Dnevne zakonodajne novosti / 28. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
BREXIT: Potovanje v VB po 31. januarju
Tema dneva

Po 31. januarju, ko bo Združeno kraljestvo zapustilo EU, se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ne bo spremenilo nič. Še naprej bo mogoče samo z osebno izkaznico potovati v Veliko Britanijo, veljala bo tudi evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Prav tako do konca prehodnega obdobja pri uporabi mobilnega telefona ne bo dodatnih stroškov. Tudi podjetja bodo z britanskimi partnerji poslovala kot običajno. Združeno kraljestvo bo namreč še 11 mesecev del notranjega trga in bo moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo.(več)

Šarcu z manjšinsko vlado ni uspelo do strukturnih reform
Premier Marjan Šarec je včeraj odstopil, ker "s to koalicijo ne more izpolniti pričakovanj ljudi". DZ bi se z odstopom lahko seznanil v sredo, predčasne volitve pa bi bile lahko v drugi polovici aprila, je dejal predsednik DZ Dejan Židan. Manjšinsko vlado Marjana Šarca je sicer zaznamovalo naporno iskanje glasov v DZ za zakone in imenovanja.(več)

Morebitnih predčasnih volitev ne bi bilo možno izpodbijati
Morebitnih predčasnih volitev ne bi mogel nihče izpodbijati, saj še ni potekel rok, ki ga je ustavno sodišče zakonodajalcu določilo za uskladitev zakonodaje z ustavo, je za STA pojasnil ustavni pravnik Ciril Ribičič. Kot je dodal, sicer ni lepo, da se volitve izvajajo v neskladju z ustavo, "ni pa tudi tako hudo, kot zgleda na prvi pogled".(več)

V skladu za podnebne spremembe 350 milijonov evrov
Ministrstvo za okolje in prostor je v petek v javno obravnavo dalo odlok o programu porabe sredstev sklada za podnebne spremembe v obdobju 2020-2023. Med drugim naj bi podnebni sklad po novem sofinanciral nakup električnih koles. Pripombe na ministrstvu pričakujejo do 10. februarja.(več)

Poravnavo sklenile vse občine sistema C pomurskega vodovoda
Z umikom tožbe občine Sveti Jurij ob Ščavnici proti občini Ljutomer in tamkajšnji županji Olgi Karba v višini dobrih treh milijonov evrov so vse občine sistema C pomurskega vodovoda in javno podjetje Prlekija sklenili sodno poravnavo o vseh sporih in tožbah, povezanih z vodovodom. Tako za sistem veljata enotni ceni vode in omrežnine.(več)

Spodbude za usposabljanje brezposelnih na delovnem mestu
Zavod za zaposlovanje je včeraj objavil enotno javno povabilo za izvedbo lokalnih programov usposabljanja na delovnem mestu Usposabljam.se 2020, v katerega bo vključenih predvidoma 1750 brezposelnih iz vse Slovenije. Vključeni si s programom izboljšajo zaposlitvene možnosti, delodajalci pa kandidate preizkusijo in jih usposobijo za konkretno delo.(več)

Za smrt v pretepu pri mariborski tržnici ne bo odgovarjal nihče
Za smrt 25-letnega Maria Krnjića v nočnem pretepu dveh skupin pri mariborski tržnici pred dobrima dvema letoma, kot za zdaj kaže, ne bo odgovarjal nihče. Kot je poročal Večer, so postopek proti ovadenemu za njegovo smrt ustavili, sojenje skupini Mariborčanov, ki so povzročili pretep, pa preložili za nedoločen čas.(več)

Slovenija ratificirala konvencijo o kinematografskih koprodukcijah
Slovenija je kot 18. država ratificirala spremenjeno evropsko konvencijo o filmski koprodukciji, so prejšnji teden sporočili iz Sveta Evrope. Med poudarki je, da dokument po novem omogoča tudi koprodukcije z državami, nečlanicami Sveta Evrope, iz česar sledi, da je po novem njegov uradni naziv Konvencija Sveta Evrope o kinematografskih koprodukcijah.(več)

Največ sprememb zaradi Brexita za zdaj v institucijah EU
V prehodnem obdobju bodo posledice brexita najvidnejše v institucijah EU, saj Britanci s 1. februarjem ne bodo več imeli svojih evropskih poslancev, komisarja, predstavnikov v Svetu EU in sodnikov na Sodišču EU. Medtem ko državljani in podjetja brexita še ne bodo občutili, pa ta torej prinaša znatne institucionalne spremembe.(več)