Dnevne zakonodajne novosti / 17. november 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Ministrstvo napoveduje nižjo obdavčitev avtomobilov
Tema dneva

Predlog obdavčitve novih motornih vozil, ki ga bo v kratkem obravnavala vlada, bo po izračunih finančnega ministrstva zmanjšal obremenitev kupcev. V povprečju se bo davčna obveznost zmanjšala za več kot 65 odstotkov, so izračunali. Cenejši bodo sicer predvsem avtomobili višjega cenovnega razreda. Prenovo obdavčitve so morali na ministrstvu pripraviti zaradi nove metodologije merjenja izpustov, ki bo uveljavljena z letom 2021. Zdaj je osnova za davek prodajna cena, po novem pa bo odločilna okoljska komponenta.(več)

Sodišča poslujejo v omejenem obsegu, naroki v nenujnih zadevah preklicani
Vsa sodišča zaradi ostrejših ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poslujejo v omejenem obsegu in bodo naroke opravljala le v nujnih zadevah, so sporočili z vrhovnega sodišča. Vsi naroki v nenujnih zadevah so bili z odredbo predsednika vrhovnega sodišča preklicani, razen če so sklicani videokonferenčno.(več)

Za prehod na široko digitalno poslovanje sodstva potreben čas in sredstva
Ministrstvo za pravosodje je pripravilo pravilnik o elektronskem poslovanju sodišč v civilnih in kazenskih postopkih, ki predstavlja podlago za širitev elektronskega načina poslovanja sodišč. Kdaj bo sodstvo prešlo na digitalni način poslovanja, pa bo v praksi odvisno od tehničnih pogojev in finančnih sredstev.(več)

V veljavo stopa vmesna rešitev za ravnanje z odpadno embalažo
V veljavo danes stopa novela zakona o varstvu okolja, ki jo je državni zbor sprejel 21. oktobra. Prinaša več novosti, med najpomembnejšimi pa je vmesna rešitev problematike na področju odpadne embalaže. Letos namreč stroške odvoza embalaže, ki je niso odpeljale pooblaščene družbe, krije država, v prihodnje pa naj bi to padlo na ramena podjetij.(več)

Slovenija se ne bo pritožila na odločitev sodišča EU glede terana
Slovenija se ne bo pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU, da zavrne njeno tožbo glede terana, so za STA pojasnili na državnem odvetništvu. Tako so se odločili po preučitvi septembrske sodbe sodišča EU. Rok za pritožbo se sicer izteče v četrtek, nato bo postala odločitev sodišča pravnomočna.(več)

Janša: Vlada podpira zakonodajne spremembe glede gojenja konoplje
Slovenska zakonodaja je v delu, ki se nanaša na gojenje konoplje v medicinske in industrijske namene, verjetno pretoga, je v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ dejal premier Janez Janša. Kmetijsko ministrstvo že pripravlja spremembe dveh pravilnikov s tega področja, ki bodo potrjene predvidoma spomladi, je povedal.(več)

Razpis za skrajševanje čakalnih vrst bo objavljen po sprostitvi ukrepov
Razpis za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu, na katerega se bodo lahko prijavili tudi zasebniki, je pripravljen in bo objavljen takoj, ko bodo sproščeni ukrepi, uvedeni zaradi epidemije covida-19, je v DZ včeraj povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.(več)

Ob zaostrovanju ukrepov še podaljšanje razglasitve epidemije
Vlada je včeraj ob zaostrovanju ukrepov tudi podaljšala razglasitev epidemije covida-19 za 30 dni. Medtem pa minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je epidemija pod kontrolo in bi lahko ukrepe začeli sproščati čez dva tedna. Glede na njegove izjave je pričakovati, da bi vlada lahko najprej odprla vrtce, otroci prve triade pa da bi ponovno imeli pouk v šolah.(več)

Za tehnično blago se šteje blago z garancijo
Od včeraj so začasno zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem. Kupci v trgovinah denimo ne morejo kupiti tehničnega blaga, za kar se po besedah državne sekretarke Ajde Cuderman šteje blago z garancijo. V trgovinah, ki so lahko ostale odprte, pa lahko kupijo svetilke, igrače, zvezke, papir, je med drugim naštela.(več)

Furs z opozorilom glede uporabe reference pri obročnem plačilu davkov
Na Finančni upravi RS (Furs) davčne zavezance opozarjajo, naj v primeru odobrenega obročnega plačila davkov plačilo obroka vedno izvedejo z referenco oz. sklicem, določenim na odločbi o obročnem plačilu. V nasprotnem primeru se lahko namreč plačilo porabi za plačilo drugih neplačanih obveznosti.(več)