Dnevne zakonodajne novosti / 6. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Avtomobili bodo morali postati varnejši in čistejši
Tema dneva

Veljati je začela evropska uredba o splošni varnosti vozil, v skladu s katero bodo morali biti od julija 2022 vsi novi modeli vozil na evropskem trgu opremljeni z naprednimi varnostnimi sistemi. To so med drugim sistemi za opozarjanje na zaspanost in nepozornost voznika, za ohranjanje voznega pasu ter za zmanjšanje mrtvih kotov. Z uveljavitvijo nove uredbe o izpustih pa se bodo morali do leta 2030 izpusti ogljikovega dioksida novih osebnih avtomobilov zmanjšati za 37,5 odstotka v primerjavi z letom 2021.(več)

Ta teden v parlamentu še mirno
V DZ bo, kot kaže za zdaj, prvi delovni teden v tem letu še mirno, saj je predvideno le zasedanje dveh preiskovalnih komisij. Delo bosta nadaljevali komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM in domnevnega nezakonitega financiranja SDS ter komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije.(več)

Zakon o Pomurju prispeval za okoli 180 milijonov spodbud
Z letom 2019 se je iztekel tudi dvakrat podaljšani zakon o razvojni podpori pomurski regiji. Ta je v devetih letih skupno dobila za okoli 180 milijonov evrov spodbud, od tega je gospodarsko ministrstvo za spodbujanje konkurenčnosti prispevalo 33 milijonov evrov, 20 milijonov evrov pa je Pomurje dobilo z naslova zaposlovanja in investiranja.(več)

Vlada podaljšala projekt mednarodnega znanstvenega sodelovanja
Vlada je na zadnji dopisni seji sklenila, da se v načrtu razvojnih programov 2019-2022 zviša prvotna izhodiščna vrednost projekta Mednarodno znanstveno sodelovanje ministrstva za izobraževanje z 9,1 milijona evrov na dobrih 12,6 milijona evrov oz. za več kot 38,3 odstotka. Prav tako se podaljša trajanje projekta do 31. decembra 2022.(več)

Štiri kazenske ovadbe v zvezi z maketo za drugi tir
Ljubljanski kriminalisti so po poročanju POP TV na zadnji dan lanskega leta vložili štiri kazenske ovadbe, povezane s sporno maketo za drugi tir. Ali je med ovadenimi tudi nekdanji okoljski minister Jure Leben, na policiji niso niti potrdili niti zanikali. Med lanskimi hišnimi preiskavami sicer ni bil med četverico osumljenih.(več)

Zakon in omejitve pri kreditiranju izpostavili stanovanjsko problematiko
Razprava ob osnutku novega stanovanjskega zakona in ukrepi Banke Slovenije za omejitev nevzdržnega kreditiranja prebivalstva so v letu 2019 v ospredje potisnili stanovanjsko problematiko. Ob visokih cenah za najem ali nakup stanovanja mnogi težko rešujejo to vprašanje. Država bo hkrati gradila najemna stanovanja in spodbujala nakup.(več)

Majhne razlike med plačami terjajo dogovor o novem plačnem sistemu
Zvišanje minimalne plače in izvzem dodatkov iz nje bosta še zmanjšala razlike med minimalnimi plačami in plačami tik nad njimi. Kompresija plač bi lahko demotivirala zaposlene, ki bodo skoraj izenačeni s prejemniki minimalnih plač, opozarja stroka in poziva k novemu plačnemu sistemu. Da je ta nujen, se strinjajo tudi delodajalci in sindikati.(več)

Sodišča v novo leto vstopajo na polno
Po prazničnem predahu na slovenskih sodiščih v novo koledarsko leto vstopajo na polno. V tem tednu je pričakovati izrek sodbe v eni od odmevnih zgodb bančnega kriminala iz zadnjih let. Začela se bo glavna obravnava zaradi domnevne korupcije v zdravstvu, pa tudi obravnava tožbe križniškega reda, ki terja vrnitev cerkve pri Križankah.(več)

Končuje se sojenje nekdanjim bančnikom v zadevi Hypo
Več kot štiri leta po prvem predobravnavnem naroku se končuje sojenje v zadevi Hypo; enem prvih primerov, ki je na zatožno klop postavil nekdanje vodilne bančnike. Sojenje je potekalo v znamenju priznanja krivde nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak, številnih zahtevah po izločiti sodnika in pravnim zapletom, ki so celoten postopek zavlekli.(več)