27. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Tožilci pod »streho« notranjega ministra

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji z 49 glasovi za in 37 proti sprejel novelo Zakona o vladi. Novela po sprejetih dopolnilih predvideva zmanjšanje števila ministrstev s 15 na 11, med drugim pa tožilstvo prenaša pod okrilje ministrstva za notranje zadeve, kulturni resor pa združuje z resorji izobraževanja, znanosti in športa.

V društvu državnih tožilcev nasprotujejo napovedani umestitvi državnega tožilstva pod okrilje MNZ, saj da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, bordojsko deklaracijo glede umestitve in samostojnosti državnega tožilstva, izenačenostjo državnega tožilca glede pravic in dolžnosti s sodnikom in v nasprotju z Zakonom o državnem tožilstvu (ZDT-1). Po mnenju predsednika Društva državnih tožilcev Slovenije Primoža Suknaiča se postavlja vprašanje, kako bo državno tožilstvo lahko usmerjalo in nadziralo drug samostojen organ v sklopu istega ministrstva.

Partnerji nacionalnega programa Za ženske v znanosti - L'Oreal Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za Unesco in Slovenska znanstvena fundacija - so že šesto leto zapored nagradili mlade raziskovalke. Biokemičarka Nina Erčulj, biologinja Maja Pociecha in fizičarka Brigita Rožič so prejele enoletne štipendije v višini 5000 evrov.
Po besedah predsednika nacionalnega odbora programa Za ženske v znanosti 2012 Edvarda Kobala so imeli ponovno izredno težko nalogo. Med 31 raziskovalkami, ki so se prijavile na razpis, so morali izbrati tri najodličnejše.

Delitev oglaševalskih sredstev med vrstami medijev Slovenijo zaradi velikega deleža televizije uvršča med nerazvite države, je dejal predsednik izvršnega odbora Sveta pristopnikov k Nacionalni raziskavi branosti (NRB) Zoran Trojar. Da je tisk na stranskem tiru, so se strinjali tudi predstavniki časopisov. Prav zato je predstavil več argumentov za drugačen razmislek pri načrtovanju komunikacijskih kampanj. Tisk je pomemben oglaševalski medij, je zatrdil in pojasnil, da uspešno dosega zahtevnejše ciljne skupine in spodbuja čustveno povezavo z blagovno znamko.

Zaradi močnega poslabšanja pričakovanj glede gibanj gospodarske aktivnosti v mednarodnem okolju je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) občutno znižal napoved gospodarske rasti za Slovenijo. Letos se nam obeta rast v višini 0,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se povzpela do dveh odstotkov. To je za celo odstotno točko nižja rast, kot pa jo je urad ocenil v septembra 2011 objavljeni jesenski napovedi.

Vsak peti mlad Nemec ne ve, da je bil Auschwitz nacistično koncentracijsko taborišče, je pokazala raziskava, ki so jo v Nemčiji objavili dva dni pred mednarodnim dnevom spomina na holokavst.
Raziskava, ki jo je v četrtek predstavila revija Stern, je sicer pokazala, da je 90 odstotkov vprašanih vedelo za to zloglasno taborišče. A med mladimi, starimi med 18 in 29 let, jih 21 odstotkov ni znalo odgovoriti, kaj naj bi bil Auschwitz. Skoraj tretjina izmed 1002 vprašanima pa ni vedela, da Auschwitz leži na Poljskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 27.1.2012 - 27.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   3 novosti 1 novost   3 novosti 5 novosti
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   2 novosti     6 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   6 novosti     3 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   6 novosti     9 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost     7 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         1 novost  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     1 novost 3 novosti
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE