. Na pomanjkljivosti predlogov opozarjajo tudi na kmetijski zbornici. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec medtem ne vidi razlogov za nezadovoljstvo kmetov. Za STA je dejala, da so ukrepi še v pripravi in so prav zato vse deležnike pozvali k sodelovanju.(več)

Nekateri bančni razlaščenci vložili zahtevke za pavšalna nadomestila
Prejšnji teden je 355 razlaščenih imetnikov podrejenih obveznic bank prek VZMD oz. odvetniških pisarn vložilo zahtevke za pavšalno nadomestilo. V VZMD so se odločili zavarovati roke, saj so pridobili različna pravna mnenja o tem, ali se z odločitvijo ustavnega sodišča zadrži tudi rok za vlaganje tovrstnih zahtevkov ali ne.(več)

Olajšano uveljavljanje pravic iz obveznega zavarovanja
Vlada je zaradi zagotavljanja nemotenega izvajanja ukrepov za obvladovanje posledic epidemije sprejela odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Odlok med drugim določa, da upravičenost zadržanosti z dela tudi po 30 dneh ugotavlja osebni zdravnik in ne posebna komisija ZZZS.(več)

Agencija Spirit z informacijsko točko o ukrepih za gospodarstvo
Javna agencija Spirit je vzpostavila enotno informacijsko točko, na kateri lahko podjetja najdejo vse potrebne podatke za poslovanje v izrednih razmerah. Zbrani so podatki o ukrepih na področjih davkov in opravljanja dela ter o nepovratnih in povratnih sredstvih, ki so na voljo, lahko pa si podjetja tudi izmenjajo dobre prakse.(več)

Slovenija zahteva oprostitev dajatev pri uvozu medicinskih pripomočkov
Ministrstvo za finance je v okviru ukrepov za obvladovanje posledic epidemije na Evropsko komisijo naslovilo zahtevo za odobritev možnosti oprostitve carinskih dajatev in DDV za uvoz zaščitnih sredstev, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, ki je nujno potrebno za preprečevanje širjenja in obvladovanje posledic epidemije v Sloveniji.(več)

Slovenija Unescu oddala nominacijo za vpis reje lipicancev
Slovenija je v imenu osmih sodelujočih držav sekretariatu Unesco v Parizu oddala večnacionalno nominacijo tradicije rej lipicancev za vpis na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Nominacijo je v imenu Slovenije podpisala veleposlanica v Parizu in stalna predstavnica Slovenije pri Unescu Metka Ipavic.(več)